Kirkkoon liittyneiden oululaisten määrä kasvoi

Vuoden 2020 lopussa kirkkoon kuului 147 069 oululaista. Määrä nousi muutamalla kymmenellä edellisvuodesta.

Oulun väkimäärästä 70,9 prosenttia kuului kirkkoon vuoden 2020 lopussa. Vuonna 2019 prosenttiosuus oli 71,4.

– Oulun seurakuntien tilannetta voi pitää vakaana. Vaikeasta koronavuodesta huolimatta mitään negatiivista notkahdusta ei ole tapahtunut, kertoo Oulun aluekeskusrekisterin johtaja Veijo Koivula.

Koko maassa evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului vuoden 2020 lopussa noin 3 743 000 henkilöä, mikä tarkoittaa 67,6 prosentin osuutta Suomen väestöstä. Vuonna 2019 jäsenmäärän osuus oli 68,6 prosenttia.

Kirkollisten toimitusten määrä pysyi ennallaan

Viime vuonna kirkkoon liittyi 832 oululaista. Tässä oli reipasta nousua, sillä vuonna 2019 liittyjiä oli 702.

Oulussa kirkosta erosi viime vuonna 2 129 henkilöä. Se tarkoittaa 1,4 prosentin osuutta jäsenistä. Edellisvuonna eroajien määrä oli 1,6 prosenttia jäsenistöstä.

– Positiivista on, että kirkkoon liittyneiden määrä on ollut edellisvuotta suurempi ja kirkosta eronneiden määrä vähäisempi, Koivula toteaa.

Vihkimisten määrä nousi rajoituksista huolimatta

Oulun seurakunnissa vihittiin viime vuonna 432 paria, mikä oli 14 paria enemmän kuin vuotta aiemmin. Kastettujen määrässä (1 346) oli hieman laskua edellisvuoteen, jolloin kastettiin 1 427 oululaista.

– Kirkollisten toimitusten, kuten kasteiden ja vihkimisten määrä on pysynyt vakaana.

Jossain vaiheessa pelättiin, että koronarajoitukset vaikuttavat siten, että esimerkiksi kasteet tai kirkolliset vihkimiset notkahtaisivat laskuun, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Rippikoulut pidettiin ilman leirejä

– Erityistä huomiota voisi kiinnittää myös siihen, että rippikoulut onnistuttiin pitämään, vaikka leirit jouduttiin jättämään väliin, Koivula jatkaa.

Rippikoulun käyneitä Oulussa oli viime vuonna yhteensä 2 164. Määrä laski vain 72 henkilöllä, sillä vuonna 2019 rippikoulun käyneitä oli 2 237.

Jäsentilastoissa eivät ole mukana ns. poissaolevat, ulkomailla asuvat kirkon jäsenet, joita oli vuoden 2020 lopussa yhteensä 5 772 henkilöä.

Tiedot ovat Oulun seurakuntien vielä epävirallisesta jäsentietotilastosta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää