Kirkollinen päätöksenteko kiinnostaa yhä useampaa – ehdokasmäärät nousivat

Oulun hiippakunnassa erityisesti maallikkoehdokkaiden määrä nousi selkeästi niin hiippakuntavaltuuston jäsenten vaalissa kuin kirkolliskokousedustajien vaalissa.

Kuvassa neljän vuoden takaisten vaalien äänestyslippu.

Helmikuussa pidettävien kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalien ehdokasasettelu on päättynyt.

Kirkon korkeinta päätösvaltaa käyttävään kirkolliskokoukseen haluavien ehdokkaiden määrä nousi selkeästi niin maallikko- kuin pappisehdokkaiden puolella.

Kirkolliskokoukseen edustajiksi on ehdolla 86 maallikkoehdokasta, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin neljän vuoden takaisissa vaaleissa.

Pappeja kirkolliskokoukseen on ehdolla 45, mikä sekin on yli 20 prosenttia enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Oulun hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitaan neljä pappia ja yhdeksän maallikkoedustajaa.

Hiippakuntavaltuusto ei houkuttele pappeja

Hiippakuntavaltuustot tukevat ja edistävät kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Kaikissa hiippakunnissa valtuustojen koko on sama, ja  jäseninä on 14 maallikkoa ja seitsemän pappia.

Myös hiippakuntavaltuustoon hamuavien maallikoiden määrä kasvoi huimasti, sillä ehdokkaita oli peräti  114, mikä on reilu kolmannes (35 %) enemmän kuin viime kerralla.

Hiippakuntavaltuuston pappisehdokkaiden lukumäärä sen sijaan laski aavistuksen, ja tulevissa vaaleissa ääniä kerää 25 pappia.

Uusi lista asetti eniten maallikkoehdokkaita

Eniten maallikkoehdokkaita molemmissa vaaleissa on uudella Tulevaisuuden kirkko -listalla.  Rauhan Tervehdys uutisoi listan perustamisesta numerossa 34/2023.

Tulevaisuuden kirkolla on molemmissa vaaleissa täysi lista. Kirkolliskokousvaaleissa 27 ehdokasta ja hiippakuntavaltuustovaaleissa 39 ehdokasta.

Kirkolliskokousvaaleissa täyden ehdokaslistan maallikoita asetti myös valitsijayhdistys nimeltä Elämän lähteellä – toimiva seurakuntaväki.

Maallikkolistoilla voi olla ehdolla myös seurakuntien työntekijöitä, kunhan he eivät ole pappisvihkimyksen saaneita.

Oulun hiippakunnassa vaaleihin jätettiin yhteensä 17 ehdokaslistaa.

Vaalilautakunta tarkasti valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat kokouksessaan 22. marraskuuta.
Osassa perustamisasiakirjoista havaittiin virheitä ja puutteita, joten vaalilautakunta päätti varata näille valitsijayhdistyksille mahdollisuuden antaa asiasta selvitys tai tehdä oikaisu 7. joulukuuta kello 16 mennessä.

Mitkä vaalit?

  • Hiippakuntavaltuuston jäsenten ja kirkolliskokousedustajien vaalit toimitetaan 13.2.2024.
  • Pappisjäsenten ja -edustajien vaaleissa ovat äänioikeutettuja hiippakunnan papit.
  • Maallikkojäsenten ja -edustajien vaaleissa ovat äänioikeutettuja kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet. Jos sama henkilö on jäsenenä sekä seurakuntaneuvostossa että yhteisessä kirkkovaltuustossa, äänioikeutta seurakuntaneuvostossa käyttää varajäsen.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää