Kirkolliskokous ei muuttanut avioliittoon vihkimisen ehtoja

Kirkolliskokous käsitteli muun muassa avioliittoon vihkimiseen, kummiuteen ja seurakuntavaalien toimittamiseen liittyviä asioita kevätistunnossaan Turussa.

Kirkolliskokous hylkäsi kirkkohallituksen esityksen siitä, että kirkollinen vihkiminen voitaisiin toteuttaa myös silloin kun vain toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt kirkon jäsen.

Enemmistö kirkolliskokouksesta äänesti muutoksen puolesta, mutta esityksen hyväksymiseksi olisi tarvittu määräenemmistö eli kolme neljäsosaa äänistä.

Kirkkohallituksen esityksen tavoitteena oli mahdollistaa moninaistuneessa yhteiskunnassa kirkon jäsenelle mahdollisuus kirkolliseen vihkimiseen myös silloin, kun tuleva puoliso ei ole kirkon tai muun kristillisen yhteisön jäsen.

Kummin voi lisätä aikuiselle kastetulle

Kirkolliskokous hyväksyi yksimielisesti kirkkohallituksen esityksen muuttaa kirkkojärjestystä niin, että aikuiselle kirkon kastetulle jäsenelle voi kasteen jälkeen lisätä enintään kaksi kummia.

Tällä hetkellä kummi on mahdollista lisätä vain lapselle huoltajan esityksestä.

Aloite yhden lipun vaalista lähti eteenpäin

Edustaja-aloite yhden lipun vaalista seurakuntayhtymissä lähetettiin yleisvaliokuntaan. Aloitteessa esitetään, että kirkkohallitus ryhtyy tarvittaviin säädösvalmisteluihin, jotta vuoden 2026 seurakuntavaalit toimitettaisiin yhtenä vaalina myös seurakuntayhtymissä.

Tällä hetkellä seurakuntayhtymissä käydään kahden lipun vaalit. Seurakuntalaiset äänestävät edustajat sekä yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon että oman seurakuntansa seurakuntaneuvostoon. Vaikka vaalit toimitetaan samanaikaisesti, ehdokkaalla on kaksi erilaista vaalinumeroa.

Aloitteen tekijöiden mukaan järjestelmä näyttäytyy äänestäjälle monimutkaisena ja sekavana. Jotta vaali olisi äänestäjälle selkeä ja ymmärrettävä, vaaleja pitäisi olla vain yksi.

Aloitteessa esitetään kaksi erilaista vaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa kukin seurakuntaneuvosto valitsisi omat edustajansa yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Toisessa vaihtoehdossa yhtymään kuuluvissa seurakunnissa käytäisiin samaan aikaan kahdet vaalit yhdellä vaalilipulla. Eniten ääniä saaneet tulisivat valituiksi sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon. Heitä vähemmän ääniä saaneet, mutta kuitenkin läpipääsyn edellyttämän äänimäärän saavat, tulisivat jäseniksi vain seurakuntaneuvostoon.

Aloitteen oli allekirjoittanut 14 edustajaa. Allekirjoittajien joukossa olivat Oulun hiippakunnan kirkolliskokousedustajat Pauli Niemelä ja Niilo Pesonen.

Kirkolliskokouksen kevätistunto pidettiin 9.–12. toukokuuta Turussa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää