Toukokuussa vietetään Kirkon juhlia  Tampereella

Kirkon juhlat kokoaa väkeä eri puolilta Suomea toukokuiseksi viikonlopuksi Tampereelle.

”Kirkon juhlille kannattaa lähteä, koska ne antavat isoa kuvaa siitä, mitkä asiat kirkossa nyt puhututtavat. Kirkon juhlat on realismin, toivon ja unelmien kohtaamispaikka – siellä on tärkeää olla itse mukana”, sanoo Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala.

Kirkon juhlien ohjelman kantavana ajatuksena on vahvistaa toivoa tulevaisuuteen, kuvailee Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala. Tampereen seurakunnat on yksi toukokuisen tapahtuman järjestäjätahoista.

Kirkon juhlat -tapahtumassa 17.–19. toukokuuta yhdistyy kolme perinteikästä juhlaa: Kirkkopäivät, Lähetysjuhlat sekä Kirkon musiikkijuhlat.

Järjestäjinä ovat Kirkkohallitus, Kirkkopalvelut, Suomen Lähetysseura, Suomen Kanttori-Urkuriliitto, Suomen Kirkkomusiikkiliitto sekä Tampereen seurakunnat.

– Tapahtuman järjestäminen on iso ponnistus, mutta kyllä luvassa sitten onkin todelliset kirkon juhlat, joilla jokainen tulija löytää itselleen mieluista ohjelmaa, uskoo Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala.

Kirkon juhlilla tarjottavan ohjelman kantavana ajatuksena on vahvistaa toivoa tulevaisuuteen. Juhlien teemana onkin “Toivon voimalla”.

– Ohjelman teemoja ovat toivo, rauha, hiljaisuus, oikeudenmukaisuus, nuorten hätä. Myös kansainvälinen ulottuvuus on vahvasti mukana, kun maailmanlaaja Kristuksen kirkko tulee Suomen Lähetysseuran kautta Tampereelle.

Konsertteja, keskusteluja, kulttuuria

Luvassa on ajatuksia herättäviä keskustelutilaisuuksia. Kirkon juhlilla puhutaan muun muassa siitä, mikä rooli kirkolla on syrjäytymistä ehkäisevässä työssä, miten hiljaisuuden jooga palvelee seurakuntaelämää ja mitkä ovat luterilaisen identiteetin haasteita nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Aineina ovat lisäksi muun muassa kaksoisseurakuntalaisuuden mahdollisuudet, kirkkojen vastuu ilmastonmuutoksen hillitsemisessä., uskontojen rooli maailmanpolitiikassa sekä se, millainen yhteiskunta selviää kriiseistä.

Kirkon juhlilla kuullaan monia nimekkäitä puhujia. Heitä ovat esimerkiksi valtiotieteiden sekä filosofian tohtori ja tietokirjailija Heikki Hiilamo, kasvatuspsykologian professori Niina Junttila, psykoterapeutti Maaret Kallio, toimittaja Katja Ståhl, mediapersoona Tuomas Enbuske, futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen sekä evankelis-luterilaisen kirkon piispoja.

Keskustelutilaisuuksien lisäksi tarjolle tulee paljon kulttuuripitoista ohjelmaa: konsertteja, elokuvia, valokuvanäyttely, hiukan sirkustakin.

Rantala itse odottaa Kirkon juhlien ohjelmasta muun muassa torstaihin sijoittuvaa keskustelutilaisuutta, jossa pohditaan, miten palestiinalaiset, israelilaiset ja kansainväliset kansalaisyhteiskunnan toimijat voivat rakentaa ratkaisuja oikeudenmukaiseen rauhaan.

– Aion osallistua keskustelutilaisuuksien lisäksi ainakin Keskustorin päätapahtumiin. Parituhatpäinen kuoro, hyvät bändit ja sunnuntain messu. Odotan näitä innostuneena, ne ovat taatusti ikimuistoisia.

Kirkon juhlien päätösmessussa sunnuntaina 19. toukokuuta kello 12–13.30 saarnaa Tampereen piispa Matti Repo, liturgina toimii Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntapastori Monika Viitala. Päätösmessussa kuullaan lähes 1800 laulajan suurkuoron esittämänä kaikki Kirkon juhlien tilausteokset. Orkesterina toimii Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri.

Tapani Rantala isännöi itse yhtä tilaisuutta: perjantaina 17. toukokuuta keskustellaan siitä, kuinka yhteisöllisyyttä rakennetaan ja minkälaista seurakuntaa kaupungissa tarvitaan. Puhujina on kolme johtavaa kaupunkitutkijaa: dosentti Pasi Mäenpää, professori Henrietta Grönlund sekä professori Mari Vaattovaara.

Runsaan ohjelman välissä on lupa myös levähtää 

Viikonloppuun on sijoitettu runsaasti ohjelmaa, mutta Rantala muistuttaa, että kaikkeen kiinnostavaan ei ole pakko yrittää ehtiä.

– Ohjelmapaljoudesta ei kannata ahdistua. Välillä voi suoda itselleen levähdyshetken vaikkapa vetäytymällä hartauteen tai osallistumalla kaupunkipyhiinvaellukselle tai vain istahtamalla Aleksanterin kirkossa.

Hengellisyyteen ja hengelliseen elämään liittyvä ohjelma on koottu Aleksanterin kirkkoon ja sen lähistölle. Luvassa on vaikkapa raamattumietiskelyä, hiljaisuuden joogaa ja meditatiivista valokuvausta.

Rantalan mielestä Kirkon juhlille kannattaa lähteä, koska ne antavat isoa kuvaa siitä, mitkä asiat kirkossa nyt puhututtavat.

– Kirkon juhlat on realismin, toivon ja unelmien kohtaamispaikka – siellä on tärkeää olla itse mukana.

 

  • Ohjelmasta tarkemmin Kirkon juhlien verkkosivuilla Valtaosaan ohjelmista on vapaa pääsy, mutta myös maksullisia tilaisuuksia järjestetään. Tapahtumalippuja voi ostaa täältä: https://www.kirkonjuhlat.fi/liput
  • Oulun seurakunnista tehdään yhteinen matka Kirkon juhlille Tampereelle. Ilmoittautumiset 26.4.2024 mennessä: www.oulunseurakunnat.fi/tule-mukaan Hinta 180 euroa sisältää junaliput, majoituksen sekä vakuutuksen. Maksulliseen ohjelmaan osallistuvat hankkivat tapahtumalipun itse osoitteesta www.kirkonjuhlat.fi/liput Lisätiedot retkestä: lähetystyön ja kansainvälisen työn ohjaaja Tarja Oja-Viirret, 040 574 7172 tai tarja.oja-viirret@evl.fi

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää