Kirkon päiväkerhotyöllä juhlavuosi: 80 vuotta ihmettelyä, leikkiä ja osallisuutta
Elokuussa alkaviin seurakuntien päiväkerhoihin ilmoittautuminen on ajankohtaista juuri nyt.

Tänä vuonna vietetään päiväkerhotyön ja samalla koko kirkon varhaiskasvatuksen juhlavuotta teemalla ”Ihmettelyä, leikkiä ja osallisuutta”.
Päiväkerhot syntyivät perheiden tarpeesta. Kun äidit lähtivät töihin, lapsille tarvittiin hoitopaikka. Ensimmäiset seurakuntien päiväkerhot alkoivat pienimuotoisesti Turussa, Tampereella ja Helsingissä vuosina 1945–52. Kerhoja ohjasivat aluksi kotiäidit, mutta pian työhön kouluttauduttiin, ja lastenohjaajista kasvoi oma ammattilaisryhmänsä. Nykyisin päiväkerhoja vetävät varhaiskasvatuksen ammattilaiset, joilla on yhteiskunnallinen kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto.
Päiväkerhotoiminta vakiintui seurakuntien työmuodoksi 1950–60-luvuilla. Vuosikymmenten aikana päiväkerhot ja muu varhaiskasvatus ovat laajentuneet ja monipuolistuneet. Nykyisin kirkon varhaiskasvatus pitää sisällään päiväkerhojen lisäksi monipuolista ryhmätoimintaa eri-ikäisille lapsille ja perheille: perhekerhoja, pyhäkoulutoimintaa, musiikki- ja taideryhmiä, aamu- ja iltapäiväkerhoja sekä tapahtumia, retkiä ja leirejä.
Seurakunnan päiväkerhotoiminta on monin tavoin hyvä valinta perheen pienimmille silloin kun lapsi ei osallistu kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Päiväkerho toimii myös osa-aikaista varhaiskasvatusta täydentävänä toimintana.
– Kirkon varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen kasvua ja hyvinvointia. Päiväkerhotoiminnassa sitoudutaan yleisiin varhaispedagogisiin tavoitteisiin. Ihmettely, leikki ja osallisuus ovat keskeisiä. Toimintaa ohjaa kristillinen arvopohja ja kokonaisvaltainen ihmiskäsitys, kuvailee kasvatuksenb ja perheasioiden asiantuntija Raija Ojell Kirkkohallituksesta.
Viime vuonna seurakunnat järjestivät yhteensä yli 7400 varhaiskasvatuksen ryhmää joko yksin tai yhteistyökumppanin kanssa. Osallistujia ryhmissä oli noin 135 000. Pienimpiä, 0–6-vuotiaita lapsia oli mukana yli 60 000. Suosituimpia ovat perhekerhot ja päiväkerhot, mutta mukana on myös pyhäkouluja, muskariryhmiä ja taidetoimintaa. Retkiä ja leirejä järjestettiin yli 1100, ja niihin osallistui yli 38 000 ihmistä.
Toiminnan pohjana on kristillinen arvomaailma
Päiväkerhot on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille, 2–3-vuotiaista ylöspäin. Päiväkerhot ovat maksuttomia eikä kirkon jäsenyyttä edellytetä.

Ihmettely, leikki ja osallisuus ovat olleet osa kirkon varhaiskasvatusta alusta asti ja nämä teemat ovat esillä myös juhlavuoden logossa.
Päiväkerhossa leikitään, liikutaan, ulkoillaan, opetellaan kädentaitoja ja kuunnellaan satuja. Kerhossa lapset oppivat tärkeitä elämisen taitoja, kuten toisten huomioimista ja ryhmässä toimimista.
Toiminnan pohjana on kristillinen arvomaailma, jossa kirkkovuosi ja sen perinteet tulevat tutuiksi. Tilaa annetaan myös lasten omille pohdinnoille ja kysymyksille. Esimerkiksi luomakunnasta huolehtiminen, lähimmäisenrakkaus sekä toisten auttaminen ovat teemoja, jotka kulkevat kerhoarjessa mukana.
Elokuussa alkaviin päiväkerhoihin ilmoittaudutaan nyt
Esimerkiksi oululaisperheissä ilmoittautuminen Oulun seurakunnissa syksyllä järjestettäviin päiväkerhoihin on käsillä juuri nyt: ilmoittautuminen on auki sunnuntaihin 11.5. saakka verkossa (oulunseurakunnat.fi/paivakerho) kun taas esimerkiksi Tyrnävällä syksyn päiväkerhoon ilmoittautuminen on auki 22.8. saakka (tyrnavanseurakunta.fi/tule-mukaan/lapsille-ja-lapsiperheille).
Ilmoittautumisesta löytyy lisätietoja seurakuntien verkkosivuilta.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.