Kotikäynnillä on aikaa olla läsnä ikäihmiselle

Tuntuu ainutlaatuiselta ja etuoikeutetulta päästä ihmisten koteihin, sanoo diakoniatyöntekijä Piia Pengerkoski.

Piia Pengerkoski

Pengerkoski työskentelee diakoniatyöntekijän viransijaisena Limingan seurakunnassa. Ennen tätä hän on tehnyt työuraa järjestöpuolella ja hankemaailmassa.

– Edellinen työpaikkani oli Oulun diakonissalaitoksen ja Kirkkopalveluiden IkäArvokas-hankkeessa. Hanke liittyi löytävään vanhustyöhön, mutta siihen ei kuulunut ikäihmisten kohtaamista. Nyt diakoniatyöntekijänä työtäni on muun muassa kotikäyntien tekeminen.

Pengerkoski iloitsee siitä, että kotikäynteihin on varattu riittävästi aikaa.

– On tärkeää, että ehtii istua ja tutustua. Kuunnella, mitä ihmisellä on mielensä päällä. Olla läsnä. Yhteen päivään ei voi mahduttaa kovin montaa kotikäyntiä, muutoin käynteihin voi tulla kiireen tuntua ja oma läsnäolo voi herpaantua.

Kotikäynneillä jutellaan Pengerkosken mukaan kaiken maailman asioista – ihan mistä tahansa ikäihminen itse haluaa puhua.

– Mitään aihetta ei tarvitse pelätä ottaa esille, sillä keskustelut ovat luottamuksellisia, Pengerkoski korostaa.

– Hengelliset asiat otetaan esille silloin, jos asiakas itse ilmaise jotenkin, että aihepiiristä on turvallista puhua. Ihminen saattaa esimerkiksi kertoa, että elämässä on paljon menetyksiä: puoliso on ehkä kuollut ja ystäväpiiri alkaa harventua.

– Joskus ikäihminen ei enää jaksa lähteä jumalanpalveluksiin ja kertoo kaipaavansa Jumalan sanaa. Tai hän saattaa ottaa puheeksi aiheen, josta on viimeksi rukoillut. Silloin työntekijänä voin kysyä, rukoilisimmeko yhdessä.  Jotkut kotikäyntiasiakkaat toivovat, että saavat laulaa työntekijän kanssa pari tuttua virttä.

Pengerkoski on nyt vieraillut ihmisillä, jotka jo ovat seurakunnan kotikäyntiasiakkaita. Uusia kotikäyntikohteita voi tulla esimerkiksi sitä kautta, että sukulaisella tai naapurilla nousee huoli omaisensa pärjäämisestä.

– Lisäksi esimerkiksi omaishoitajien kerhoissa on luonteva tilanne kysyä, halutaanko seurakunnan työntekijää kotikäynnille – kerhoonhan on jo muutenkin tultu hakemaan tukea elämäntilanteeseen.

Limingan seurakunnassa toimii lukuisia ikäihmisten kerhoja, joissa Piia Pengerkosken voi kohdata.

– Seurakuntakerho kokoontuu keskiviikkoisin yhdessä kouluikäisten iltapäiväkerhon kanssa. Kahteen palvelutaloon jalkaudutaan pitämään porinakerhoa kerran kuukaudessa ja omaishoitajia tavataan kunnan kanssa järjestettävässä vertaistukiryhmässä sekä Oulun seudun omaishoitajien kanssa pidettävässä Ommaiskahvilassa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää