Kotimaa: Piispa Keskitaloa ei kutsuttu Rauhan Sanan kesäjuhlille

Paikallinen piispa ei  saa kutsua Kempeleessä heinäkuussa järjestettäville Rauhan Sanan Suvijuhlille. Taustalla vaikuttaa osaltaan piispojen maaliskuinen esitys  kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen mallista.

Oulun hiippakunnan piispaa Jukka Keskitaloa ei ole kutsuttu tulevana kesänä  puhujavieraaksi Lestadiolaisen Rauhan Sana -liikkeen Kempeleessä järjestettäville Suvijuhlille. Aiheesta uutisoi eilen 7. toukokuuta Kotimaa

Oulun Rauhan Sanan puheenjohtaja Sauli Viitala kertoo Kotimaassa, että kesäjuhlien ohjelmaan on valittu pelkästään rauhansanalaisia pappeja ja maallikkopuhujia.

Viitalan mukaan ”ei ollut puhettakaan oikeastaan, että oltaisiin piispaa otettu”. Hän kertoo, että epävirallinen päätös asiasta syntyi jo alkuvuodesta Oulun Rauhan Sanan johtokunnassa käytyjen keskustelujen myötä.

Jälkikäteen tämä aiemmin tehty päätös vahvistui, kun piispat päättivät maaliskuussa esittää kirkolliskokoukselle kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen mallia.

Viitala kuvaa johtokunnan tekemää päätöstä isoksi asiaksi.

Oulun Rauhan Sana vastaa itsenäisesti Suvijuhlien järjestämisestä ja ohjelmasta. Rauhan Sanan lähetysjohtajan Jukka Paanasen mukaan se, ettei piispa osallistu Suvijuhlille, ei ole poikkeuksellista. Hän arvioi Kotimaassa, että piispa on ollut mukana noin puolilla Suvijuhlista.

Kesällä 2023 piispa Keskitalo osallistui Rauhan Sanan Suvijuhlien ohjelmaan Kalajoella.

Piispan kutsumiseen tai kutsumatta jättämiseen vaikuttaa Paanasen mukaan ennen kaikkea paikallinen perinne ja myös se, kuinka tiivistä yhteistyötä paikallisyhdistys tekee luterilaisen seurakunnan kanssa.

Rauhan Sana on kolmanneksi suurin lestadiolaisuuden haara Suomessa. Liikkeen kannattajamääräksi Suomessa on arvioitu noin 10 000 ihmistä. Suvijuhlia vietetään Kempeleessä 19.–21.7.2024.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää