Kristillisessä opiskelijajärjestössä saa etsiä ja kysellä
Opiskelija tarvitsee paikan, jossa jakaa hengellisyyttä, sanoo Suomen vanhimman kristillisen opiskelijajärjestön puheenjohtaja Saara Alamäki.
– On todella tärkeää, että opiskelijalle on tarjolla paikka, jonne saa tulla aidosti kristittynä, sanoo Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton puheenjohtaja Saara Alamäki.
– Itselleni se oli jo lähtökohtaisesti helpompaa, sillä opiskelen teologiaa. Siellä eräänlainen uskontojen ja vakaumusten kunnioitus on läsnä. Mutta muilla aloilla opiskelevien ei välttämättä ole yhtä helppoa löytää seurakuntayhteyttä tai muuta paikkaa ilmaista uskoaan.
– Me SKY:llä haluamme rakentaa opiskelijoiden paikallisia yhteisöjä ja samalla avata näkymiä ekumeniaan, kansainväliseen yhteistyöhön ja kristityn vastuuseen globaalissa maailmassa.
Puheenjohtajuus on luottamustehtävä
Kiimingissä syntynyt, Iissä nuoruutensa viettänyt Alamäki asuu nykyisin Helsingissä ja viimeistelee läntisen teologian opintoja Itä-Suomen yliopistossa. Tavoitteena on valmistua tänä keväänä.
Opiskelijajärjetön puheenjohtajuus on vapaaehtoinen luottamustehtävä.
– Tätä pestiä teen tänä ja ensi vuonna omalla ajalla. Järjestötoiminta on minulle luonteva tapa viettää vapaa-aikaa, Alamäki sanoo.
Alamäki on opintojen ohessa ollut mukana monessa kristillisessä järjestössä, esimerkiksi Euroopan nuorten ekumeenisessa neuvostossa (Ecumenical Youth Council in Europe). Suomen Ekumeenisen Neuvoston nuorisojaostossa hän on toiminut SKY:n edustajana.
Uusille paikkakunnille kolehtituoton avulla
Alamäen mukaan Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton toiminnan vahvuus on aito avoimuus.
– Yksi arvoistamme on radikaali rakkaus. Se näkyy vahvasti toiminnassamme. Toivotamme tervetulleiksi erilaiset kristityt.
SKY:llä on ollut jo pitkään toimintaa Helsingissä ja Joensuussa.
– Viime vuonna saimme seurakunnilta kolehtituottoja, joiden ansiosta pystyimme laajentamaan toimintaa Turkuun ja Tampereelle.
Tampereelle pystyttiin palkkaamaan työntekijä. Turussa toiminta on paikallisten aktiivien järjestämää.
– Olisi hienoa, jos Oulustakin löytyisi innostuneita nuoria aikuisia ja opiskelijoita järjestämään toimintaa. Jos ei säännöllisesti niin vaikka pop up -tyyppisesti.
– Koronavuosien jälkeen SKY on lähtenyt pikkuhiljaa kasvamaan. Tavoitteena on, että paikallistoimintaa saataisiin levitettyä ympäri Suomen.
Opiskeleminen on tärkeä elämänvaihe, jonka aikana pitää saada myös tilaa kasvaa kristittynä.
-Saara Alamäki
– Hengellisyyden suhteen opiskelijan täytyy saada etsiä, kysellä ja tutkia. Se on Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton toiminnan ydintä. Opiskeleminen on tärkeä elämänvaihe, jonka aikana pitää saada myös tilaa kasvaa kristittynä.
Kristillisen opiskelijajärjestön toiminta on eri paikkakunnilla erilaista – kulloisenkin yhteisönsä näköistä.
Alamäen mukaan kokoontumisissa on usein raamattupiiri -tyyppistä pohdintaa, keskustelua sekä pieni hartaus tai rukous.
Paikallisyhdistysten toiminta on myös ekumeenista.
– Haluamme olla dialogissa muiden kristittyjen kanssa. Esimerkiksi Turussa iltoihin on saatu vierailijoita eri kirkkokunnista. Lisäksi viime vuonna SKY:llä ja Ortodoksisten nuorten liitolla oli yhteinen leiri. Samantyyppinen leiri on tulossa tänä syksynä, Alamäki kertoo.
Suomen vanhin kristillinen opiskelijajärjestö
- Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto ry on Suomen vanhin kristillinen opiskelijajärjestö. Se on perustettu vuonna 1897.
- SKY:n toiminnan tarkoituksena on edistää kristittyjen vastuuta globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta sekä tukea opiskelijoiden hengellistä ja henkistä hyvinvointia.
- Liiton arvot ovat vastuu luomakunnasta, dialogisuus sekä radikaali rakkaus (lue lisää: https://sky-fks.fi/meista/)
- Tällä hetkellä säännöllistä toimintaa on Helsingissä, Joensuussa, Turussa ja Tampereella; lisäksi on valtakunnallisia leirejä sekä yksittäisiä tapahtumia eri puolella Suomea.
- Yhdistys julkaisee neljästi vuodessa Etsijä-verkkolehteä, johon opiskelijat kirjoittavat yhteiskunnallisista ja hengellisistä teemoista. Lehteä on julkaistu vuodesta 1908 alkaen.
- Jäseneksi voi liittyä verkossa. Opiskelijajäseniltä ei peritä jäsenmaksua, kannatusjäsenmaksu on 35 euroa.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.