Kristitty pappi kuoli aseellisessa hyökkäyksessä Pakistanissa

Moottoripyörällä liikkuneet hyökkääjät avasivat tulen kahta Peshawarin hiippakunnan pappia kohti Pakistanissa sunnuntaina 30. tammikuuta. Toinen papeista kuoli välittömästi ja toinen kuljetettiin loukkaantuneena sairaalaan.

Ampumavälikohtaus tapahtui sunnuntaina iltapäivällä Peshawarin kaupungin kehätiellä, kun pastorit William Siraj ja Patrick Naeem olivat palaamassa autolla kotiin jumalanpalveluksen jälkeen.

Pastori Siraj kuoli välikohtauksessa. Pastori Naeem haavoittui, mutta hän pääsi jo sunnuntaina kotiin sairaalasta.

Mikään taho ei ole ilmoittanut olevansa iskun takana. Pakistanin poliisi aloitti välittömästi laajan etsintäoperaation Peshawarin alueella.

Peshawar sijaitsee Afganistanin rajan tuntumassa Pakistanin luoteisosassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan rajan tuntumassa on viime päivinä nähty useita iskuja turvallisuusjoukkoja vastaan. Monien iskujen takana on ollut Tehreek-e-Taliban Pakistan -ryhmittymä, jonka toiminta liittyy Afganistanin Taleban-liikkeeseen.

Pakistanin kirkon piispa vaatii suojelua kristityille

Suurin osa pakistanilaisista on muslimeja – kristittyjä on eri arvioiden mukaan vain noin 2–4 prosenttia väestöstä. Vaikka maan perustuslaki suojaa myös kristittyjä, he ovat hyvin halveksittu vähemmistö, jota vastaan on hyökätty eri tavoin useita kertoja. Yksi tuhoisimmista iskuista tapahtui syksyllä 2013, jolloin kaksi itsemurhapommittajaa räjäytti pomminsa jumalanpalveluksessa All Saints -kirkossa Peshawarissa. Iskussa kuoli 85 ihmistä.

Pakistanin kirkon piispa Azad Marshall vaatii nyt Pakistanin hallitukselta lisää toimia kristittyjen suojelemiseksi.

– Tuomitsemme jyrkästi Peshawarin hiippakunnan papistoon kohdistuneen ampumisen, pastori Wilsonin tappamisen ja pastori Patrick Naeemin haavoittamisen aiemmin tänään. Me vaadimme Pakistanin hallitukselta oikeutta ja suojelua kristityille, piispa twiittasi heti sunnuntaina.

Piispa Marshall ja Peshawarin hiippakunnan piispa Humphrey Peters myös tapasivat sunnuntaina molempien välikohtaukseen joutuneiden pastoreiden perheitä. Vierailuista julkaistiin kuva- ja videomateriaalia Peshawarin hiippakunnan Facebook-sivulla.

Myös muun muassa Khyber Pakhtunkhwan provinssin pääministeri Mahmood Khan tuomitsi iskut ja vakuutti, että syylliset joutuvat vastuuseen teoistaan. Peshawar on kyseisen provinssin pääkaupunki.

Lähetysseura lähetti suruvalittelut

Suomen Lähetysseuralla on läheiset suhteet Peshawarin hiippakuntaan, sillä se on Lähetysseuran merkittävin yhteistyökumppani Pakistanissa. Peshawarin hiippakunta on yksi Pakistanin kirkon kahdeksasta hiippakunnasta.

Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson on ollut yhteyksissä Pakistaniin ja esittänyt suruvalittelut piispa Humphrey Petersille.

Lähetysseura on toiminut Pakistanissa vuodesta 1960. Lähetysseuran työn tavoitteena on tukea lasten koulutusta, kirkkojen toimintaa ja uskontojen välistä dialogia sekä parantaa naisten ja lasten terveydenhuoltoa. Lähetysseura muun muassa tukee perheitä lasten koulumaksuissa, koska Pakistanissa on maailman toiseksi eniten koulutuksen ulkopuolelle jääviä lapsia.


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää