Kuppiloista festarilavoille

Taustatarinaklubin maaliskuun artisti pohjaa kappaleidensa tekstit aina omaan tunteeseen. Radiosoittoa ja kaupallista menestystä tärkeämpää on musiikin oma kulma.

Antti Autio vastaa puhelimeen kävelylenkiltä. Urheilu, jalkapallon katsominen ja pitkät kävelyt tuovat tarpeellista vastapainoa musiikin tekemiseen.

– Tässä hommassa pitää olla tarkkana, ettei uuvu. Ala sisältää paljon kiinnostavia asioita, joita voisi tehdä kellon ympäri.

– Jatkuva tekeminen ei välttämättä ole aina mielekästä tai tuottavaa. Jos tiettynä päivänä ei ole fiilistä tehdä jotakin, en tee. Ei se niin vakavaa ole.

Autio on kuitenkin tehnyt, paljon. Debyyttilevyn Minä tuon mukanani sateet (2017) ilmestymisen aikaan hän soitti bändeineen kuppiloissa pääosin ystävistä koostuneelle yleisölle. Lavat alkoivat kasvaa nopeasti.

– Muutos on tuntunut hämmentävältä. Aluksi mietin, mikä näitä ihmisiä oikein vaivaa: ovatko he tulleet paikalle täysin vapaaehtoisesti ja järjissään.

– Ensimmäisellä Sideways-festarikeikalla vuonna 2018 yleisömäärää katsoessani tajusin, että musiikkini kiinnostaa ihmisiä. Siitä tulee edelleen valtavan kiitollinen olo.

Itseilmaisun väylä

Musiikki on tullut Aution elämään jo varhaisessa vaiheessa. Siskot soittivat radiosta ysärihittejä samalla kun Autio kävi kontrabassotunneilla. Kirjoittaminen ja biisien tekeminen lipuivat kuvioon lukiossa.

 

Huomaan tulevani tosi onnettomaksi, jos en mieti musiikkiasioita.

 

– Olin hiljainen tyyppi, enkä osannut juurikaan puhua tunteistani. Musiikki tuntui hyvältä itseilmaisun väylältä, joku pakko sitä on ollut aina tehdä. Huomaan tulevani tosi onnettomaksi, jos en mieti musiikkiasioita.

Autio vannoo omaehtoisen tekemisen nimeen. Pienen Soit sen silti-nimisen levy-yhtiön kirjoilla oleva artisti pitää siitä, että musiikillinen vastuu pysyy tekijöillään. Radiosoittokulttuuri sekä tiiviit kappalemitat tuntuvat vierailta.

– Suomen musakentässä on tällainen jännä kulttuuri, että biisin pitää mahtua kolmeen ja puoleen minuuttiin, jotta se pääsee radion soittolistalle. Mikä taidemuoto on sellainen, joka sisältää noin tarkat raamit?

Hattu nousee kuitenkin niille, jotka lyhyeen mittaan yltävät.

– Radiobiisin tekeminen on todella vaikea laji. Arvostan valtavasti tekijöitä, jotka pystyvät tekemään hyviä biisejä radiosoittoon ja mahduttamaan kertosäkeen ensimmäiseen puoleen minuuttiin. Minun juttuni on kuitenkin tehdä musiikkia omalla kulmalla.

Kotona, ohimennen

Aution biisinkirjoitusprosessi lähtee liikkeelle aina omasta tunteesta. Vaikka kappaleiden tarinat eivät olisi omaelämäkerrallisia, tunne biisin takana on aina totta.

Autio on huomannut, että ajan mittaan tunnemuisto laimenee, jopa unohtuu.

– Se on hassua. Välillä tuntuu siltä, että olenko tosiaan tehnyt tämän kappaleen itse. Toisaalta aika ja etäisyys antavat mahdollisuuden muodostaa biiseihin ja teksteihin aina uuden suhteen ja näkökulman.

Autio kirjoittaa mieluiten kotonaan. Siellä tekstiä syntyy parhaiten, hieman ohimennen.

Autio vietti pari viikkoa sitten tovin Hailuodon taitelijaresidenssissä, joka antoi tilaa ja aikaa koota ajatuksia ja miettiä tekstien alkulähteitä.

– Musiikki on muuttunut minulle työksi, jota se ei vielä ensimmäisen levyn julkaisun aikaan ollut.

– Musiikilla itsensä elättäminen on ollut haave, ja edelleen tuntuu hämmentävältä, että tämä on minulle nyt totta. Se on hieno saavutus, josta olen ylpeä ja onnellinen.

Irti kahleista

Suuren yleisön mielissä folk-kategoriaan aseteltu artisti työstää parhaillaan neljättä levyään. Autio haluaa tulevalla albumillaan vapautua genrekahleista.

 

Taustatarinaklubilla on mahdollisuus päästä kuulemaan myös uusia, julkaisemattomia kappaleita.

 

– Nyt on sellainen olo, että voin tehdä ihan mitä vaan. Tekeillä on siis konseptilevy, josta en halua paljastaa vielä enempää. Sen tekeminen on tuntunut todella vapauttavalta.

Autio vinkkaa, että Taustatarinaklubilla on mahdollisuus päästä kuulemaan myös uusia, julkaisemattomia kappaleita.

Keikkojen rakenteen hän pohtii valmiiksi yleensä vasta keikkapäivänä. Settilistat rakentuvat lähes aina artistin omista lähtökohdista ja päivän fiiliksestä.

– Useimmilla keikoilla soi ensimmäisen levyn nimikkobiisi Minä tuon mukanani sateet. Sitä on hauska soittaa ja sen ääniala on sellainen, että ei tarvitse hirveästi miettiä laulaessa. Sen esittämiseen en ole vuosien aikana kyllästynyt.

Antti Autio esiintyy Taustatarinaklubilla Vanhassa pappilassa (Asemakatu 6) sunnuntaina 19.3. klo 16. Ovet avataan yleisölle klo 15.40.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää