Kuuntelevia korvia riittää
Perheneuvonnassa on ruuhkaa, mutta seurakuntien perhetyö pyörii normaalisti. – Parhaimmillaan kerhosta voi tulla perheelle tärkeä tukiverkosto, lastenohjaaja Teija Kokko tietää.
Tammikuun lopussa Oulun seurakuntien perheneuvonta joutui ilmoittamaan ajanvarauksen ruuhkautumisesta. Uusia aikoja voi varata seuraavan kerran 17. helmikuuta.
Vaikka perheneuvonnassa on ruuhkaa, seurakunnat tekevät muuta työtä parisuhteiden ja perheiden hyväksi normaalisti.
Esimerkiksi Koskelan seurakuntakodissa on Rakkautta ja rakentavaa riitelyä -parisuhdeilta 25. helmikuuta. Tilaisuuteen voi lähettää etukäteen omia kysymyksiä ja niihin on vastaamassa muun muassa perheneuvonnan työntekijä.
Seurakunnat tarjoavat viikottain erilaisia vertaisryhmiä vanhemmille. Lähes kaikissa seurakunnissa on perhekerhoja. Joissain seurakunnissa järjestetään myös perheiden yhteisiä iltakerhoja.
Kirkon perheneuvonta on sielunhoidollista ja terapeuttista keskusteluapua elämän kriisitilanteissa.
– Seurakuntien muu toiminta perheiden hyväksi tarjoaa matalan kynnyksen toimintaa. Kerhoihin voi tulla ilmoittamatta, kertoo Tuiran seurakunnan perhetoiminnanohjaaja Satu Pesonen.
– Ryhmissä tapaa muita perheen äitejä ja isiä. Työntekijät ovat niissä mielellään kuuntelevina korvina.
Vertaistuella on iso merkitys jaksamisessa
Niin Pesonen kuin Tuiran seurakunnan lastenohjaaja Teija Kokko ovat nähneet perhekerhoissa huojentuneita vanhempia, kun he ovat kuulleet, että oman perheen hankaluudet ovat tuttuja muillekin vanhemmille.
Yksin jo tällainen tieto helpottaa usein vanhemman oloa, Kokko ja Pesonen ovat huomanneet.
– Taakka kevenee, kun sitä voi jakaa, Pesonen sanoo vanhan viisauden.
– Parhaimmillaan kerhosta voi tulla perheelle tärkeä tukiverkosto. Olemme huomanneet, että vanhempien tutustuessa toisiinsa he ryhtyvät kuulostelemaan toistensa perään, jos jotakuta äitiä tai isää lapsineen ei näy vähään aikaan, Kokko sanoo.
Kokko ja Pesonen puhuvat isistä siinä missä äideistäkin, sillä seurakuntien perhetyö tavoittaa tällä hetkellä yhä enemmän myös isiä.
Yhteisvastuukeräyksen ”Sinä riität” on tervetullut kannustus
Satu Pesonen riemuitsee tämän kevään Yhteisvastuukeräyksen ”Sinä riität hyvään vanhemmuuteen” -teemasta.
Pesonen näkee keräyksen aiheen muistutuksena siitä, että perheiden arkeen kuuluu armeliaisuus.
– Oman perheensä elämää saa katsoa lempeydellä. Aika monissa kodeissa arkeen kuuluvat välillä sotkut, einekset, likaiset vaatteet ja riidatkin.
Kokko ja Pesonen harmittelevat, että sosiaalisesta mediasta nousee välillä ihanteeksi ”kiiltokuvavanhempi”, jonka ruokapöydässä ei ole valmisaterioita eikä hän tunnu koskaan menettävän hermojaan.
Perheiden erilaisuus on tuttu asia
Satu Pesonen on toiminut lastenohjaajana, mutta hän on kouluttautunut myös diakoniatyöntekijäksi.
Pesonen kertoo, että vanhemmat voivat keventää painolastiaan ja purkaa perheensä tilannetta myös diakoniatyöntekijälle.
– Diakoniaan kuuluvat myös kotikäynnit niin sovittaessa.
Kokko ja Pesonen korostavat, että seurakunnan toiminta on tarkoitettu kaikenlaisille, monenlaisille ja erilaisille perheille.
– Seurakunnissa on hyvä ymmärrys sille, että perheet, niiden arvot ja elämäntilanteet voivat olla hyvin erilaisia.
– Kaikki perheet ovat meille yhtä arvokkaita, he sanovat.
LYHYESTI
- Perheiden parissa tekevät työtä niin lastenohjaajat, diakonia- ja nuorisotyöntekijät kuin papit. Kaikkiin heihin voi ottaa yhteyttä perheisiin liittyvissä asioissa. Keskustelut ovat luottamuksellisia.
- Seurakunnissa kohdataan ja arvostetaan monenlaisia perheitä. Ei ole olemassa yhtä ideaalia perhemuotoa.
- Osassa seurakuntia, kuten Tuirassa, on muun muassa Lapsiarkki-toimintaa. Lapsiarkki on tarkoitettu yhden vanhemman perheille. Seurakunnissa on usein omaa toimintaa isille lasten kanssa sekä äideille.
- Perheiden kanssa tekemiseen kuuluu esimerkiksi Oulujoen ja Karjasillan seurakunnissa yhteistä liikuntaa, kuten salibändyn pelaamista.
- Oulunsalon ja Haukiputaan seurakunnissa on Följy-toimintaa. Följy tarjoaa konkreettisesti auttavia käsiä ja helpotusta lapsiperheiden arkeen.
- Perheleirit ovat suosittuja, nopeasti täyteen varattuja tapahtumia.
- Seurakunnat tekevät usein perhetyötä yhteistyössä kaupungin, kuntien tai järjestöjen kanssa.
- Perheille suunnatusta toiminnasta saa tietoa seurakuntien verkkosivuilta ja Rauhan Tervehdyksestä.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.