Läheisen rooli ei ole helppo

Huumeiden käyttäjien asema on Oulussa kehno. Hoito ja kuntoutus eivät usein ole oikea-aikaista, kertoo huumeiden käyttäjien läheisten ryhmää ohjaava Tellervo Kianto.

Kuva: Oulun seurakuntien päihdetyötä tekevä diakoniatyöntekijä Tellervo Kianto vetää keskusteluryhmää  huumeidenkäyttäjien läheisille Oulussa.

Päihde- ja kriminaalityön diakoniatyöntekijä Tellervo Kianto on ohjannut huumeiden käyttäjien läheisten vertaistukiryhmää vuodesta 2016 lähtien. Ryhmä syntyi ihmisten, seurakuntalaisten, tarpeesta.

– Kun mietin ryhmän perustamista, Oulussa ei ollut minkäänlaista vastaavaa ryhmätarjontaa. Tällä hetkellä ryhmävalikoima on laajempi, kun Vertolla ja Irti Huumeista ry:llä on omat ryhmänsä.

Ryhmä on löytänyt vuosien varrella kävijänsä. Jotkut ovat olleet mukana alusta saakka.

– On todella tärkeää tulla puhumaan läheisen huumeiden käytöstä muiden samaa kokeneiden kanssa. Ryhmäläiset ymmärtävät ja ovat myötätuntoisia. He tietävät, minkälaista elämä on, jos esimerkiksi oma lapsi käyttää huumeita.

Huumeiden käyttäjien asema on Kiannon mielestä Oulussa kehno. Hoito ja kuntoutus eivät usein ole oikea-aikaista.

– Esimerkiksi korvaushoitoon pääsyä pitää odottaa usein liian pitkään, ja maksusitoumuksia erilaisiin palveluihin on vaikea saada. Yhteiskunnan asenne päihteidenkäyttäjiä kohtaan on ylipäätään nihkeä.

Päihdetyö on ollut Kiannolle aina tärkeää. Ryhmätoimintaa hän pitää erittäin tarpeellisena.

– Ryhmä on olennainen osa seurakunnan toimintaa niin kauan, kun ihmisillä on tarve jutella ja purkaa mieltään läheisen huumeiden käyttöön liittyen.

Huumeiden käyttäjien läheisten vertaistukiryhmä kokoontuu joka toinen torstai klo 17–19 Sofia seurakuntakeskuksen Kivijalassa, Asemakatu 6.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää