Lahjaksi voi antaa myös auttavan käsiparin

Juhlat maksavat, mutta halvemmallakin niistä selviää, sanoo nuori yrittäjä Hilla Tolonen. Pyysimme vinkkejä juhliin myös martoilta.

Haukiputaalainen 4H-yrittäjä Hilla Tolonen on huomannut elintarvikkeiden viimeaikaisen hinnannousun.

Tolonen tarjoaa kaverinsa kanssa juhlapalveluja ja nyt työn hinnoittelun perusteissa on huomioitava ruoan kallistuminen.

– Monien raaka-aineiden suhteen on halvempia ja kalliimpia vaihtoehtoja, mutta myös niiden laatu merkitsee. Siksi joskus on valittava kalliimpi elintarvike.

Kesä on erityisesti nuorten juhlien aikaa. Touko–kesäkuun vaihteessa on valmistujaisia ja kohta perään rippijuhlia.

Hilla Tolosen mukaan moni nuori haluaa olla mukana suunnittelemassa omien juhliensa tarjoiltavia. Jos perheessä talous on tiukilla, vaikuttaa se todennäköisesti tarjottavien valikoimaan.

– Mutta hyvät juhlat eivät ole yhtä kuin kalliiksi tullut juhlinta, hän lisää.

Hilla Tolonen

Hilla Tolonen

Vertailu tuo paineita?

Tolonen uskoo, että nuoret ovat jossakin määrin tietoisia siitä, millaisia juhlia heidän kavereillaan on. Tämä voi tuoda paineita juhlajärjestelyihin: pitäisikö myös oman kodin juhlapöydässä olla jotain runsasta ja näyttävää?

– Mutta eivät kaikki lähde tällaiseen kilpailuun mukaan, Hilla toteaa tyytyväisenä.

13-vuotiaan omat rippijuhlat ovat vielä edessäpäin, mutta on hän niitä jo miettinyt:

– Ei pönötystä ja tarjoilu perustuu itse tehtyihin suolaisiin ja makeisiin. Yksinkertaisuuden säilyttäminen on tärkeää.

Nykyiset täytekakut ovat usein eräänlaisia taideteoksia, mutta Hilla Tolosen mielestä hänen oman mummonsa kermakakkukin on aivan älyttömän hyvää.

Leipomuksia lahjaksi

4H-yrittäjän mielestä edullisessa juhlabudjetissa pysymistä helpottaa, kun pyytää reilusti vaikkapa kummeilta lahjaksi jotain syötävää juhlahetkeen.

Saman toteavat Pohjois-Pohjanmaan Martoista Anne Lampela ja Seija Korhonen. He toivovat, ettei apua tarvitsisi edes pyytää, vaan sukulaiset ja muut läheiset tarjoaisivat sitä itse.

– Avuksi tulevien on hyvä muistaa kysyä, mitä nuori haluaa omiin juhliinsa. Omannäköiset ylioppilas- tai rippijuhlat ovat tärkeä asia. Jos nuoren suosikkiruoka on jauhelihakeitto, ei ole kohteliasta vääntää juhlaruokaa toiseksi.

Lampela huomauttaa, että juhlajärjestelyihin voi osallistua myös hankkimalla tarvittaessa kattaukseen astioita, liinoja, servettejä tai kukkia.

– Kaikessa voi olla avuksi, mutta vain juhlittavan suostumuksella ja hänen tyyliään kunnioittaen. Hienotunteisuus on tärkeää.

Lampela ja Korhonen tietävät kodin siivouksen olevan asia, joka voi tuntua joskus jopa ylivoimaisen raskaalta. Siksi juuri lupaus osallistua siivoamiseen saattaa olla se kaivattu apu juhlia järjestävälle perheelle.

Kaikessa voi olla avuksi, mutta vain juhlittavan suostumuksella ja hänen tyyliään kunnioittaen. Hienotunteisuus on tärkeää.

Anne Lampela

Näillä keinoilla vaikutat juhlabudjettiin

  • Varaudu juhliin hyvissä ajoin. Jos perheessä on rippijuhlat ensi kesänä, poimi kakun päälle marjat jo tänä kesänä. Marjoista voi joutua maksamaan kalliin hinnan, mutta itse poimitut pakastemarjat ovat ilmaisia.
  • Varautumista sekin, että ryhtyy säästämään juhlaa varten hyvissä ajoin.
  • Kaupan kukkien sijaan juhlatunnelmaa luovat näin alkukesästä koivunoksat yhdessä mustikkavarpujen kanssa.
  • Onnistunut juhla syntyy yhtä lailla kotikeittiössä koristelluista muffineista kuin taideteoksia muistuttavista leipomon täytekakuista.
  • Juhlatunnelma tulee siitä, että päivä poikkeaa arjesta. Kaunis pöytäkattaus vaikkapa lainaksi pyydetyillä astioilla luo kaivattua ilmettä.
  • Useilla seurakunnilla on tiloja, joita voi kysyä juhlapaikaksi. Maksuakaan niistä ei aina peritä. Varauksissa on hyvä olla ajoissa liikkeellä.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää