Leenan ja Pertin rakkaustarina alkoi joulupuurolta

Leena Torvela-Haanpää ja Pertti Haipola löysivät toisensa neljä vuotta sitten. Ennen tuota kohtaamista he olivat tavanneet tietämättään aikaisemminkin.

||

Leena Torvela-Haanpää ja Pertti Haipola tapasivat toisensa Pyhän Tuomaan kirkossa joulupuurolla vuonna 2018. Sali oli täynnä, mutta Leenan vieressä sattui olemaan vapaa paikka, johon Pertti istui. Tuosta kohtaamisesta yhteinen matka sai alkunsa.

Leena ja Pertti olivat molemmat jääneet parin vuoden sisällä leskiksi. Leenan mies oli kuollut yllättäen vuonna 2016 ja Pertin vaimo pitkällisen sairauden päätteeksi vuonna 2017.

Leena ja Pertti alkoivat jutustella joulupuurolla. Hauska yhteensattuma oli se, että kyseisenä vuonna molemmat suuntasivat joulun aikaan ulkomaille Pärnuun ja vieläpä samaan hotelliin.

– Minä olin siellä joulunpyhät ja Pertti tuli uudeksi vuodeksi juuri, kun olin lähdössä kotiin. Kävimme hotellissa syömässä ja sovimme, että Pertti tulee minun luokseni kylään, kunhan palaa matkaltaan. Pertti tulikin sitten suklaalevyn kanssa, Leena muistelee.

 

Pertti tulikin sitten suklaalevyn kanssa.

 

Kävi ilmi, että pariskunta oli tavannut toisensa jo vuosia aikaisemmin. Pertti oli aikoinaan soittamassa Leenan ja hänen edesmenneen miehensä häissä. Leena tiesi Pertin ennestään, mutta he eivät olleet ystäviä tai muutoin tekemisissä. Yksi mielenkiintoinen kohtaaminen tosin tapahtui lomareissulla.

– Tapasimme Paljakassa, kun olimme samaan aikaan ruskaretkellä. Minä olin yksin lomalla ja ainoa asiakas pienessä hotellissa. Sinne tuli neljän hengen porukka, joka otti minusta kuvan, Pertti kertoo.

Kuvan ottaja oli todennäköisesti Leena tai hänen edesmennyt miehensä.

– Kuvaan tuli myös Leenan koira. Edesmennyt vaimoni kysyi jälkeenpäin, että kenen koira kuvassa oli. Leenan kanssa nyt huomattiin, että sehän oli hänen koiransa, Pertti jatkaa.

Molempien mielestä kohtaaminen oli sen verran erikoinen, että kyse oli aivan varmasti kohtalon johdatuksesta.

Teatteri ja matkustelu yhdistävät pariskuntaa

Leena koki suhteen alussa enemmänkin ihastumista kuin rakastumista. Toiseen tutustuminen oli hänen mielestään jännä kokemus.

Leena ja Pertti kihlautuivat 22.2.2020, juuri ennen koronapandemian alkua. He kuitenkin ehtivät järjestää kunnon kihlajaisjuhlat. Keväällä 2020 pariskunta vietti tiiviisti aikaa mökillä Kiimingissä.

– Me lähdettiin toukokuussa mökille viideksi kuukaudeksi. Oltiin siellä niin sanotusti koronakaranteenissa, Pertti toteaa.

 

Me lähdettiin toukokuussa mökille viideksi kuukaudeksi.

 

Koronaan sairastumista kumpikaan ei ole pelännyt, vaan he ovat matkustaneet ja osallistuneet eri tapahtumiin koronarajoitusten sallimissa puitteissa. Molemmat sairastivat lieväoireisen koronan keväällä 2022.

Haastattelua edeltävänä viikonloppuna Leena ja Pertti ovat olleet Ylläksellä. He matkustelevat paljon sekä ulkomailla että kotimaassa. Lokakuussa pariskunta vietti pari viikkoa Espanjassa, jossa heillä on ollut tapana käydä syksyisin.

Molemmat pitävät teatterista. Myös mieltymys musiikkiin yhdistää Leenaa ja Perttiä. Pertti soittaa edelleen haitaria muutamissa tilaisuuksissa. Hän on viime kesän aikana vähentänyt soittokeikkoja, koska on halunnut ottaa omaa aikaa ja viettää ennen kaikkea aikaa Leenan kanssa.

Muusikkona Pertti on monille oululaisille tuttu. Aikanaan hän on opiskellut kolme vuotta Sibelius Akatemiassa. Presidentti Martti Ahtisaari on myöntänyt hänelle director musices -arvoimen ansiokkaasta musiikkiurasta. Leena on puolestaan toiminut kylmäkkönä, Oulun osuuspankin iltaemäntänä sekä parikymmentä vuotta Haukiputaalla omistamassaan siivousfirmassa.

Molemmat ovat olleet koko ikänsä hyvin aktiivisia vapaa-ajallaan. Leena on harrastanut aikoinaan hiihtoa ja kilpavoimistelua.

– Olemme olleet mukana Sotainvalidien yhdistyksessä ja Sydänyhdistyksessä. Osallistumme aktiivisesti myös Eläkeliiton ja seurakunnan tapahtumiin. Pertti on ollut aikoinaan 24 vuotta kirkkovaltuutettunakin, pariskunta kertoo.

Lähipiiri on hyväksynyt seurustelun

Molempien lapset perheineen ovat hyväksyneet Leenan ja Pertin seurustelun. Ystävätkin ovat olleet iloisia ja ottaneet heidät hyvin vastaan. Yhteisessä ystäväpiirissä ei ole toista pariskuntaa, joka olisi tavannut Leenan ja Pertin tavoin vanhemmalla iällä.

Pertin mielestä leskeys on eri asia kuin avioero. Hän uskoo, että lasten ja sukulaisten on helpompi hyväksyä ikäihmisten seurustelu, jos uusi kumppani löytyy leskeyden myötä kuin siten, että vanhemmat olisivat eronneet eläkeikäisinä.

Leena rakastui Pertin rauhallisuuteen ja jämäkkyyteen. Pertti puolestaan sanoo, ettei Leenassa ole mitään huonoja puolia. Kumpikaan ei etsimällä etsinyt uutta kumppania. Deittisovelluksia he eivät ole käyttäneet, vaan kokevat kasvotusten tapaamisen itselleen sopivaksi.

 

Ennen vanhaan ihmiset kohtasivat tanssipaikoilla.

 

– Ennen vanhaan ihmiset kohtasivat tanssipaikoilla. Kumppanin löytäminen oli tuolloin paljon helpompaa. En kuitenkaan tuomitse niitä, jotka käyttävät nettisovelluksia, Pertti toteaa.

Leena tuo esiin sen, että kahden ikäihmisen seurustelu ei välttämättä ole helppoa, koska molemmilla on omat pinttyneet tapansa, joista voi olla vaikea päästä eroon. Iäkkäillä on myös luonnollisesti erilaisia sairauksia, jotka varmasti vaikuttavat ihmissuhteisiin.

Rakkautta ja parisuhdetta etsiville Leena ja Pertti haluavat antaa sellaisen neuvon, että täytyy liikkua eri paikoissa. Molempien mielestä esimerkiksi seurakunnan toimintaan osallistuminen on hyvä tapa kohdata uusia ihmisiä. Muita paikkoja voivat olla esimerkiksi urheiluseurat ja baarit.

Yhdessäolo on ollut helppoa

Leenalla ja Pertillä on edelleen omat kodit, mutta he näkevät toisiaan päivittäin. Iltaisin ennen nukkumaan menoa he soittavat toisilleen. Pariskunta yöpyy yhdessä mökillä ja matkoilla sekä fiiliksen mukaan kotona ollessaan.

– Olemme harkinneet yhteen muuttoa, jos Pertin talosta eli Caritas-talosta vapautuu isompi huoneisto, Leena sanoo.

 

Olemme harkinneet yhteen muuttoa.

 

Yhdessäolo on Leenan ja Pertin mielestä helppoa. He ovat pystyneet suhteen alusta saakka puhumaan toisilleen kaikesta avoimesti.

Toki molemmissa on tiettyjä piirteitä, jotka välillä ärsyttävät. Leenaa ärsyttää Pertin rauhallisuus ja Perttiä Leenan temperamenttisuus. Molemmat ovat luonteeltaan voimakastahtoisia.Riidat kuitenkin sovitaan nopeasti, koska kumpikaan ei ole pitkävihainen.

– Meille ei yleensä tule juurikaan riitoja. Ei ole sellaisia asioita, joista pitäisi riidellä, pariskunta toteaa.

Kyky rakastaa ei katoa

– Mielen hyvinvointi koostuu ennen kaikkea elämän merkityksellisyyden kokemuksesta sekä tyytyväisyydestä omaan elämään, kertoo Ikäinstituutin toimialapäällikkö Sirkkaliisa Heimonen.

Tärkeitä asioita ovat myös toiveikkuus ja pystyvyyden tunne. Perusarjessa myönteiset tunteet parantavat hyvinvointia.

Mielen hyvinvoinnin sekä hyvän elämän määrittelyssä elämänkokemuksella on suuri merkitys. Yksi tärkeistä tekijöistä ovat ihmissuhteet. Erityisesti ikäihmisillä ne korostuvat, koska yksinäisyyden kokemus iäkkäänä voi olla hyvin haavoittavaa.

– Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen on meidän kaikkien perustarpeemme läpi elämän. Se, että meille tulee kokemus siitä, että olemme jollekin tärkeitä ja meidät hyväksytään sellaisina kuin olemme, on äärimmäisen tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Yhteenkuuluvuuden tunne on myös olennainen osa ikäihmisten elämää. Kyky rakastaa ja välittää säilyy läpi elämän.

– Jos ajatellaan ihmissuhteiden merkitystä ikääntyneenä, niin olennaista on arjen tuki ja turva. Se että pystyy luottamaan siihen, että välitetään ja saa apua, Heimonen painottaa.

Kun saa tukea ja apua, se vahvistaa jokaisen omaa resilienssiä eli kykyä selviytyä vastoinkäymisistä. Yhteyden kokemus toisten kanssa on tärkeää, koska se luo turvallisuutta.

– Totta kai ystävyys- ja seurustelusuhteet tuovat myös iloa ja onnea. Ne ovat suuri voimavara arjessa.

Ikäinstituutin nettisivustolta www.ikainstituutti.fi löytyy lisätietoa muun muassa mielen hyvinvointiin liittyen. Siellä ilmoitetaan esimerkiksi erilaisista maksuttomista Mielen hyvinvoinnin webinaareista. Sivustolla voi lukea myös Iästä ja elämästä -blogia.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää