Kohta myös Pekka Simojoki kuulee liminkalaista Minka-kuoroa

Laulaminen tekee ihmiselle hyvää, tietävät Minka-kuoron naiset. Juhlavuotta viettävää Limingan seurakunnan naiskuoroa voi kuulla talven ja kevään mittaan jumalanpalveluksissa, Majatalo-illassa sekä äitienpäiväkonsertissa. Kuoroon otetaan nyt uusia laulajia.

Hmm-mm. Hmm-mm. Hmm-mm. Hurr-rr. Hurr-rr. Hurr-rr. Tila täyttyy tasaisen hymisevästä ja hyrisevästä äänestä, kun Limingan seurakunnan naiskuoro Minka tekee äänenavausta harjoitustensa alkajaisiksi.

– Kokeilkaapa oikein pehmeästi, huikkaa kuoronjohtaja Sonja Turtinen pianon takaa.

– Hyvä! Just! Ja sitten mennään alaspäin.

Kuoroon pääsee ilman koelaulua

Kuoroon mahtuu uusia laulajia. Koelaulua ei tarvitse jännittää, sillä tähän kuoroon sellaista ei ole.

– Laulamisesta kiinnostuneiden kannattaa tulla kokeilemaan, vaikka ei olisi aiemmin ollut kuorossa, Turtinen kannustaa.

– Jos hetken kokeiltuaan päättää jäädä mukaan, sitoutuu samalla järjestämään muun elämänsä siten, että pääsee harjoituksiin ja esiintymisiin.

 

Kuoroon otetaan myös muita kuin liminkalaisia. Tälläkin hetkellä kuoroon tullaan naapuriseurakunnista, joilla ei ole omaa naiskuoroa.

Mukavasta yhteisöstä iloa elämään

Kuorolaiset tulevat mielellään keskiviikkoiltojen harjoituksiin.

– Tämä on yhteisö, johon on mukava tulla. Vaikka tympäisisi lähteä – väsyttäisi, laiskottaisi, olisi kova pakkanen tai muuta – täällä saa aina virtaa, kuorolaiset kertovat.

– Täällä nauretaan paljon, jatkaa kuoronjohtaja Turtinen.

– Ja laulaminen tekee ihmiselle hyvää; musiikin terveysvaikutuksia ihmiselle on ihan tutkittukin.

Limingan seurakunnan Minka-kuorossa laulavat muun muassa Petra Weissenfelt, Lilja Tuohimaa, Sari Haapakangas, Anne Jutila, Sinikka Ilmonen, Jonna Hekkala, Maarit Paavola, Helena Ojanperä sekä Heini Raitio. Kuoroa johtaa Sonja Turtinen.

 

Kuorolaisen sanovat arvostavansa myös kuoronjohtajan antamaa äänenmuodostusopetusta.

– Vaikka kyseessä on harrastajakuoro, totta kai meillä on tavoitteita. Äänenmuodostusharjoituksia tekemällä sointi kuulostaa paremmalta ja säännöllisellä harjoittelulla pystymme lisäämään ohjelmiston vaikeusastetta, Turtinen sanoo.

Uudemman hengellisen musiikin kappaleiden Minka-kuoro harjoittelee myös klassista kuoromusiikkia.

– Haastetta lisättiin kuorolaisten itsensä toivomuksesta, kuoronjohtaja kertoo.

Kuoronjohtaja on myös sopraano ja huilisti

Sonja Turtinen on musiikkipedagogi sekä solistina esiintyvä sopraano ja huilisti.

Hän opiskelee Oulun seudun ammattikorkeakoulussa laulua. Lisäksi hän opettaa Oulu-opistossa huilunsoittoa ja antaa yksityisesti laulutunteja.

Kuoronjohtaja Sonja Turtinen tekee harjoituksissa uusista kappaleista äänitteen, joka jaetaan kuoron yhteiseen WhatsApp -ryhmään omatoimista harjoittelua varten.

 

Limingan seurakunnan nuorisokuoroa ja naiskuoroa Turtinen on johtanut puolitoista vuotta.

Kuoron naiset kiittelevät, että kuoronjohtaja järjestää lukuisia esiintymistilaisuuksia vuoden mittaan.

Konserteissa esiintyvät yleensä sekä Minka että Celeste. Turtinen pyytää yleensä mukaan myös kuorojen ulkopuolisia yksinlaulajia ja instrumentalisteja

Kuorolla on 10-vuotisjuhlavuosi

 Minka-kuoro täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Vuonna 2013 silloinen Limingan seurakunnan kanttori Hanna Korri perusti nuorisokuoro Celesten ja seuraavan vuoden syksyllä työikäisten aikuisten kuoron.

– Se oli aluksi sekakuoro. Pari miestä kulki ensi alkuun harjoituksissa – mutta kai heidät jyrättiin, arvelevat kuorossa alusta asti mukana olleet Sinikka Ilmonen ja Lilja Tuohimaa sekä muutama muu kuorolainen naurua äänessään.

 

Naiskuoro Minka esittää uudempaa hengellistä musiikkia. Monet kappaleet kuoron ohjelmistossa ovat Jaakko Löytyn, Pekka Simojoen ja Anna-Mari Kaskisen käsialaa. Löytty on pitkän linjan gospel-muusikko, Simojoki pitkään vaikuttanut hengellisen musiikin säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja. Kaskinen puolestaan on kirjailija, runoilija ja sanoittaja.

 

Saa nähdä, jännittääkö meitä. Joka tapauksessa kiva tavata Pekka Simojoki, koska laulamme paljon hänen laulujaan.

– Sonja Turtinen

 

Pekka Simojoki vierailee Limingassa 22. helmikuuta. Minka-kuoro esiintyy samassa tilaisuudessa.

– Saa nähdä, jännittääkö meitä. Joka tapauksessa kiva tavata, koska laulamme paljon hänen laulujaan, Turtinen hymyilee.

Kevään mittaan kuoro toimii avustajana messuissa ja toukokuussa pidetään äitienpäiväkonsertti.

 

  • Kuorolaulua voi tulla kokeilemaan Minkan harjoituksiin 31.1. ja 7.2. kello 18.3019.45 (OSAO, Iivarinpolku 2, Liminka). Ilmoittautumiset sonja.turtinen@eduouka.fi tai 0400 949 241.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää