Liminkaan halutaan Lotta-patsas – 99-vuotias lotta Elvi Tervo: ”Toivon, että hanke toteutuu”

Limingan ydinkeskustaan on tavoite pystyttää vuonna 2026 Pohjois-Suomen ensimmäinen Lotta-näköispatsas. Varainkeruu hankkeen toteuttamiseksi on käynnissä.

Limingan ydinkeskustaan puuhataan Pohjois-Suomen ensimmäistä Lotta-näköispatsasta. 

– Hankkeelle on myönnetty valtakunnallinen rahankeräyslupa, jonka avulla tulemme keräämään tarvittavat varat kuvanveistäjä Niina Sailon suunnitteleman pronssisen patsaan toteuttamiseksi, kertoo patsastoimikunnan puheenjohtaja Jukka Raitio.

Hankesuunnittelu aloitettiin vuonna 2016, kun huomattiin, ettei Limingasta löydy sotiemme naisille omaa muistomerkkiä. Väkilukuun suhteutettuna lottatoiminta oli valtakunnallisestikin arvioituna erittäin aktiivista vuosina 1939–1944 Limingassa ja naapuripitäjissä.

– Liminkaan nouseva Lotta-patsas kunnioittaa niin Limingan ja Rantalakeuden alueella kuin koko Suomessa toimineita lottia sekä heidän tekemäänsä arvokasta työtä sotilaiden huoltamisessa ja hoitamisessa sekä monissa muissa maanpuolustustehtävissä sekä alueellisissa huoltotehtävissä, taustoittaa hankkeessa niin ikään aktiivisesti toimiva Seppo Pietilä.

Naiset tekivät sodan aikana myös miesten työt

Yhtä tärkeänä kuin lottien tekemää työtä Pietilä ja Raitio pitävät kaikkien kotirintamanaisten sodan aikana ja sodan jälkeen tekemää työpanosta.

– Heidän harteilleen jäivät niin miesten kuin naisten työt. Sodan päätyttyä he joutuivat monessa liminkalaisessa kodissakin sen tosiasian eteen, että miehet palasivat sodasta vaikeasti vammautuneina, tai eivät palanneet ollenkaan.

Syyskuussa 99 vuotta täyttänyt Elvi Tervo Limingasta toimi talvisodan aikaan ilmavalvontalottana Limingassa. Syyskuussa 1941 hänet siirrettiin vaativiin ilmavalvonnan tehtäviin Kuusamoon, missä hän toimi jatkosodan loppuun saakka.

– Mukavalta tuntuu ajatus Lotta-patsaasta Liminkaan, kyllä minä kannatan hanketta ja toivon, että se toteutuu, Tervo kommentoi.

Rahankeräys hankkeeseen on jo alkanut

Patsashankkeen takana on tänä keväänä Limingan kunnanhallituksen perustama Tammenlehvän perinnetoimikunta. 

Rahankeräyslupa patsasta varten on myönnetty Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistykselle, jonka kanssa Limingan perinnetoimikunta toimii tiiviissä yhteistyössä ja vastaa itse hankkeen toteuttamisesta paikallisesti.

– Aloitamme heti aktiivisen varainkeruun järjestämällä erilaisia isänmaallisia tapahtumia ja tekemällä tukihakemuksia. Olemme kiitollisia kaikista lahjoituksista, pienistä ja isoista, joita toivomme niin yksityisiltä henkilöiltä, yhdistyksiltä, järjestöiltä, säätiöiltä ja yrityksiltä.

 

Lisätietoja hankkeesta:

Limingan Tammenlehvän perinnetoimikunta / patsastoimikunta:

  • Jukka Raitio p. 040 736 0411, raitio.jukka@gmail.com
  • Seppo Pietilä p. 050 528 6438, sepi.pietila@dnainternet.net

Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistys:

  • Reijo Sallinen p. 040 554 3912

Keräysluvan numero: RA/2023/1066

 

Patsashankkeen tukemiseen tarvittavat tiedot:

  • Maksun saajana: Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistys
  • Tilinumero: FI22 5741 3621 0026 22, OKOYFIHH
  • Viite: 1920448

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää