Lucianpäivänä tuomiokirkossa lauletaan ruotsiksi

Lucianpäivää vietetään 13. joulukuuta. Oulussa Lucian kruunauksen jälkeen vietetään ruotsalaisen koulun kaikille avointa joulujuhlaa Oulun tuomiokirkossa.

Tänä vuonna Oulun ruotsalaisen koulun abiturientti Enya Hjulfors pukee ylleen valkoisen asun ja asettaa kynttilät kutreilleen: hän on Oulun vuoden 2022 Lucia-neito.

Suomessa Luciaa juhlitaan lähinnä ruotsinkielisessä kulttuurissa, mutta Ruotsin puolella juhla on yksi joulukuun suurimmista tapahtumista.

Ruotsin Lucia-juhlaa voisi verrata suomalaisten koulujen järjestämiin joulujuhliin. Ruotsissa toisaalta nähdään harvoin suomalaisen kulttuurin tyyppisiä joulujuhlia.
Sen sijaan Lucia-kulkue juhlineen järjestetään lähes jokaisessa Ruotsin päiväkodissa ja koulussa joulukuun 13. päivänä.

Kulkuetta johtaa valkoisiin pukeutunut Lucia, joka tuo iloa ja valoa talven pimeyteen. Valtakunnallinen kulkue kruunajaisineen lähetetään Ruotsin television välityksellä jokaiseen kotiin.

Juhlassa lauletaan  joululauluja ruotsiksi

Myös Oulussa Lucia-juhlalla on vahva perinne. Tänä vuonna nähdään 42. Lucian kruunaus. Lucia-neito kruunataan perinteisin menoin Rotuaarin lavalla Lucian päivänä tiistaina 13. joulukuuta kello 15.

Sen jälkeen Oulun tuomiokirkossa järjestetään kello 16 alkaen kaikille avoin Svenska Privatskolan i Uleåborgin joulujuhla, jossa muun muassa lauletaan kauneimpia ruotsalaisia joululauluja. Niitä säestää kanttori Lauri-Kalle Kallunki.

– Lucia-juhla on hieno ja hyvällä tavalla erikoinen tapahtuma Oulun tuomiokirkon näkökulmasta. Toimimme yhteistyökumppanina ja tarjoamme puitteet loistokkaalle juhlalle, joka on Oulun ruotsalaisen koulun suunnittelema ja toteuttama, sanoo Oulun tuomiokirkon pappi Matias Leskinen, joka esittää Lucia-juhlassa joulutervehdyksen.

– Ruotsalaisille kauneimmille joululauluille on selvästi tilausta. On hienoa nähdä, että myös muut kuin ruotsalaisesta kulttuuritaustasta tulevat löytävät tapahtumaan.

– Harvoilla suomenkielisillä paikkakunnilla on näin vahva Lucia-perinne kuin meillä Oulussa. Toivottavasti kirkossa nähdään paljon väkeä. Korona asetti omat rajoituksensa aiempina vuosina, joten on mielenkiintoista nähdä ovatko perinteet säilyneet ennallaan, pohtii Leskinen.

Lucia-juhlatilaisuuden jälkeen Lucia apuneitoineen ja kuoroineen lähtee Lucia-kiertueelle ilahduttamaan oululaisia sairaita ja vanhuksia.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää