Haluaisitko kiivetä Lumijoen kirkon kellotorniin?
Lumijoen kirkko on auki kesätiistaisin tutustumista varten. Halutessaan pääsee kipuamaan myös kellotorniin, katselemaan maisemia lintuperspektiivistä.

Lumijoen kirkko ja kellotorni ovat kesällä avoinna tiistaisin, tilauksesta myös muina aikoina.
Mäen päällä sijaitsee ryhdikkään oloinen kivikirkko, jossa on 850 istumapaikkaa. Lumijoen kirkossa vierailevan on helppo ymmärtää, miksi rakennusta kutsutaan Lakeuden katedraaliksi.
Edellinen kirkko oli puinen; se tuhoutui salamaniskusta alkaneessa tulipalossa kesäkuun 14. päivänä 1882. Saman rajuilman aikana paloi myös naapurikunta Oulunsalon kirkko Liminganlahden toisella rannalla.
Lumijokisille kirkon rakentaminen vuosina 1886–1889 oli kova ponnistus: sitä tehtiin talkoilla samaan aikaan kun Suomea kurittivat nälkävuodet. Rakennusmateriaalina olivat paikallisesta savesta poltetut tiilet.
Lumijoella oli 1880-luvulla hiukan päälle 2000 asukasta mutta lääninarkkitehti Johan Lybeck suunnitteli 1300-paikkaisen pyhäkön. Paikkakuntalaisten pyynnöstä pohjapiirrosta pienennettiin ja istumapaikkojen määrä väheni tuhanteen. Myöhemmin kirkosta on vielä poistettu penkkejä ja paikkaluku laski nykyiseen.
Kirkkoa vuosien varrella lukemattomia kertoja esitellyt diakonissa-seurakuntasihteeri Marjo Koski-Vähälä kertoo, että vierailijat kommentoivat yleensä aina kirkon yllättävän suurta kokoa mutta myös kirkkosalin pelkistettyä ulkomuotoa.
– Meidän kirkkomme ei ole koristeellinen vaan pelkistetyn kaunis.
Alttaritaulun tilalla on suurikokoinen vapaasti seisova risti. Alttarin molemmin puolin on värikkäät lasimaalaukset. Liisa Karjarinnan vuonna 1967 tekemien maalausten kuvasto nousee Raamatun kertomuksista. ”Pietarin kalansaalis” ja ”Lyhteenpoimijat” viittaavat myös perinteisiin lumijokisiin elinkeinoihin, kalastukseen ja maanviljelyyn.
Kirkko auki kesätiistaisin ja tilauksesta
Lumijoen kirkko ja kellotorni ovat auki tutustumista varten kirkon ovet avoinna kesätiistaisin kello 11-14.
– Mielellämme otamme vierailijoita, sanoo Marjo Koski-Vähälä, jonka lisäksi kirkon oppaana tänä kesänä toimii Martta Koski-Vähälä.
Mahdollista on vierailla myös muina aikoina – kesällä sekä ympäri vuoden.
– Kirkkovierailun niin pienille kuin isommillekin ryhmille voi varata ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon, Koski-Vähälä ohjeistaa.
Kirkontorniinkin pääsee kiipeämään, kunhan turvallisuus huomioidaan: lapsilla täytyy aina olla huoltaja matkassa.
- Lumijoen kirkko (Ylipääntie 15) on avoinna tiistaisin kello 11–14. Muuna ajankohtana tapahtuvat vierailut varataan kirkkoherranvirastosta (044 7750 600 tai lumijoen.seurakunta@evl.fi)
Hiljentymispaikka kirkkopuistossa
Lumijoen kirkon vieressä oleva laaja nurmialue muokattiin pari kesä sitten kirkkopuistoksi, jossa nyt kulkee mutkitteleva polku ja kasvaa viime kesänä istutettuja hedelmäpuita. Osa nurmialueesta on muutettu kukkakedoksi. Lähelle kirkkoa rakennettiin lisäksi hiljentymispaikka: hirsinen alttari sekä penkkejä.
Puistossa ja sen alttarin äärellä voi konkreettisesti pysähtyä luonnon äärelle mihin aikaan tahansa. Kirkkopuistosta on tullut myös monenlaisten tapahtumien pitopaikka.
Esimerkiksi 10. heinäkuuta kello 18 siellä pidetään kesäinen lauluhetki, jossa luvassa on myös kesäistä tarjoilua.
Lisäksi järjestetään jumalanpalveluksia kesäisessä luonnossa: 27.7. kello 12 jumalanpalvelus hautausmaalla (Ukuraperäntie 30) sekä 17.8. kello 13 Lumijoen Varjakassa (Varjakantie 828).

Lumijoen kirkkopuiston alttarin luona on Heikki Laurilan veistämä Jeesus-patsas.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.