Oulun Musiikkijuhlilla eläydytään Jeesuksen viimeisiin vaiheisiin

Matteus-passio on barokkimestari Bachin kolmetuntinen spektaakkeli pääsiäisen tapahtumista. Oulussa Matteus-passiota on tekemässä yli 130-henkinen ryhmä.

Teuvo Pakkalan musiikkiluokkalaisten kuoron vetäjä Maria Viitasaari, musiikin johdosta vastaava Raimo Paaso, Oulu Sinfonian Maija Kuusisto ja Oulun Musiikkijuhlien Maria Mannermaa olivat mukana kuorojen yhteisharjoituksessa.

76 kuorolaista, 55 muusikkoa ja solistit päälle. Tällainen kokoonpano nousee maaliskuun viimeisellä viikolla kaksi kertaa Madetojan salin lavalle tulkitsemaan Johann Sebastian Bachin Matteus-passiota.

Jeesuksen kärsimysviikon vaiheita läpi käyvä esitys syntyy Oulun hiippakunnan oratoriokuoron, Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokkalaisten, Oulu Sinfonian ja Oulun Musiikkijuhlien yhteistyönä.

Solisteina kuullaan evankelistana Niall Chorellia ja Jeesuksena Aarne Pelkosta. Lisäksi äänessä ovat sopraano Mari Palo, altto Erica Back, tenori Simo Mäkinen ja baritoni Jussi Merikanto.

Kokoonpano viedään myös naapurimaahan, sillä yksi esitys on Ruotsin puolella Luulajassa.

– Liikumme sinne neljällä bussilla, mitoittaa Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto esiintyjäkaartin kokoa.

Passioita on nähty Oulun Musiikkijuhlien ohjelmistossa aiemminkin.

Kahdeksan vuoden välein pääsiäisen pyhiä edeltävä hiljainen viikko sijoittuu kalenterissa juuri musiikkijuhlaviikoille. Vuonna 2016 ohjelmistossa oli Johannes-passio, vuonna 2008 kuultiin edellisen kerran Matteus-passiota.

Oulun Musiikkijuhlien toimitusjohtajan sijaisena viime vuonna aloittanut Maria Mannermaa on innoissaan yhteistyöstä.

– Matteus-passio on tämän vuotisen Oulun Musiikkijuhlat -festivaalin Grande Finale. Samalla istumalla voi kuulla upeita solisteja, orkesteria ja kuoroja.

Ensimmäiset harjoitukset jo vuosi sitten

Oulun hiippakunnan oratoriokuoro on yli kolmituntisessa teoksessa äänessä tunnin ja vartin verran. Kuoroa vetävä musiikkityöstä vastaava hiippakuntasihteeri Raimo Paaso kertoo, että ryhmä aloitti harjoittelun noin vuosi sitten.

Paason mukaan kirkkaat lapsiäänet tuovat kärsimysnäytelmään uskon tulevaisuuteen ja pääsiäisen valon.

Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokkalaiset ovat mukana esityksessä kolmessa kohtauksessa. Opettajansa Maria Viitasaaren johdolla he ovat harjoitelleet elokuusta alkaen.

Oppilaiden mielestä yksiäänisyys on hyvää vaihtelua moniääniseen laulamiseen.

– Osiomme ovat yksiäänisiä, joten voimme panostaa äänen voimakkuuteen, Viitasaari toteaa.

Paason mukaan kirkkaita lapsiääniä käytetäänkin teoksessa tehokeinona.

Oulu Sinfonia ottaa teoksen soitto-osuudet haltuun nopeammalla aikataululla. Viimeisissä harjoituksissa mukana ovat niin solistit kuin orkesteri.

Kulttuurin alalla on oltava avoin yhteistyölle

Vuonna 1727 sävelletty Matteus-passio kuvaa Jeesuksen elämän viimeisiä päiviä Matteuksen evankeliumin lukujen 26 ja 27 pohjalta.

Jeesuksen vangitsemiseen ja kuolemaan johtavat tapahtumat ovat ihmisille pääosin tuttuja. Tuttuus sekä passion kulkua hahmottava, Topi Linjaman kirjoittama libretto auttavat kuuntelijoita seuraamaan tapahtumia.

– Matteus-passioon voi tutustua ennakkoon myös levytysten kautta, sillä tuttua musiikkia on aina helpompi mennä kuuntelemaan, Maija Kuusisto vinkkaa.

Ensi kertaa Matteus-passiota seuraava voi löytää esityksestä useita tutulta kuulostavia osia, sillä Bachin teoksiin on paljon viitteitä populaarikulttuurissa.

Raimo Paason mukaan yhteistyö Oulun Musiikkijuhlien kanssa toteuttaa hyvin kirkon Ovet auki -strategiaa, jossa kirkkoa ja seurakuntia kannustetaan hakeutumaan erilaisiin kumppanuuksiin.

– Osalle kirkko on ehkä sellainen paikka, johon ei tule lähdettyä konserttia kuuntelemaan. Jospa kynnys olisi nyt matalampi.

Myös Maija Kuusisto painottaa yhteistyön tärkeyttä.

– Oulussa pitkään erilaisia tuotantoja tehneenä tiedän, että tulevaisuudessa kulttuurin alalla ei kukaan tule toimimaan ilman että on avoin kaikenlaiselle yhteistyölle.

  • Matteus-passio su 24.3. ja ke 27.3. klo 18 Madetojan salissa. Kesto 3 tuntia 10 minuuttia väliajan kanssa. Liput 22–42 euroa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää