Mihkku tukee tärkeää asiaa

Yhteisvastuun teemana on nuorten kokema ja harjoittama väkivalta. Perjantaina 1. syyskuuta koko maassa seurataan nuorteniltaa Oulun Valkeasta. Illassa esiintyy myös räppäri Mihkku.

Omien sanojensa mukaan “esiintymispiireissä marinoitu” Mihkku Laiti räppää pohjoissaameksi ja suomeksi. Laiti sanoo olevansa luontainen esiintyjä.

– Äitini on artisti, olen lapsesta asti pyörinyt hänen mukanaan keikoilla ja festareilla.

Laitin mukaan kaikkein tärkein asia esiintymisessä on, ettei pelkää virheitä.

– Virheitä saa tehdä. Sitten niistä opitaan. Pitää luottaa itseensä ja siihen, että osaa hommansa.

Laiti esiintyy perjantaina 1. syyskuuta Oulussa Yhteisvastuun valtakunnallisessa nuortenillassa, jonka teemana tänä vuonna on nuorten harjoittama ja kokema väkivalta.

– Luulen että keväällä ollut keikkani 45 Specialissa sekä dokumenttielokuva Revontulten räppäri vaikutti siihen, että minua pyydettiin mukaan. Haluan ehdottomasti tukea tämän kaltaista tapahtumaa ja Yhteisvastuun teema on tärkeä ja ajankohtainen.

Mielestäni tämä myös rohkaisee nuoria puhumaan ja hakemaan apua kokiessaan väkivaltaa.

Väkivallan aistii käytöksestä

Laiti ajattelee, ettei häntä ole liiemmin kiusattu koulussa. Ainut asia josta joskus on saanut kuulla on pienikokoisuus.

Oma ikäluokka ja yhteisö kotona Utsjoella oli tiivis.

– Minun mielestä Utsjoella ei edes voi tapahtua samanlaista kiusaamista kuin etelämpänä.

Laitin mielestä sosiaalisella medialla ja lisääntyneellä väkivallalla nuorten keskuudessa on suora yhteys.

– Esimerkiksi TikTokissa näkee väkivallan ihannointia. Se on ollut jo pidempään jotenkin nousussa ja siistiä nuorten maailmassa, en tiedä mistä se johtuu. Kynnys väkivallan harjoittamiseen madaltuu.

Laiti tietää, että joidenkin tuttujen nuorten perheissä on ollut jonkinlaista väkivaltaa. Se näkyy puheissa ja käytöksessä.

– Kun aiheesta on puhuttu, jotkut ovat menneet vaikeaksi tai välttelevät aihetta. Harmittaa, kun niihin asioihin ei oikein itse pysty puuttumaan, vaikka näkee mitä on meneillään, jos ei tunne henkilöä hyvin.

Kiusaaminen ei ole omaa syytä

Laitin mukaan on tärkeää, että nuorteniltoja järjestetään ja että ne ovat koulun ulkopuolisia tapahtumia. Silloin ei tarvitse aina olla samassa seurassa, johon kiusaajatkin saattavat kuulua.

Kiusaaminen lisää syrjäytymisriskiä, mutta nuortenilloissa pääsee olemaan muiden nuorten kanssa. Laiti toivookin, että nuoret löytäisivät näihin tapahtumiin.

– Ensimmäinen askel on uskaltaa puhua jollekin aikuiselle tai ammattilaiselle. Kunhan kertoo jollekin, aina löytyy ihmisiä jotka välittää. Älä vaikene, äläkä ajattele, että kiusaaminen tai väkivalta olisi omaa syytä, koska niin ei ole.

 

Minun mielestä Utsjoella ei edes voi tapahtua samanlaista kiusaamista kuin etelämpänä.

 

Nuorten ilta yhtä aikaa Oulussa ja muualla Suomessa

  • Perjantaina 1. syyskuuta Oulussa järjestetään valtakunnallinen nuortenilta kello 18–20 kauppakeskus Valkeassa.
  • Nuortenilta striimataan, joten sitä voi seurata suorana lähetyksenä mistä päin tahansa. Iltaan voi osallistua verkon välityksellä kotoa (www.virtuaalikirkko.fi/kirkko/virtuaalikirkko/nuortenilta). Lisäksi osa seurakunnista järjestää nuorteniltoja, joista ollaan etänä mukana valtakunnallisessa nuortenillassa.
  • Illan mittaan on luvassa keskustelua nuorten välisestä väkivallasta, nuorten tekemiä Yhteisvastuu-videoita, rap-artisti Mihkku Laitin musiikkia ja muun muassa nuorten tanssiesitys. Illan päättää Elias Kaskisen konsertti kello 19.
  • Tapahtuma on maksuton. Jatkot pidetään Vanhan pappilan Kivijalassa (Isokatu 17, Oulu).

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää