Dimi Salo pohtii levyllä ja romaanissa, mitä on olla sopivanlainen

Kevään ensimmäinen Taustatarinaklubi hellii kuulijoitaan tupla-annoksella kulttuuria. Musiikin lisäksi klubilla kuullaan myös kaunokirjallisuutta.

Oululainen Dimi Salo saa kohta nostaa kätensä niin näppäimistöltä kuin koskettimiltakin. Kuusi vuotta kestänyt projekti huipentuu maaliskuun lopussa, kun Salo julkaisee Sopivanlaiset-nimisen teoskokonaisuuden.

Sopivanlaiset on sekä toisen kokopitkän albumini että esikoisromaanini nimi. Teokset kulkevat samaa matkaa: jokaiselle luvulle on levyllä oma laulunsa. Poikkitaiteellisen kokonaisuuden syntymiseen vaikutti vahvasti se, että laulut eivät enää riittäneet ilmaisumuotona tämän kokonaisuuden käsittelyyn.

Ouluun sijoittuva ja Oulun murteesta dialogiinsa ammentava kirja on teemoiltaan monisyinen ja universaali. Perhedynamiikka, ikä, sukupuoli ja työelämä ovat asioita, joihin kaikilla on samaistumispintaa. Päähenkilöt pohtivat kirjan sivuilla asemaansa maailmassa, yhteiskunnassa ja omassa perheessä.

 

Toivon, että lukijat ja kuulijat saavat teoksesta itselleen lohtua, iloa ja toivoa.

 

Salo julkaisee teoskokonaisuuden omakustanteena.

– Kävin toki läpi kustantamokierroksen. Pitkän odottelemisen jälkeen päätin, että julkaisen kirjan itsenäisesti. Haluan mennä elämässäni eteenpäin: kun kirja ja levy ovat olemassa, kukaan ei ota niitä minulta pois. Vaikka teos ei juuri nyt lähtisi lentoon, se on materiaalia, joka säilyy. Toivon myös, että lukijat ja kuulijat saavat teoksesta itselleen lohtua, iloa ja toivoa.

Musiikilla auttaminen kiinnostaa

Salolla on pitkä historia muusikkona, lauluntekijänä ja musiikkipedagogina. Yli kymmenen vuoden ajan omaa musiikkia tehnyt artisti on ehtinyt touhuta live- ja levyprojekteja myös muiden artistien taustalla.

Saloa on voinut nähdä esimerkiksi Radiopuhelinten, Kauko Röyhkä & The Boots- sekä Remu Aaltonen & Skuugi Darlings -yhtyeiden kokoonpanoissa.

Freelancerina työskentelevän Salon kalenteri täyttyy musiikin tekemisen lisäksi myös opetustyöstä ja kirjoittamisesta.

– Opetan yksinlaulua sekä kansalaisopistossa että yksityisesti. Lisäksi opetan lauluntekoa lähi- ja etäopetuksena. Pari vuotta sitten laajensin tekemistäni myös journalistiseen kirjoittamiseen. Teen musiikkiaiheisia juttuja erääseen oululaiseen julkaisuun.

Salo kertoo olevansa onnellinen, että työtilanne on tällä hetkellä hyvä. Itsensä työllistäminen on ollut ajoittain kuitenkin raskasta.

– Olen joskus miettinyt, että lopetan nämä hommat kokonaan. Työ on usein yksinäistä ja raskasta, ja joudun tekemään itse monen ihmisen työt. Minua kuitenkin kiinnostaa ihmisten auttaminen musiikin avulla. Saan itse musiikista valtavasti apua erilaisiin hankaliin oloihin ja tilanteisiin.

Elton Johnia ja R’n’B:ta

Salo on musiikinkuluttajana laaja-alainen. Eniten häneen vetoaa musiikki, jossa on jonkinlaista kaihoa ja kaipuuta, jopa surua. Sopivanlaiset-albumiin hän on ottanut vaikutteita 1970-luvulta.

– Alun perin levyn oli tarkoitus olla kamaripoppia, jossa kuuluu flyygeli, laulu, klarinetti ja sello. Musiikki lähti kuitenkin muodostumaan isommaksi. Huomasin fiilisteleväni Elton Johnin 70-luvulla julkaistua levyä, jonka inspiroimana lähdin rakentamaan albumia. Levyllä kuuluu myös pientä r’n’b-vivahdetta, olen selkeästi kuunnellut Alicia Keysini aikoinaan.

 

On ollut ihana päästä syventymään taiteilijana teoksen ydinasian äärelle: millaista on olla sopivanlainen itselle ja muille?

 

Salo nousee Taustatarinaklubin lavalle pitkän keikkatauon jälkeen. Hän lupaa tuoda lavalle niin vanhempaa materiaalia kuin uuden levyn kappaleitakin. Musiikin lisäksi Salo lukee kuulijoille otteita romaanistaan – juuri niitä pätkiä, jotka linkittyvät uuden levyn biiseihin.

– Levyn ja kirjan tekstit ovat väistämättä osittain omakohtaisia. Olen pyrkinyt ottamaan kuitenkin asiaan perspektiiviä ja viemään niitä pois itsestäni kuviteltujen hahmojen kautta. On ollut ihana päästä syventymään taiteilijana teoksen ydinasian äärelle: millaista on olla sopivanlainen itselle ja muille.

Dimi Salo esiintyy Taustatarinaklubilla Vanhassa pappilassa (Asemakatu 6) sunnuntaina 19.2. klo 16. Ovet avataan yleisölle klo 15.40


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää