Muhoksella alkaa keskustelu uudesta seurakuntatalosta

Muhoksen seurakuntatalosta on löytynyt kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja. Rakennukseen jäävät toistaiseksi vielä taloustoimisto sekä pappien työhuoneet, mutta talosta luovutaan asteittain.

Muhoksen seurakuntatalossa tehdyissä tutkimuksissa löytyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja. Maaliskuussa otettujen näytteiden tulokset saatiin muutama viikko sitten ja ne on esitelty työntekijöille ja kirkkoneuvostolle. 

– Seurakuntatalon alakerrassa kuka tahansa haistaa selvästi erittäin voimakkaan viemärinhajun. Rakennustutkija tunnisti sisäilmasta myös kosteusvaurioon viittaavia mikrobihajuja, kertoo kirkkoherra Vesa Palokangas

Rakennustutkijan suosituksesta seurakuntatalolla tehtiin laaja kuntotutkimus. Vesijohto- ja viemäriverkosto käytiin läpi, sisäilma tutkittiin. Asbesti- ja haitta-ainekartoitus tehtiin siltä varalta, että tila päädytään korjaamaan.

 

Kosteusvaurion lisäksi havaittiin, että talon alla kulkeva viemäriputkisto on osin tukossa, osin ruostunut ja osin romahtanut.

Vesa Palokangas

 

Näytteitä otettiin kaikkiaan 17 eri kohdasta seurakuntataloa, mutta vain yhdessä paikassa oli selvä mikrobilöydös.

– Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että seurakuntatalossa on vakavia ongelmia. Kosteusvaurion lisäksi havaittiin, että talon alla kulkeva valurautainen viemäriputkisto on osin tukossa, osin ruostunut ja osin romahtanut, kirkkoherra kuvailee.

Epäilyjä kosteusvaurion aiheuttamista sisäilmaongelmista on ollut jo pitkään. Osa työntekijöistä on oireillut jo vuosia. 

– Erilaisia pienimuotoisia korjauksia on vuosien varrella tehty, mutta viime talvena tilanne äityi niin pahaksi, että se piti tutkia. 

Mikrobilöydös seurakuntatalon yläkerrassa

Haitallinen mikrobilöydös tehtiin juhlasalissa seurakuntatalon yläkerrassa. 

–  Juhlasali on otettu pois käytöstä, mutta kahviopuolta voi rakennustarkastajan mukaan edelleen käyttää. Salin ja kahvion väliin rakennetaan väliseinä.

Kellarikerros alipaineistetaan, jotta viemärinhaju ei pääse nousemaan yläkertaan.

Syksyn mittaan seurakunnan luottamuselimissä käydään keskustelua uuden seurakuntatalon rakentamisesta. 

Muhoksen kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että seurakunnan investointisuunnitelmaan lisätään uudisrakentaminen. 

– Uuden rakentaminen tulisi halvemmaksi kuin peruskorjaaminen. Samalla saataisiin uusittua lämmitysjärjestelmä nykyistä energiatehokkaammaksi.

Peruskorjauksen hinta voisi karkeasti arvioituna olla jopa yli 4 miljoonaa euroa ja uudet tuhat neliötä maksaisivat jopa 3,4 miljoonaa. 

Vuonna 1968 rakennetussa seurakuntatalossa on 1200 neliötä. Kirkkoherran mukaan nyt pitää rauhassa miettiä myös sitä, tarvitaanko näin isoa seurakuntataloa.

Väistötiloihin myös olohuonemainen tila seurakuntalaisille

Tulevat kaksi vuotta seurakunta on vuokralaisena keskustassa K-raudan kiinteistössä. 173 neliön suuruisessa tilassa tehdään parhaillaan pienimuotoisia muutostöitä. Toiveena on päästä muuttamaan  jo loka–marraskuussa.

Liikehuoneistoon tulee toimistotilaa ja kokoustilaa. 

– Suunnitelmissa on myös kehittää siitä seurakuntalaisten olohuonetyyppinen, ei-virastomainen kohtaamispaikka, kirkkoherra sanoo.

Seurakuntatalon alakerta otettiin pois käytöstä jo keväällä. Varhaiskasvatuksen toiminta siirtyi seurakunnan omaan  leirikeskukseen Koortilaan, parin kilometrin päähän keskustasta. Koortilan juhlatiloissa on mahdollista pitää muistotilaisuuksia. Myös partiolaisten kokoontumistilat siirtyvät Koortilaan.

Seurakuntatalolle jäävät toistaiseksi taloustoimisto ja pappien työhuoneet. 

– Käyttö pyritään minimoimaan. Ryhdymme siirtymään asteittain pois seurakuntatalosta.

Muhoksen seurakunnassa rahanmenoa osuu nyt usealle peräkkäiselle vuodelle: kirkon piharemontti muutama vuosi sitten, parhaillaan rakenteilla on uusi vainajien kylmäsäilytystila ja hautausmaan laajennusta aloitellaan. 

– Emme halua ajatella isojen investointien tarvetta negatiivisena asiana vaan mahdollisuutena. Seurakunnan talouskin on onneksi vakaa, kirkkoherra sanoo. 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää