Muhokselle rakennetaan enemmän tilaa vainajien kylmäsäilytykseen

Muhoksen kirkon pihapiiriin aletaan elokuussa rakentaa uutta vainajien kylmäsäilytystilaa. Uusi rakennus nousee 1980-luvulla rakennetun wc-tilan paikalle.

Kylmäkaappeihin mahtuu jatkossa 12 vainajaa. Parannus nykytilanteeseen on merkittävä, sanoo Muhoksen seurakunnan talouspäällikkö Riitta Kukkohovi-Colpaert.

– Tällä hetkellä kylmäsäilytyspaikkoja on kuusi. Ne ovat tapulissa, jonne on korkeat kiviportaat. Kulku etenkin talvisin on koettu hankalaksi. Uuteen tilaan ei tarvitse kulkea portaita.

Nykyinen kylmäsäilytystila on myös käynyt pieneksi.

– Varsinkin nyt kun Oulun krematorio on pois käytöstä, tapuli on ollut ajoittain täynnä.

Isompi tila on tervetullut myös siksi, että Muhoksen ainoat kylmäsäilytystilat vainajille ovat seurakunnalla.

– Terveyskeskuksessa on vain kaksi paikkaa vainajille eikä niitä ole tarkoitettu pidempiaikaiseen säilytykseen.

Kuntaa toivotaan mukaan maksajaksi

Seurakunta on lähestynyt Muhoksen kuntaa ehdotuksella, että kunta osallistuisi kylmäkaappihankintaan maksamalla puolet noin 70 000 euron kustannuksista.

Kunnan vastausta seurakunta ei vielä ole saanut.

– Toivomme totta kai, että kunta lähtisi tähän mukaan.

Kukkohovi-Colpaert sanoo, että isomman paikallisen kylmätilan saaminen on kaikkien etu.

– On hyvä, että vainaja voi odottaa hautaan siunaamista ja hautausta oman seurakunnan kylmätiloissa.

Talousarviossa on varattuna 550 000 euroa muun muassa suunnitteluun, rakentamisurakkaan, kylmäkaappien hankintaan, rakennustöiden jälkeisiin pihatöihin sekä uuden rakennuksen viereen jäävän sähköpääkeskuksen kunnostamiseen ja tekniikan ajanmukaistamiseen.

– Määräraha todennäköisesti ylittyy hieman. Koska rakennuspaikka on kirkon lähietäisyydellä, Museovirasto edellytti arkeologisia tutkimuksia siltä varalta, että paikalla olisi vanhoja hautapaikkoja, talouspäällikkö kertoo.

Myös julkisivupiirroksia oli muutettava jonkin verran, sillä Museovirasto puuttui uudisrakennuksen julkisivun väritykseen.

Tulossa myös pieni tila jäähyväisten jättöön

Marraskuussa valmistuvaan uuteen rakennukseen tulee noin 35 neliön säilytys- ja huoltotila, jäähyväistenjättötila, minikeittiö sekä invavessa ja tavallinen vessa.

– Työnimenä on käytetty Kirkkotupaa. Mahdollisesti se jää kutsumanimeksi rakennuksen valmistuttua.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää