Musiikkitahto auttaa, kun ei enää itse pysty kertomaan toiveistaan

Mikä on sinun lempimusiikkiasi? Millaisia säveliä haluat kuulla sitten, kun et itse pysty enää valitsemaan radiokanavaa tai et jostain syystä voi kertoa ääneen toiveitasi?

Taina Voutilainen ja Johanna Vesenterä kannustavat kaikenikäisiä kirjaamaan ylös oman musiikkitahtonsa. 

Oman musiikkitahtonsa voi kirjata ylös varta vasten tehtyyn vihkoseen. Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen hankkeessa kehitettyyn vihkoon voi listata suosikkimusiikkinsa sekä tiedot siitä, milloin ja miten haluaa kuunnella musiikkia. 

Musiikkitahto on tehty kuntoutuksen ja hoivan tueksi, ja se on keino elämänlaadun parantamiseen.

– Tämä toimii samoin kuten hoitotahto, kuvailee Oulun seurakuntien kirkkomuusikko Taina Voutilainen

Kun hoitotahdossa listataan ylös toiveet esimerkiksi pukeutumista, ulkoilua ja ruokailuja varten, musiikkitahdossa listataan samalla tavalla toiveet musiikin suhteen.  

– On hyvä listata ylös myös, millaista musiikkia inhoaa, Voutilainen painottaa.

Musiikkimakua ei voi päätellä ulkonäön tai iän mukaan. Siksi tarvitaan tietoa.

– Ei pidä ajatella, että esimerkiksi kaikki seniorit pitävät Tapio Rautavaarasta. Kun musiikkitahdon liittää osaksi hoitotahtoa, silloin sitä on noudatettava, lisää Johanna Vesenterä, Caritas-säätiön hallinto- ja kehitysjohtaja.

Vesenterä muistuttaa, että musiikkitahtoa ei ole suunnattu vain ikääntyneille. Kuten hoitotahto, sellainen kannattaa laatia jo silloin kun kaikki on kunnossa.

– Emme koskaan tiedä, milloin sairastumme tai joudumme onnettomuuteen, jonka jälkeen emme voi ilmaista omaa tahtoamme.

Voutilainen on osallistunut hankkeen verkossa järjestämään ohjaajakoulutukseen. Hän huomasi, että hänen jo vuosia eri laitoksissa ja tapahtumissa pitämänsä Tainan tahdit -musiikkituokiot sopivat hyvin musiikkitahdon laatimisen ohjauksessa. 

Oulussa vihkosta täytetään ohjatusti kahdella eri kokoontumiskerralla Asemakadulla sijaitsevassa Caritas-säätiön Yhteistötila Toivossa.

Mukaan ryhmään voi ilmoittautua 14. huhtikuuta saakka. Ryhmä on kaikille avoin, eikä siihen ole alaikärajaa.

–  Tavoitteena on saada myös syksylle uusi ryhmä, Vesenterä lupailee.

  • Musiikkitahtoni-ryhmä kokoontuu kaksi kertaa, ma 15.4. ja pe 19.4. klo 12–14 Yhteisötila Toivossa (Asemakatu 26). Ilmoittautuminen ryhmään 14.4. mennessä p. 0440 559977.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää