Onnistunut alanvaihto: maatalousalalta suntioksi

Alanvaihto kannattaa myöhäisemmälläkin iällä. Tämän tietää Arja Linna. Tyrnävän seurakuntamestari harmittelee hallituksen leikkausaikeita aikuiskoulutustuesta.

Vielä reilusti viisikymppisenäkin ennättää tehdä alanvaihdon. Vielä silloinkin – eikä vain aikuisuuden kynnyksellä – ammatinvalinnassa kannattaa hyödyntää ammattilaisten ohjausta.

Näin toteaa Tyrnävän seurakunnan seurakuntamestari Arja Linna, joka työskenteli aiemmin Muhoksella maatalousyrittäjänä ja seminologina. Työt olivat ajoittain fyysisesti raskaita ja Linnan mielessä kyti myös pieni pelko alan töiden riittämisestä tulevaisuudessa.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa on aikuiskoulutustuen leikkaus, mutta Arja Linnalle se oli avainasioita uskalluksessa suorittaa seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinto.

– En ennen koulutusta tiennyt tarkasti seurakuntamestarin työnkuvaa, mutta sen tiesin, että tehtävässä tarvitaan asiakaspalvelutaitoja. Minä pidän ihmisten parissa työskentelystä.

Muhoslainen perheenäiti aloitti uuden ammatin opiskelut työn ohessa Tyrnävällä, valmistui ja haki avoinna ollutta seurakuntamestarin työpaikkaa.

Aivan perinteinen suntion työnkuva Linnalla ei ole. Isoin osa hänen työpäivistään kuluu keittiössä. Hän huolehtii muun muassa kokouskahvituksista ja kaiken kansan aamupalojen tarjoiluista.

– Seurakuntamestarin työnkuva tarkentui jo koulutukseni aikana, ja se tuntui siltä mitä haluan tehdä. Yksi uusi asia on ollut erikoisruokavalioiden tarkka huomioiminen. Kaupassa käydessäni luen tuoteselostukset huolellisesti.

Pääsiäisenä Linnan tapaa pitäjän kirkossa. Pyhän tunto kristikunnan suuressa juhlassa alkaa pienistä asioista, kuten suntioiden hankkimista kukka-asetelmista alttarilla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää