Oulu-apu tulee kotiovelle asti

Höyhtyän Välkkeen työntekijät ovat kauppa-avun konkareita. Nyt he ovat yksi osa Oulu-avun organisaatiota. Tällä viikolla avun tarvetta kartoitetaan soittamalla 70-79-vuotiaille oululaisille.

Höyhtyän Välke Anni Mertanan ja Hilkka Korhonen_Elsi|Höyhtyän Välkkeen Oulu-apu tiimi aulassa_Elsi
Anni Mertanen ja Hilkka Korhonen tekevät ostoksia kauppa-apua tarvitsevien puolesta.

Oulussa kaupunki, seurakuntayhtymä ja järjestöt aloittivat maaliskuun lopussa uuden palvelun, Oulu-avun. Oulu-apu on matalan kynnyksen apua erityisesti heikommassa asemassa oleville ja riskiryhmiin kuuluville koronapandemian aikana.

Kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukan mukaan oli tärkeää saada yhteistyökoneisto käyntiin, ennen kuin koronaviruksen pahin tartuntapiikki on kohdalla.

Ensimmäisenä avuntarve ja haasteet arjessa pärjäämiseen kartoitettiin soittamalla noin 8000 tänä vuonna 80 vuotta täyttävälle ja sitä vanhemmalle oululaiselle.

Laukan mukaan kymmenesosa ilmoitti tarvitsevasta asiointiapua. Pieni osa kasikymppisten ikäluokasta jäi tavoittamatta. Mikäli henkilöä ei tavoiteta soittamalla, Oulun kaupungin sosiaali- ja terveysviranomaiset tarkastavat hänen tilanteensa.

Sadat puhelinrinkiläiset soittavat nyt seitsenkymppisille

Tällä viikolla soittoja on jatkettu 70–79-vuotiaisiin oululaisiin. Heitä on noin 20 000.

Seitsenkymppisten ikäluokka pyritään tavoittamaan 13. toukokuuta mennessä. Kymmenien tuhansien senioreiden tavoittamiseen tarvitaan satoja soittajia.

Oulun seurakuntien yhteyshenkilönä hankkeessa toimiva lapsi- ja perhetyön diakoni Kari Rekilä kertoo, että seurakunnista nimettiin noin sata työntekijää ja vapaaehtoista puhelinrinkiin. Suurin osa osallistuu soitteluun muiden töiden ohessa.

Oulu-avun nimissä soittava henkilö voi olla Oulun kaupungin, seurakuntayhtymän tai Höyhtyän Välkkeen työntekijä tai vanhusneuvoston edustaja.

Oulu-avulle avattiin viime viikolla myös oma numero, johon voi itse ilmoittaa avuntarpeestaan.

– Saimme jo ensimmäisenä päivänä yli 50 puhelua, Pasi Laukka kertoo.

Oulu-apuun voi ottaa yhteyttä numeroon 08 558 558 20. Numerossa päivystetään maanantaista torstaihin kello 8-18, perjantaisin kello 8-16.

 

Petra Rutanen, Kari Heljasvaara, Hilkka Korhonen ja Anni Mertanen nimikoivat ostoskassit ennen niiden lastaamista kuljetusautoon.

Höyhtyän Välkkeen asiakasmäärät nousivat

Asukastupa Höyhtyän Välkettä pyörittävän Lintulammen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Tuija Pohjola kertoo, että heiltä puhelinrinkiin käytettiin kolmen päivän ajan 11 henkilön koko työpanos. Kaupunginvaltuutettuna toimiva Pohjola oli yksi soittajista.

– Ihmiset olivat todella onnellisia, että heille soitettiin ja heistä välitetään.

Höyhtyän Välke on pieni organisaatio, joten se pystyi reagoimaan nopeasti koronapandemian mukanaan tuomaan auttamistarpeeseen.

– Aloitimme EU-ruokakassien jakelun heti kokoontumisrajoitusten tultua voimaan, Pohjola kertoo.

Välkkeen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat tarjonneet kauppa- ja apteekkiapua alueen asukkaille jo aiemminkin, ja koronarajoitusten myötä tarve on lisääntynyt.

Kauppa-apu voi tehdä kuusikin ostosreissua päivässä

Maanantaiaamuna 6. huhtikuuta Joutsensillan K-Supermarketissa tekivät ostoksia Kari Heljasvaara, Hilkka Korhonen, Anni Mertanen ja Petra Rutanen.

Välkkeen työntekijät kertovat, että kauppa-asioita hoidetaan useampana päivänä viikossa. Kauppatilaukset pitäisi tehdä viimeistään edellisenä päivänä, ja viides tiimiläinen onkin ottamassa parasta aikaa vastaan puheluita.

– Vähän pelottaa ihan, millainen kiirastorstaista tulee, sillä kaikki haluavat varmaan silloin tavaraa pääsiäispyhien ajaksi, Korhonen pohtii.

Tällä kertaa nelikko voivat keskittyä ostoskorien täyttöön, sillä kassien perille viemisestä huolehtivat nyt kaupungin työntekijät. Kiireisimpinä päivinä heillä tulee tehtyä kuusikin kierrosta kaupassa.

– Siinä alkaa jo muistaa aika hyvin, missä mikäkin ruoka-aine on, kertoo Anni Mertanen.

Kun Oulu-apu jatkaa avun kartoitusta 70–79-vuotiaiden ikäluokassa, Välkkeen väki on jälleen mukana.

(Päivitetty 8.4. klo 13.15, tarkennettu 70-7-vuotiaiden tavoittamisen aikataulua)


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää