Lapsirikas Hiukkavaara luo haasteita ja mahdollisuuksia

Oulujoen seurakunnan piispantarkastuksen loppuraportissa kuultiin niin kiitoksia kuin näkemyksiä kehittämiskohteista. Se, miten seurakunta näkyy Suomen lapsirikkaimmalla alueella Hiukkavaarassa, on linjattava lähivuosina.

Oulujoen kirkon käytävällä kulkevat lapset lippaiden kanssa. Kolehdin keruun jälkeen vuorossa on ehtoollisen jako. Messun jälkeen muutama ihminen poistuu kirkosta, mutta suurin osa jää odottamaan piispantarkastuksen raporttia.

Alttarin eteen kannetaan pöytä, jonka ääreen istuvat piispa Jukka Keskitalon kanssa pappisasessori Mirva Ahola, lääninrovasti Pauli Niemelä ja piispantarkastuksen notaarina toimiva pastori Matias Leskinen.

Piispa toteaa, että Oulujoen seurakunta pitää hallussaan suomenennätystä. Sen jäsenistä peräti 25 prosenttia on alle 14-vuotiaita.

 

Hiukkavaarassa keski-ikä on alle 10 vuotta.

 

– Hiukkavaarassa keski-ikä on alle 10 vuotta. Hiukkavaaran suuralue on Oulun nopeimmin kasvava alue ja koko maan lapsitihein alue.

– Huomasitteko, tänäänkin messussa lueteltiin kahdeksan kastettua ja vain yksi kuollut. Se on hyvin harvinainen tilanne koko maassa.

Oulujoen seurakunnan tukemana Jerusalemissa lähettinä toimiva Satu Haapanen käytti kiitospuheenvuoron piispantarkastuksen loppuraportin yhteydessä.

Tiloista voidaan joutua luopumaan

Kasvava väkimäärä luo tilahaasteen. Hiukkavaaratalon yhteydessä toimiva vuokratila Hiuska on jo käynyt pieneksi. Vuokrasopimus on voimassa vielä vuotta.

Nykyisessä tilatarveselvityksessä lähdetään siitä, että Hiukkavaaraan rakennettaisiin seurakuntatalo 2030-luvun alussa ja Korvensuoran suuralueelle hankittaisiin vuokrattu seurakuntakoti tai pienempi tila.

Piispan mukaan ratkaisuja pitää tehdä nopeammin. On toimittava silloin, kun alueen väkimäärä on kasvussa, ei vasta sitten, kun se jo taittuu laskusuuntaan.

– Oulun seurakuntayhtymän ja Oulujoen seurakunnan pitäisi ratkaista tulevan nelivuotisen valtuustokauden aikana rakennetaanko Hiukkavaaran seurakuntatalo.

 

Siinä yhteydessä joudutaan ottamaan kantaa myös siihen, tuleeko jostakin nykyisestä toimitilasta luopua.

 

Marraskuussa valittava uuden seurakuntaneuvoston tulisi siis ottaa heti käsittelyyn Oulujoen seurakunnan tilatarveselvityksen päivittäminen. Esimerkiksi Myllyojalla asukasmäärä on laskussa.

– Siinä yhteydessä joudutaan ottamaan kantaa myös siihen, tuleeko jostakin nykyisestä toimitilasta luopua, jos uusi seurakuntatalo rakennetaan.

Piispantarkastuksen messun jälkeen siirryttiin Hintan seurakuntatalolle, jossa nautittiin porokeittoa ja lakkakakkua.

Uskallus kokeilla sai piispalta kehuja

Oulujoen seurakunnan jäsenmäärä on ylittänyt 20 000:n rajan ja alueella asuvista 72 prosenttia kuuluu kirkkoon.

Tärkeimpänä kehityshaasteena piispa toi esiin sen, miten tuetaan sitä, että uusille alueille muuttavilla ihmisillä rakentuu suhde seurakuntaan ja että lapset pääsevät osallisiksi kristillisestä kasvatuksesta.

– Tämän kehittämishaasteen tulisi olla painopisteenä seurakunnan kaikilla työaloilla.

Vahvuutena piispa nosti esiin sen, että seurakunnassa on jo useita vuosia sitten lähdetty perinteisen lapsityön edellytysten muuttuessa kehittämään uudenlaista perhetyötä.

– On hienoa, ettei ole jääty surkuttelemaan vaan mietitään, mitkä ovat ne uudet toimintatavat.

Riparilaisten suuri määrä haastaa, joka toinen vuosi tulee yksi ripariryhmä lisää.

 

Rippikoulussa kyse on kirkon kruununjalokivestä.

 

Seurakuntamestari Mika Nissinen jakoi tietovisalappuja piispantarkastuksen päätösjuhlassa.

– Se, miten tämä hoidetaan jatkossakin hyvin, on tärkeä asia. Rippikoulussa kyse on kirkon kruununjalokivestä.

Piispa kiitti sitä, että Oulujoen seurakunnalla on ollut rohkeutta kokeilla. Seurakunnan työtä arvostetaan alueella ja se on toivottu yhteistyökumppani.

Kehittämistehtäväksi piispa antoi tehtävän luoda malli vapaaehtoisten kutsumiseen ja varustamiseen. Toive on, että jokaista jumalanpalvelusta olisi suunnittelemassa yhdessä työntekijöiden kanssa useammasta seurakuntalaisesta koostuva vastuuryhmä.

– Kun seuraava piispantarkastus pidetään, toivon että vapaaehtoisia on enemmän.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää