Oulun miljoonaylijäämä kuluu remontteihin

Oulun seurakuntayhtymän taloustilanne on vakaa, todettiin yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa 4. kesäkuuta.

Kokouksessa hyväksyttiin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2023.  Tilinpäätös oli hieman yli 3,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Kirkollisverotulot kasvoivat 14 prosenttia vuonna 2023, kun kasvu edellisenä vuonna oli vain 1,4 prosenttia.

Yhtymäjohtaja Aarne Kiviniemi näki kasvun syyksi hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvät veroperustemuutokset, jonka seuraukset ovat yllättäneet myös kirkon talouden asiantuntijat. Lisäksi väestökehitys on nyt suosinut seurakuntia.

– Kirkkoon kuuluvien ikäryhmä kasvaa voimakkaasti ja takavuosiin verrattuna eläkkeisiin ja palkkoihin on tullut korotuksia.

Tulevien vuosien investoinnit vaativat vahvan taloudellisen pohjan. Peruskorjattavia kohteita on paljon.

– Intiön kappelin peruskorjauksen kustannusarvio on 11 miljoonaa euroa ja tällä hetkellä on myös meneillään tuomiokirkon julkisivujen peruskorjaus, joka valmistuu syksyllä 2025. Lähivuosien investointisuunnitelmassa on uusi Hiukkavaaran seurakuntatalo, jonka suunnittelu alkaa syksyllä ja rakentaminen vuonna 2025, Kiviniemi listaa.

Oulunsalon seurakuntatalon laajennus suunnitellaan 2024 ja rakentaminen tapahtuu vuosina 2025 ja 2026.

Karjasillan kirkon toimistosiipi tarvitsee perusteellisen kunnostuksen, Kiimingissä on meneillään kuntotutkimukset ja Yli-Iin uusi seurakuntakoti otetaan käyttöön elokuussa.

– Myös Pyhän Tuomaan kirkon tilatarveselvitys etenee syksyllä ja tämän kohteen korjaaminen edellyttää alustavien arvioiden mukaan 8 miljoonan investointia, mikäli siihen ratkaisuun päädytään.

Muuta kokouspostia

Muhoksen kirkkovaltuusto 21.5.2024

 • Esittää Oulun hiippakunnan tuomiokapitulille, ettei ylimääräisiä seurakuntavaaleja tarvitsisi toimittaa, vaan Vaalan seurakunnan kirkkovaltuuston keskuudestaan valitsemat henkilöt voidaan nimetä uuteen kirkkovaltuustoon ajalle 2025–2026.
 • Esittää seurakuntaliitoksen järjestelytoimikuntaan jäseniksi kirkkoherra Vesa-Tapio Palokangasta sekä Raili Männikköä (varajäsen Lea Korkala), Aino Ervastia (Raija Kauppila), Esko Jaukkaa (Jari Mehtälä) ja Riitta Kukkohovi-Colpaertia (Päivi Jaara).
 • Päätti uuden seurakuntatalon rakennuspaikaksi nykyisen seurakuntatalon tontin. Työryhmä alkaa viemään rakennushanketta eteenpäin. Hankkeelle on varattu 200 000 euroa tämän vuoden talousarvioon suunnittelukuluihhin ja 2,8 miljoonaa euroa rakennuslukuihin vuodelle 2025.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 30.5.2024

 • Merkitsi tiedoksi, että selvitystyö, jota on tehty Kolarin, Pellon ja Ylitornion seurakuntien osalta mahdollisen seurakuntayhtymän muodostamiseksi ei etene. Pellon seurakunnan kirkkoherran viran täyttöprosessi tullaan aloittamaan.
 • Päätti määrätä selvitysmiehen valmistelemaan seurakuntayhtymän perustamista Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion seurakuntien alueella.
 • Päätti esittää kirkkohallitukselle, että se kirkkohallitus hyväksyy Muhoksen, Utajärven ja Vaalan seurakuntien esittämän seurakuntajaon muutoksen.
 • Antoi Olli Lohelle viranhoitomääräyksen Lumijoen seurakunnan kirkkoherran virkaan 1.11.2024 alkaen.

Oulun seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto 4.6.2024

 • Päätti yhdistää Oulun aluekeskusrekisterin johtajan viran 1.9.2024 alkaen yhtymän juristin virkaan ja nimesi virkaan oikeustieteen maisteri, varatuomari Kristiina Harjuautin.
 • Muutti hautaustoimen johtajan viran hautaustoimen päällikön viraksi ja julisti viran haettavaksi.

Limingan kirkkoneuvosto 6.6.2024

 • Päätti puoltaa tuomiokapitulille kirkkoherra Pekka Tuomikosken virkavapaata ajalle 30.8.–31.12.2024. Samalla neuvosto pyytää tuomiokapitulilta kappalainen Eeva Mertaniemelle jatkoa kirkkoherran viransijaisuuteen samalle ajalle.
 • Päätti pyytää tuomiokapitulilta seurakuntapastori Jaakko Kalskeelle viranhoitomääräystä kappalaisen virkaan ajalle 30.8.–31.12.2024. Samalla neuvosto päätti pyytää pastori Enni Helanderille viranhoitomääräystä seurakuntapastorin virkaan ajalle 1.8.–31.12.2024.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää