Oulunsalolaiset saivat viikonloppuna vaivaisukon – kirkkoherra teki puuveistoksen

Oulunsalon kirkon edustalla oleva vaivaisukko kerää Yhteisvastuukeräystä. Puu-ukko syntyi kirkkoherra Petri Satomaan verstaalla. Työkalukseen hän valitsi moottorisahan.

|||

Oulunsalon hautausmaalle kulkevat saattavat hieraista näinä päivinä silmiään kirkon kohdalla. 130-vuotiaan kirkkorakennuksen eteen on ilmestynyt vaivaisukko.

Puuveistoksen on tehnyt kirkkoherra Petri Satomaa.

– Ukko kiinnitettiin kirkon ovien läheisyyteen viime lauantaina ehtookellojen soidessa, kirkkoherra kertoo mieleen jääneestä hetkestä.

Kirkkojen vaivaisukot eivät ole koristeita. Ne on veistetty köyhien avuksi rahankeruuta varten. Myös Oulunsalon puu-ukolla on tämä tehtävä. Se kerää rahaa Yhteisvastuukeräykseen, jolla tänä vuonna autetaan talousvaikeuksissa olevia ikäihmisiä.

Seurakunnassa luotetaan lahjoituksien saamiseen ja ukkoa tyhjennetään tiuhaan.

Idea ukosta oli ehtinyt muhia

Petri Satomaa kertoo lukeneensa viime vuoden puolella haastattelun miehestä, joka oli valokuvannut kaikki Suomen 145 vaivaisukkoa.

– Jo silloin mietin, että Oulunsalon kirkon edestä sellainen puuttuu.

– Idea paikallisesta vaivaisukosta tuli mieleen, kun Rauhan Tervehdyksessä kerrottiin helmikuun alussa Haukiputaan puu-ukosta, joka toimii korona-ajan yhteisvastuukerääjänä.

Kun Oulunsalon diakoniatyöntekijä Riitta Markus-Wikstedt vielä vihjaisi puutöitä harrastavalle esimiehelleen oman vaivaisukon saamisesta, alkoi Satomaa valmistella ostosreissua sopivan puutavaran saamiseksi.

Työkalukseen kirkkoherra valitsi muun muassa moottorisahan.

Oulunsalon vaivaisukko pitelee keppiä kädesssään.

Valmista piti tulla juhlapäivään mennessä

Vaivaisukon tekemiseen oli aikaa muutama päivä, sillä Satomaa halusi sen valmiiksi kirkon juhlapäivään mennessä.

7. helmikuuta Oulunsalon kirkossa juhlistettiin 130-vuotiasta puukirkkoa ja samana päivänä käynnistyi myös Yhteisvastuukeräys.

Koronapandemian keskellä vaivaisukko on oivallinen kerääjä, sillä jokainen voi kävelyreissullaan pistäytyä pudottamassa siihen oman lahjoituksensa ilman väentungosta.

Vaivaisukko siirretään myöhemmin kirkon edestä rakennuksen kulman taakse, mutta Yhteisvastuukeräyksen alkaessa se on näkyvällä paikalla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää