Oulunsalossa kokeillaan virtuaaliurkuja

Oulunsalon kirkossa on kesäkuusta alkaen soitettu urkuja, joiden ääni on peräisin neljän eri keskieurooppalaisen kirkon urkupilleistä. Linkin videosta voit kuunnella, kuinka urut soivat.

||

– Tällaisilla virtuaaliuruilla voidaan tosiaan soittaa olemassa olevia urkuja, selittävät Oulunsalon kanttorit Jaakko Rahko ja Tarja Sakko.

Virtuaaliurkuihin ladataan äänipaketti, niin kutsuttu sample. Siihen on äänitetty olemassa olevien urkujen ääni pilli ja äänikerta kerrallaan.

– Me olemme käyttäneet pääasiassa samplea, jonka äänimaailma on nauhoitettu ranskalaisen Caenin kaupungin Saint-Étiennen kirkon pilliuruista, Sakko ja Rahko kertovat.

Virtuaaliurkukokeilulla selvitetään, voisiko vastaavanlaisia jatkossa hankkia Oulun seurakuntayhtymän tarpeisiin.

Samalla ne tuovat helpotusta Oulunsalon kanttorien työhön:

– Nykyiset vuonna 1968 rakennetut urut ovat heikossa kunnossa. Ne eivät pysy vireessä eivätkä ne soi siten kuin olisi toivottavaa, kanttorit kertovat.

– Mahtaakohan yhdessäkään Oulun kirkossa olla näin todella vaatimattomat urut, Sakko jatkaa.

Vuoden lopussa päätetään, ostetaanko soitin Oulunsaloon vai palautetaanko se.

– Jos soitin jää, se ei toivottavasti sulje pois mahdollisuutta saada kirkkoomme tulevaisuudessa uudet pilliurut.

Nyt kokeiltavana olevat virtuaaliurut maksavat noin 60 000 euroa. Pilliurut Oulunsalon kirkkoon maksaisivat yli 300 000 euroa.

Puukirkossa kaiku kuin kivikirkossa

– Virtuaaliurut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa kaikissa soolokappaleissa kuten häämarsseissa, konserttikappaleissa ja messujen päätösmusiikissa, Rahko kertoo.

– Jonkinasteinen ongelmakohta on, että virtuaaliurkuja soitettaessa myös kaiku on samanlainen kuin kirkossa, jossa urkujen äänet on nauhoitettu. Kivikirkon kaiku ei välttämättä istu puukirkon kuivempaan kaikuun ja saattaa lisäksi hankaloittaa hieman yhteislaulun säestystä, Sakko sanoo.

Kaikuisuutta ja urkujen äänenvoimakkuutta onkin säädetty muun muassa muutamalta kuulolaitetta käyttävältä seurakuntalaiselta saadun palautteen pohjalta.

Seurakuntalaiset tykkäävät seurata kanttorin työskentelyä

Virtuaaliuruissa ei ole pillejä vaan urkupillien ääni tulee kirkkoon asennetuista kaiuttimista.

Kanttorit kertovat saaneensa kokeilun aikana positiivista palautetta siitä, että urkujen ääni tuntuu ikään kuin ympäröivän kirkossa olijan paremmin kuin parvella olevia pilliurkuja soitettaessa.

– Kaiuttimia on eri puolilla kirkkoa kaikkiaan 16, Rahko laskee.

Seurakuntalaisia on myös ilahduttanut se, että kanttori ei soita kirkossa olijoiden selän takaa vaan istuu näkösällä, kirkon kuoriosaan sijoitetun soittopöydän ääressä.

Seurakuntalainen, anna palautetta kuuntelukokemuksesta

Oulunsalon virtuaaliurkukokeilun aikana kaikkien Oulun seurakuntien kanttorit voivat käydä testaamassa soitinta. Myös Oulunsalon kirkossa virtuaaliurkuja kuulleet seurakuntalaiset voivat kertoa näkemyksiään 14.11. mennessä. Palautetta toivotaan mieluiten kirjallisesti: juha.soranta@evl.fi (tai 050-4067 286):

  • Miltä on tuntunut laulaa virtuaaliurkujen säestyksellä?
  • Kuinka olet kokenut virtuaaliurkujen soinnin eli äänen voimakkuuden ja sävyt Oulunsalon kirkossa?
  • Urkujen ääneen on lisätty kaikua. Kerro kokemuksesi lisäkaiusta tilaisuuksiin osallistujan näkökulmasta.
  • Voit kertoa myös mahdollista muuta palautetta aiheeseen liittyen.

Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää