Oulussa jumalanpalvelukset pidetään, toimitukset hoidetaan, kokoontumisia perutaan

Jumalanpalvelukset jatkuvat, mutta muu toiminta laitetaan minimiin. Jokaiseen seurakuntaan tulee päivystävä puhelin, jossa vastataan ympäri vuorokauden.

Korona-pandemian vuoksi Oulun seurakunnissa on tiedossa iso joukko toiminnan ja toimintatapojen muutoksia, jotka ovat voimassa toukokuun loppuun saakka:

  • Jumalanpalvelukset järjestetään, mutta ehtoollismessujen sijaan suositaan sanajumalanpalveluksia.
  • Kirkkoja avataan hiljentymistä ja sielunhoidollisia kohtaamisia varten.
  • Seurakunnat avaavat päivystäviä puhelimia sielunhoidollisien keskustelujen käymiseen.
  • Diakonian ateriat jäävät tauolle.
  • Laitoshartauksia ei pidetä.
  • Matkat, retket ja leirit perutaan.
  • Lähitulevaisuuteen sovitut konfirmaatiomessut järjestetään, mutta tietyin rajoituksin: konfirmaatioon voivat osallistua vain lähiomaiset, juhlaan voi tulla paikalle vain terveenä ja riskiryhmiin kuuluvien ihmisten osallistuminen ei ole suotavaa.
  • Kirkolliset toimitukset hoidetaan, mutta niiden siirtämistä voidaan harkita ja niiden vierasmääriä voidaan rajata.
  • Mahdollisuuksia osallistua jumalanpalveluksiin virtuaalisesti pyritään lisäämään.
  • Seurakuntien käyttöön on tulossa myös siirreltäviä laitteistoja, joilla kirkollinen toimitus saadaan  välitettyä sähköisesti.

Oulun seurakuntayhtymän valmiustyöryhmä suosittaa, että seurakunnat peruvat toiminnan, joka ei ole välttämätöntä.

 

Nyt ollaan tilanteessa, jossa seurakunnissa pitää ryhtyä pistämään asioita tärkeysjärjestykseen.

-Niilo Pesonen

 

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa seurakunnissa pitää ryhtyä pistämään asioita tärkeysjärjestykseen, tiivistää Oulun yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen.

– Jumalanpalvelukset pidetään, elleivät terveysviranomaiset tätä erikseen kiellä. Ehtoollisjumalanpalvelukset muutetaan pääsääntöisesti sanajumalanpalveluksiksi. Suurissa seurakunnissa jumalanpalveluksia ei välttämättä järjestetä seurakunnan jokaisessa kirkossa, Pesonen sanoo.

Kirkon tärkeät tehtävät: rukoilu, rinnalla kulkeminen, lohduttava sanoma

Pesonen korostaa, että kirkko on myös suomalaisia kohtaavan poikkeuksellisen tilanteen aikana ihmisten rinnalla:

– Koronavirustilanne huolettaa ihmisiä, totta kai. Me kirkon työntekijät olemme aina valmiita keskustelemaan ihmisten kanssa. Oulun seurakuntiin avataan päivystäviä puhelimia, joihin voi soittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Numerot ilmoitetaan lähipäivinä.

 

Oulun seurakuntiin avataan päivystäviä puhelimia, joihin voi soittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

-Niilo Pesonen

 

Koronavirusepidemian aikana kirkolla on Pesosen mielestä kolme tärkeää tehtävää: rukoilla, kulkea rinnalla sekä välittää turvaa ja lohdutusta tuovaa sanomaa.

– Tällä hetkellä monet asiat herättävät ihmisissä pelkoa. Kirkon tehtävä on korostaa, että olemme lopulta rakastavan Jumalan hyvissä käsissä.

– Emme ymmärrä, miksi maailmassa on tällaisia tarttuvia sairauksia. Voimme kuitenkin rukoilla niiden puolesta, joita sairaus pelottaa tai epätietoisuus ahdistaa. Voimme myös rukoilla viisautta ja voimaa hoitotyötä tekeville.

– Kristinuskosta kumpuaa kaikissa oloissa lohdun ja toivon sanoma.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää