Pääkirjoitus: Euroja on investoitava myös toimintaan

Oulun seurakunnissa on lähiaikoina tulossa päätettäväksi euromääräältään mittavia hankkeita, kuten Intiön siunauskappelin ja krematorion investointihanke. – Kirkossakin päättäjät joutuvat tasapainoilemaan sen kanssa, käytetäänkö varat tiloihin vai toimintaan, kirjoittaa Mikko Kälkäjä.

Oulun seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston syyskausi käynnistyy 14. syyskuuta pidettävällä kokouksella. Tällä kertaa pyrimme kokoustamaan perinteiseen tapaan. Arvelen, että harva meistä jää kaipaamaan Teams-kokouksia. Toisten tapaaminen samassa tilassa kasvokkain on monin verroin inspiroivampaa.

Asialistalla onkin heti päätettävänä tärkeitä asioita. Yksi niistä on Yli-Iin vanhan seurakuntakodin purkupäätös. Talo on tullut tiensä päähän. Yli-iiläiset ovat uuden kokoontumistilansa ansainneet.

Suunnittelussa johtavana ajatuksena ovat olleet muun muassa ekologisuus ja elinkaaren pituus. Enää ei saa hyväksyä ajatusta, että rakennukset olisivat elinkaaren päässä viidenkymmenen vuoden päästä. Sellaiseen ei yksinkertaisesti ole varaa, eikä se ole ekologisestikaan kestävää.

Materiaalien kierrätettävyys sitten, kun rakennus tulee aikanaan elinkaarensa päähän, on yksi avainkysymys. Näistä lähtökohdista käsin hirsi on luonnollinen valinta päärakennusmateriaaliksi.

Euromäärältään vielä suurempi on Intiön siunauskappelin ja krematorion investointihanke. Välttämättömiä ovat nekin. Edellisessä kirkkovaltuuston kokouksessa käytiin pitkä lähetekeskustelu tästä investoinnista. Nyt kuulemme, missä vaiheessa hanke etenee. Samalla valtuutetuilla on mahdollisuus evästää edelleen valmistelijoita.

Kirkossakin päättäjät joutuvat tasapainoilemaan sen kanssa, käytetäänkö varat tiloihin vai toimintaan. Oulussa seurakuntayhtymä on jo vuosien ajan tasapainottanut taloutta. Joka sektori on ollut kriittisen tarkastelun alla.

Toivoa sopii, että tulevina vuosina toiminnasta ei enää tarvitse leikata, koska sitä varten kirkko on olemassa. Siksi seurakuntien perustoimintaan panostamisen on oltava aina keskiössä.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja

=> Anna palautetta pääkirjoituksesta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää