Pääsiäisen trilogia tuo toivon

Pääsiäisen kertomus tuo esiin sen, mistä kristinuskossa on kyse. Matka kiirastorstain illasta pääsiäispäivän iltaan on suuri kertomus kärsimyksestä iloon.

Pääsiäinen on kolmen päivän trilogia, jonka osat ovat kiirastorstai, pitkäperjantai ja itse pääsiäisen juhla. Nämä osat muodostavat näytelmän, johon pääsee osaksi osallistumalla pääsiäisajan tapahtumiin seurakunnassa.

Osa I: Kiirastorstai

Tapahtumapaikka on yläsali, jossa Jeesus asetti ehtoollisen sakramentin. Jokaiselle opetuslapselle on sytytetty oma kynttilä ja meidät kaikki kutsutaan viimeiselle ehtoolliselle.

Juudas poistuu paikalta, hän on päättänyt kavaltaa Jeesuksen. Jeesus ymmärtää, mitä on edessä. Sotilaat marssivat paikalle. Opetuslapsilla on hätä, he pelkäävät. Kaikki kynttilät sammutetaan, paitsi yksi. Kristuskynttilä.

On aika sammuttaa valot ja riisua alttari kaikista väreistä. Mustat tekstiilit hiljentävät meidät odottamaan. Yön kuluessa sotilaat pidättävät Jeesuksen.

Osa II: Pitkäperjantai

Tapahtumapaikka on Golgata. Jeesus ristiinnaulitaan. Hän kuolee oman äitinsä ja ystäviensä katseen alla. Kellot ovat vaienneet, urut eivät soi. Maljakoissa on viisi verenpunaista ruusua, jotka kuvaavat Jeesuksen haavoja. Viimeinenkin kynttilä sammuu.

Hiljainen lankalauantai saa meidät viivähtämään Jeesuksen haudalla. Olemme aralla mielellä ja surullisia, vielä tietämättömiä pääsiäisen salaisuudesta.

Osa III: Pääsiäinen

Tapahtumapaikka on Jeesuksen hauta, jonne saavumme surren. Maria luuli menettäneensä poikansa. Opetuslapset luulivat Jeesuksen kuolleen. Mutta mitä on tapahtunut? Hauta on tyhjä! Jeesus elää! Vaihdamme surupuvun valkoiseen ilon asuun. Saamme messussa ottaa vastaan saman kokemuksen, joka oli kerran pääsiäisenä.

Pääsiäinen on voiman lähde, joka tuo toivon elämään. Nyt alkaa juhla, joka kestää helluntaihin saakka. Katso, mihin kirkkohetkiin sinä haluat osallistua: www.oulunseurakunnat.fi/paasiainen


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää