Poikkeusjärjestelyillä joulua kohti

Koronapasseja ryhdytään käyttämään muun muassa Oulun seurakuntien ja Lumijoen seurakunnan Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa. Adventin ja joulun ajan tilaisuuksien järjestelyjä mietitään monissa seurakunnissa parhaillaan kuumeisesti. Käytännöistä on ajankohtaista tietoa kirkollisissa ilmoituksissa ja seurakuntien verkkosivuilla.

|

Koronatilanteen heikkeneminen Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttaa muun muassa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien järjestämiseen seurakunnissa.

Oulun seurakuntien kirkkoherrat tiedottivat viikon alkaessa, että suosittuihin Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin tulee käyttöön koronapassi.

Tämä tarkoittaa, että osallistujilta pyydetään todistus kahdesta rokotteesta tai sairastetusta taudista.

Koronapassin käytön taustalla on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston viime perjantaina annettu määräys, ettei yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia sisätiloissa saa järjestää. Kielto on voimassa Pohjois-Pohjanmaalla 26.11. –25.12.2021.

Koronapassin käyttöön ottaminen mahdollistaa kuitenkin sen, että monet seurakuntien joulunajan tilaisuudet, kuten konsertit, pystytään järjestämään siten, että kaikki halukkaat voivat osallistua tilaisuuksiin.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Passia voi edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta

Kuten Oulun seurakunnat, myös Oulun kaupunki päätti maanantaina koronapassilinjauksista. Passeja aletaan käyttää muun muassa kaupunginteatterissa ja Madetojan salilla. Kuva Kalevasta 23.11.

Keväältä tuttu sektorimalli otetaan käyttöön

Jumalanpalvelukseen osallistuvilta koronapassia ei vaadita missään seurakunnassa. Oulun seurakuntien kirkkoherrojen mukaan jumalanpalveluksissa osanottajamäärä voi olla yli 50 henkilöä silloin, kun tilaan sovelletaan niin sanottua sektorimallia.

Tällöin kirkkotila on jaettu erillisiin sektoreihin, joiden välille ei synny kontaktia ja joihin kuljetaan pääsääntöisesti oman sisäänkäynnin kautta.

Käytäntö on tuttu viime keväältä, jolloin osassa Oulun seudun kirkkoja oli käytössä kirkkotilan jakaminen sektoreihin.

Seurakunnat tekevät omia ratkaisujaan

Lumijoen seurakunta on tiedottanut myös ottavansa käyttöön koronapassin konserteissa ja Kauneimmat joululaulut -tapahtumassa.

Samaa ratkaisua suunnitellaan Hailuodossa.

Muhoksen seurakunta on perunut monia aiemmin suunniteltuja Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia. Niiden sijaan järjestetään kirkossa kaksi joululaulumessua, 12.12. ja 19.12. Lisäksi seurakunta taltioi ilman yleisöä Virtuaalikirkkoon Kauneimmat joululaulut -konsertin etänä seurattavaksi.

Tyrnävän seurakunnassa joulunajan tilaisuuksien järjestelyjä käsitellään tällä viikolla. Kirkkoherra Teemu Isokääntä totesi eilen maanantaina, että koronapassiratkaisussa seurakunta haluaa huomioida muun muassa ikäihmiset.

– Heillä kaikilla ei ole käytössä älykännykkää, mikä hidastaa passin hankkimista.

– Tuntuisi hieman väärältä hankaloittaa juuri ikääntyneiden osallistumismahdollisuuksia, koska he ovat jo aiemmin joutuneet kärsijöiksi pandemiassa joutuessaan eristäytymään muusta yhteiskunnasta.

Kirkkoherra Pekka Tuomikoski kertoi maanantaina, että Limingan seurakunnassa ei ole päätöstä koronapassin käytöstä, vaan asia on vasta harkinnassa. Tuomikoski korostaa, että vaatimus passista ei ole yksiselitteinen.

Kaikkien seurakuntien ajantasaiset tiedot eri tilaisuuksista ja niiden käytännöistä on esillä seurakuntien omilla nettisivuilla.

Myös Rauhan Tervehdys kertoo kirkollisissa ilmoituksissa ja verkkosivuillaan seurakuntien käytännöistä.

Yleisohje kuuluu: vain terveenä tilaisuuteen

Kaikessa seurakuntien toiminnassa kiinnitetään huomiota riittäviin turvaväleihin. Oulun seurakuntien kirkkoherrat painottavat, että maskin käyttö on välttämätöntä rokottamattomilla heidän oman terveytensä suojaamiseksi.

Muutoin maskin käyttö on omassa harkinnassa julkisissa tiloissa.

Kirkkoherrat muistuttavat heikentyneessä koronatilanteessa, että jumalanpalveluksiin sekä osaan Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia ja konsertteja voi osallistua television, radion tai muun sähköisen viestimen kautta.

Kannetaan vastuuta lähimmäisistä, Oulun kirkkoherran kehottavat

Tuiran kirkkoherra, Oulun seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Niilo Pesonen välittää Oulun kirkkoherrojen yhteisen kannan koronarokotteeseen:

– Haluamme kannustaa kaikkia, joille se on mahdollista, ottamaan koronavirusrokote. Rokotusten ja erilaisten rajoitustoimenpiteiden kautta kannamme vastuuta lähimmäisistämme.

Myös Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vetosi hiljattain voimakkaasti ihmisiin, että he ottaisivat koronarokotteen.

 

Tuntuisi hieman väärältä hankaloittaa juuri ikääntyneiden osallistumismahdollisuuksia, koska he ovat jo aiemmin joutuneet kärsijöiksi pandemiassa joutuessaan eristäytymään muusta yhteiskunnasta.

Kirkkoherra Teemu Isokääntä

 

Toimittajan kommentti:

Adventti alkaa erityisillä mietteillä

Adventin aika käynnistyy monissa seurakunnissa eri puolilla maata poikkeuksellisilla järjestelyillä.

Koronatilanteen heikkenemisen seurauksena osa seurakunnista Oulun seudulla on päätynyt ottamaan koronapassin käyttöön rakastetuissa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa ja konserteissa.

Koronapassin käyttöön ottaminen kirkon tilaisuuksissa herättää vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan. Tämä tiedetään seurakuntien päättäjien parissa eikä minkäänlaisiin ratkaisuihin päädytä kevyesti.

Seurakuntien palvelujen äärellä ei ole totuttu näkemään ”portinvartijoita” kysymässä vaikkapa kirkkoon kuulumista: oletko kirkon jäsen?
Ehkä siksi ajatus koronapassin tarkastuksesta kirkkosalin ovella voi hätkäyttää.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet sisätiloissa kuukauden aikana, 26.11.–25.12. Vaatimus koronapassista on vaihtoehto rajoitusten noudattamiselle.

Rajoittamisesta seurakunnat eivät ole koronan keskelläkään innostuneet, mutta terveysturvallisuudesta ne haluavat pitää kiinni kaikissa olosuhteissa.

RIITTA HIRVONEN


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää