Puhallinorkestereilla ilmaiskonsertti Oulussa ennen SM-kilpailuja

Oulun seurakuntien, Oulun konservatorion ja Oulu-opiston puhallinorkesterit pitävät ilmaiskonsertin 2. toukokuuta Madetojan salissa. Orkestereista Viventi ja Virtuoso kilpailevat puhallinorkesterien SM-kisoissa 7.-8. toukokuuta.

Oululainen 19-vuotias Jenna Nuorala pakkaa pian instrumenttinsa kuljetuskoteloon ja suuntaa Tampereelle. Siellä kisataan 7.–8. toukokuuta puhallinorkesterien Suomen mestaruuksista.

Jennalle on luvassa tiivistahtinen viikonloppu, sillä hän soittaa SM-kisoissa peräti kolmessa orkesterissa: aiemman kotikuntansa Tornion musiikkiopiston orkesterissa sekä kahdessa oululaiskokoonpanossa.

Vuonna 2013 Jenna aloitti tuuban soittamisen Meri-Lapin musiikkiopistossa Torniossa.

– Sitä ennen soitin lyhyen aikaa kornettia. Oli siinä alkujärkytystä ainakin äidillä, kun soittotunnille lähtiessä tuuba vei autossa koko takapenkin, Jennaa naurattaa.

Suvussa on kyllä kitaransoittajia, haitarinsoittajia ja laulajia, mutta minä olen ensimmäinen vaskipuhaltimensoittaja.

Neljä yhteistä puhallinorkesteria

Syksyllä 2019 Jenna aloitti ammatilliset opinnot Oulun konservatoriossa. Noihin aikoihin hän hakeutui myös mukaan Oulun seurakuntien, Oulun konservatorion ja Oulu-opiston yhteiseen puhallinorkesteritoimintaan.

Puhallinorkestereita on kaikkiaan neljä:

– Primo on tarkoitettu nuorimmille aloittelijoille. Kun he oppivat lukemaan nuotteja ja soittamaan, he siirtyvät Spiritoon. Spiritossa saa valmiuksia jo hieman haastavampiin kappaleisiin ja pääsee Virtuosoon, jonka soittajat ovat yläasteikäisiä.

– Kun soittotaidot alkavat olla hallussa, on mahdollista edetä vielä edustusorkesteri Viventiin, jossa soittajat ovat 15–20-vuotiaita. Suurin osa viventiläisistä opiskelee Madetojan musiikkilukiossa, muutama Oulun konservatoriossa ja myös Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelevia on välillä mukana, Jenna Nuorala kertoo.

Orkesterikummi tsemppaa ja kannustaa

Oulun konservatoriossa musiikkialan perustutkintoa opiskeleva nuori nainen haluaa soitonopettajaksi.

– Minulle on luontevaa opettaa ja tukea muita – siksi toimin oman puhallinorkesteriharrastuksen ohessa myös alakouluikäisten Spirito-orkesterissa orkesterikumina.

Olen rohkaisija ja tukija nuoremmille soittajille. Esimerkiksi niin sanotut väärät äänet voivat pelottaa nuoria soittajia. Annan vinkkejä soittamisen tekniikkaan liittyen, tsemppaan ja kannustan, Jenna kuvailee rooliaan orkesterikummina.

Kenraariharjoitus Viventille ja Virtuosolle

Seurakuntien, konservatorion ja Oulu-opiston puhallinorkesterit pitävät ilmaiskonsertin 2. toukokuuta Madetojan salissa.

Mukana ovat kaikki neljä orkesteria. Viventille ja Virtuosolle konsertti on samalla kenraaliharjoitus: ne esittävät konsertissa Tampereen kilpailukappaleet.

Kappaleita on harjoiteltu syksystä lähtien. Jenna käy Viventin ja Virtuoson harjoituksissa kerran viikossa. Näiden 2,5 tunnin ja 2 tunnin harjoitusten lisäksi hän harjoittelee itsenäisesti.

– Oma stemma pitää hoitaa kuntoon omalla ajalla. Treenaan tosi paljon, jotta tietyt kohdat kappaleista jäävät käsiin ja muistiin.

Kilpailumatkat Jenna ottaa kokemuksen ja kehittymisen kannalta.

–Kilpailuissa pääsee kuulemaan, millä tasolla orkesterit muualla Suomessa soittavat. On myös mukava tavata oman soitinryhmän soittajia.

Sooloja Jennalla ei Tampereella ole luvassa.

– Tuuballa voi esittää soolokappaleita pianosäestyksen kanssa ja esimerkiksi yhtye-kokoonpanoissa voi kuulla tuubasooloja. Tuuba on kyllä solistinen soitin, mutta ei kuitenkaan tällä kertaa, näissä kilpailukappaleissa.

– Matala- ja pehmeä-äänisenä tuuba on ennemminkin orkesterin sydän, joka pitää pulssin rytmissä. Minä jyskyttelen bassolinjaa takana.

  • Konsertti Madetojan salilla maanantaina 2.5. kello 19–20. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen 5 euron ohjelmamaksu puhallinorkesterien stipendirahaston hyväksi
  • Suoraa lähetystä puhallinorkestereiden SM-kisoista 7.–8.5. Tampere-talolta voi seurata verkossa: https://posmk.fi/suomeksi/suoralahetys/  Orkesterien esiintymisvuorot löytyvät ohjelmasivulta posmk.fi/suomeksi/ohjelma/

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää