Pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä läheisiä ja tunnelmoidaan konserteissa

”Elävä tuli hautakynttilässä on rukouksen ja rakkauden symboli”, toteaa sairaalapastori Juha Kyllönen, joka työssään kohtaa paljon tuoreen menetyksen kokeneita.

Pyhäinpäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 5. marraskuuta. Hautausmaille syttyy kynttilöiden valomeri ja kirkoissa muistellaan kuluneen vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia.

Johtava sairaalapastori Juha Kyllönen kertoo, että läheisensä menettänyt haluaa usein puhua menetyksen aiheuttamista tunteista, ikävästä ja kaipauksesta. Monesti puhutaan myös tuonpuoleisesta eli Jumalasta, taivaasta, uudelleen tapaamisesta, lohdutuksesta ja toivosta.

Kyllönen kehottaa läheisensä menettänyttä pysähtymään ja kuuntelemaan, millaisia ajatuksia ja tunteita läheisen kuolema itsessä herättää. Surun kanssa painiessa on hyvä kysyä itseltään, mikä minua voisi auttaa ja helpottaa.

– On lupa surra, itkeä ja kaivata rakasta ihmistä. Ikävä purkautuu usein itkuna ulos. Tuore suru on usein eräänlaista heiluriliikettä toivon ja epätoivon välillä. Mielialat voivat vaihdella vuoristoratamaisesti. Jos tuntuu, että oma pohdinta surun kanssa painiessa kulkee samaa rataa eikä ulospääsytietä ole, silloin on hyvä jakaa ajatuksiaan toisen ihmisen kanssa.

Turhan moni sureva jää liian varhain yksin surunsa kanssa.

– Siksi rohkaisen kysymään ja kuuntelemaan surevaa herkällä korvalla. Kysymykset ”mitä sinulle kuuluu?” tai ”miten olet jaksanut?” antavat surevalle luvan kertoa omasta surun polustaan. Pienikin huolenpito vaikeassa elämäntilanteessa voi kääntyä lohdutukseksi ja voimaksi.

Pyhäinpäivän aikaan Juha Kyllönen poikkeaa mielellään sukunsa haudoilla.

– Minulle elävä tuli hautakynttilässä on rukouksen ja rakkauden symboli. Sytyttäessäni kynttilän kiitän heistä, jotka ovat läheltäni siirtyneet ajan rajan tuolle puolen. Kiitän siitä, mitä olen heidän kauttaan elämääni saanut. Kiitän kohtaamisista. Kiitän siitä, että rakkaus on kuolemaakin väkevämpi.

Kirkoissa muistellaan läheisiä

Oulussa pyhäinpäivän messuihin ja muistohetkiin voi osallistua pitkin päivää. Oulujoen kirkossa on messu kello 7.30 ja Tuiran kirkossa kello 10. Oulun tuomiokirkossa järjestetään kello 10 ordinaatiomessu ja pyhäinpäivän hartaus kello 15. Molemmat tilaisuudet on katsottavissa myös Virtuaalikirkon kautta.

Intiön kappelilla pyhäinpäivää vietetään kello 12–16. Pyhäinpäivän hartaus on kello 15. Kappeli on avoinna hiljentymistä varten, ja aulassa on tarjolla lämmintä mehua. Paikalla on myös sairaalasielunhoidon työntekijöitä ja vapaaehtoisia, joiden kanssa on mahdollisuus keskusteluun.

Kello 16 Oulujoen kirkossa pidetään pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus. Kello 18 alkaviin muistohetkiin, messuihin ja iltajumalanpalveluksiin voi osallistua Pyhän Tuomaan, Oulunsalon, Haukiputaan, Ylikiimingin, Yli-Iin, Kiimingin ja Karjasillan kirkoissa. Glögiä on tarjolla Ylikiimingin, Yli-Iin ja Kiimingin hautausmailla ennen muistohetkien alkua kello 16–17.30.

Kirkkomusiikkiviikko ja Oulugospel

Pyhäinpäivän aikaan Oulussa vietetään Kirkkomusiikkiviikkoa sekä Oulugospel-festivaalia, joihin kuuluu useita konsertteja.

Perjantaina 4.11. on tarjolla kolme Kirkkomusiikkiviikon konserttia: Kello 19 Pyhäinpäivän aaton sävelhartaudessa Oulunsalon kirkossa esiintyvät baritoni Paulus Hartikainen ja pianisti Kaisa-Mari Pulkkanen. Kello 19 Lauri Turpeinen ja Anna-Mari Nevala laulavat pyhäinpäiväaiheisia lauluja ja duettoja Riikka Paanasen säestyksellä Kiimingin seurakuntakeskuksessa. Kello 20 Sofian seurakuntakeskuksessa esiintyy Pyhät puhaltimet ja poetiikka trio. Oulugospelin ohjelmassa on kello 20 Viitasen Piian konsertti Suomen pankissa, jonne sisäänpääsy on K18.

Pyhäinpäivänä 5.11. kello 14 Oulugospelissa esiintyy Tommi Kalenius Trio sekä kello 19 Vanamo ja Tera. Paikkana toimii Kansainvälinen koulu. Kirkkomusiikkiviikkoon sisältyvä W.A. Mozartin Requiem soi Oulun tuomiokirkossa kello 20. Konserttiin voi osallistua myös Virtuaalikirkon kautta. Pyhäinpäivän illan päättää Mustarastas Suomen pankissa kello 21, jonne sisäänpääsy on K18.

Oululainen lastenmusiikkitrio Pentti Punkin Syntymäpäivät kokoaa niin lapset kuin aikuiset perhekonserttiin Sofian seurakuntakeskukseen sunnuntaina 6.11. kello 14 Oulugospelin merkeissä. Kasmir esiintyy Taustatarinaklubilla Vanhassa Pappilassa kello 16. Heini Mielonen esiintyy kello 16 sellokonsertissa Pyhän Tuomaan kirkossa ja Oulujoen seurakunnan kanttori Lauri Nurkkalan sävellyskonsertti kuullaan kello 18 Oulun tuomiokirkossa osana Kirkkomusiikkiviikkoa. Nurkkalan konserttia voi seurata myös Virtuaalikirkon kautta.

Kaikki pyhäinpäivän tapahtumat löytyvät Oulun seurakuntien verkkosivuilta osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat.

Pyhäinpäivän taustaa

  • Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä (aiemmin pyhäinmiestenpäivä) on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Kuolleiden muistelemisen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta.
  • Jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä.
  • Kirkoissa pyhäinpäivä on ollut viime vuosina neljänneksi tai viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Suomessa pyhäinpäivää vietetään 31.10. ja 6.11. välisenä lauantaina.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää