Saamelaiset kirkossa -hanke etenee – tekeillä antologia saamelaisten ja kirkon suhteesta

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on käynnissä kaksivuotinen hanke, jonka pitkän aikavälin tavoitteena on purkaa mahdollisia jännitteitä saamelaisten ja kirkon välillä.

Sämmiliih kirhoost – Sä’mmla ceerkvest – Sápmelaččat girkus eli Saamelaiset kirkossa -hanke on osa saamelaisten ja kirkon välistä totuus- ja sovintoprosessia, ja sen on organisoinut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous.

Yhtäaikaisesti hankkeen kanssa toimiva valtion ja saamelaisten välinen totuus- ja sovintokomissio on järjestänyt yhteisiä kokouksia syksyllä 2023 ja alkuvuodesta 2024. Tämä yhteistyö on olennainen osa laajempaa pyrkimystä selvittää saamelaisiin ja kirkkoon liittyviä historiallisia tapahtumia sekä niiden vaikutuksia nykypäivään.

Saamelaiset kirkossa -hankkeen väliraportti on valmistunut ja sitä käsiteltiin piispainkokouksessa tiistaina 12.3.2024.

– Vuonna 2023 aloitettu työ on edennyt suunnitellusti ja saanut laajasti tukea sekä saamelaisten kotiseutualueella että kaupunkiympäristöissä. Hankkeen tiivis yhteistyö hiippakuntien, seurakuntien ja eri järjestöjen kanssa on ollut merkittävässä roolissa sen onnistumisessa, kertoo väliraportin laatinut projektikoordinaattori Mari Valjakka.

Tulossa monipuolinen kirjallinen teos

Yksi keskeisimmistä hankkeen osista on tuottaa kirjallinen teos, antologia, jonka toimituskunta aloitti työnsä syksyllä 2023. Antologia kokoaa yhteen erilaisia tekstejä, kuten artikkeleita, runoja, novelleja ja esseitä. Yhdistävänä tekijänä on saamelaisten, hengellisyyden ja kirkon tematiikka.

Antologia pyrkii tarjoamaan turvallisemman tilan käsitellä saamelaisten ja kirkon välistä suhdetta sekä lisäämään ymmärrystä saamelaisuudesta niin paikallisesti seurakunnissa kuin laajemmin koko kirkossa. Antologian rahoittaa Kirkkohallitus.

Sielunhoidollisen näkökulman ja pastoraalisen työotteen kautta Saamelaiset kirkossa -hanke auttaa käsittelemään taakkoja, joita saamelaiset kantavat ylisukupolvisesti niin kansana kuin yksilöinä.

– Hankkeen tavoitteena on selvittää tarkemmin, mitä saamelaisten ja kirkon välisissä suhteissa on tapahtunut sekä millaisia vaikutuksia ja seurauksia näillä tapahtumilla on ollut ja edelleen on saamelaisille. Antologia on yksi tapa tehdä tätä tietoa näkyväksi, Valjakka kertoo.

Konkreettisia toimia tarvitaan

Vaikka Saamelaiset kirkossa -hanke on saanut kirkossa näkyvyyttä ja myönteistä suhtautumista eri sektoreilla, Mari Valjakan mukaan työ on vasta aluillaan.

– Työtä on vielä paljon tehtävänä, jotta keskustelu hankkeen teemojen ympärillä syvenisi koko kirkossa. Tulevaisuudessa on tärkeää hahmotella jatkoaskeleita, jotka näkyisivät konkreettisesti sekä koko kirkon että alueellisten seurakuntien tasolla, Valjakka toteaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää