Selkokielisten jumalanpalvelusten kaavoja päivitetään
Uusien kaavojen laadinnassa on käytetty kokemusasiantuntijoina muistisairaita, kehitysvammaisia sekä ihmisiä joiden äidinkieli ei ole suomi.

Kuva kirkon selkokielisiltä verkkosivuilta.
Huhtikuun ensimmäisenä päivänä kokoontunut piispainkokous antoi lausunnon työryhmän työstämästä selkomateriaalista.
Piispainkokouksen mukaan kyseessä on selkeästi messukaavaa noudattava messu. Kaava on kirjoitettu vastaamaan ennen kaikkea selkokieltä käyttävien tarpeita.
Selkomessun ja selkojumalanpalveluksen kaavat täydentävät kirkkohallituksessa aikaisemmin valmistunutta selkokielistä materiaalia. Työryhmä viimeistelee työnsä lausunnon pohjalta.
Kirkon selkokielen toimenpideohjelma Kohtaaminen on hyväksytty Kirkkohallituksen täysistunnossa vuonna 2022. Ohjelmassa määritellään, että tavoitteena on tarjota tietoa sekä edistää ja kehittää selkokielen asemaa niin, että selkokieli on osa arkipäiväistä seurakuntaelämää.
Kirkkohallituksen työryhmissä on valmisteltu toimenpideohjelmaan liittyvää selkokielistä materiaalia. Aiemmin on tuotettu muun muassa selkokielisiä rukouksia lisäaineistona jumalanpalvelukseen.
Työryhmä on päivittänyt selkomessua ja selkokielistä sanajumalanpalvelusta palvelumuotoilun metodia käyttäen. Selkokäyttäjien jumalanpalveluskokemuksia on tutkittu käymällä heidän kanssaan jumalanpalveluksessa ja tämän jälkeen haastattelemalla heitä.
Lopullinen aineisto tarjoaa ainutlaatuista tietoa sellaisista jumalanpalveluksen kokemuskäyttäjistä, joita ei ole aiemmin tutkittu, kuten muistisairaat, kehitysvammaiset sekä ihmiset, joiden äidinkieli ei ole suomi.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.