Sukkakilpailu käynnistyi

Suomen Lähetysseura hakee ideoita villasukkien neulomiseen. Sukilla voi ottaa myös reippaasti kantaa, neulojat tietävät.

|

Suomen Lähetysseura etsii uusia villasukkien neulemalleja. Seura järjestää tätä varten sukkien suunnittelukilpailun.

Parhaista malleista Lähetysseura tekee ohjeet, joiden avulla käsitöiden harrastajat voivat ryhtyä kutomaan sukkia lähetystyön hyväksi.

Sukkamallien ideointiin ja kutomiseen on aikaa ensi vuoden tammikuun loppuun saakka.

Lähetysseuran kilpailussa on kolme sarjaa: 30-vuotiaat nuoret aikuiset ja sitä nuoremmat neulojat sekä yleinen sarja. Oma kisansa on 12-vuotiaille ja sitä nuoremmille. 

Lapset voivat osallistua piirtämällä kuvan neulotusta sukasta. Lähetysseura toteuttaa voittajasukan neuleeksi.

Palkintojakin sukkakisassa on luvassa.

Neuleohjeet kiertävät kuten hyvät reseptit

Oulun Lankamaailmassa suunnittelukilpailu ilahduttaa. Myymälänhoitaja Marja Kärppä tietää, että uudet mallit ja niiden luominen kiinnostavat neulojia. 

– Jos ihminen neuloo paljon, hän alkaa kaivata uusia ideoita. Käsitöiden harrastajat testailevat malleja toisillaan samaan tapaan kuin ruoanlaiton harrastajat vaihtavat reseptejä ja kokeilevat niitä.

Kärppä uskoo, ettei kynnys oman sukkamallin suunnitteluun ole korkea.

– Kuka tahansa voi keksiä uuden mallin, eivät vain käsityön ammattilaiset. Kun tekee enemmän käsitöitä, on helpompi nähdä, millainen malli on toimiva. 

Suomen Lähetysseuran kilpailuinfossa muistutetaan, että sukkamallin voi kehittää myös henkilö, joka ei itse neulo. Silloin tarvitaan avuksi ystävää tai jotakuta muuta testineulojaa antamaan palautetta idean käyttökelpoisuudesta.

Lähetysseura kannustaa hakemaan luomistyöhön oivalluksia esimerkiksi väreistä. Ne voivat liittyä lähetysjärjestön työalueisiin, maiden lippuihin tai  luontoon ja eläinmaailmaan. 

Neule voi sisältää raitoja, kukkia, geometrisiä kuvioita tai vaikka hymynaamoja.

Voisiko villasukka sisältää sanoman?

Suomen Lähetysseuran yksi tehtävä on pitää ääntä kaukaisten lähimmäisten puolesta. Voisiko kutoja ottaa sukkamallillaan kantaa esimerkiksi tyttöjen koulunkäynnin puolesta? 

Kantaaottavat sukat kuulostavat loistavalta idealta, toteaa kehityspäällikkö Anne Jälkö Suomen Lähetysseurasta.  

Kysymykseen vastaa myös oululainen harrastajakutoja, kehitysmaa-aktiivi Aija Saari toteamalla, että mielipiteen ilmaisua lapasilla ja sukilla jo tapahtuu. Ruotsalaisen neulesuunnittelijan, sosiaalisessa mediassa töitään esillä pitävän Lotta Lundinin lapasiin on kudottu voimalauseita ja kommentteja muun muassa naisten oikeuksien puolesta.

Vaikka erilaisia villasukkia on kudottu maailman sivu, Saari uskoo, että uuttakin on kehiteltävissä.

– Oma malli voi lähteä valmistumaan siitä, että ryhtyy yhdistelemään olemassa olevia ohjeita.

Saari itsekin on tehnyt oman sukkamallin. Tällainen ideointi taitaa olla nyt aika pop-juttu, hän arvioi.  

Aija Saari on intohimoinen neuloja. Hän on jo kokeillut oman sukkamallin luomista.

Marja Kärpän mukaan hyvä, kiinnostava ja haluttu sukka ei edellytä ammattimaista osaamista ja vaativaa mallia monimutkaisine ohjeineen. 

– Pelkästään rytmittämällä raitoja hieman uudella tavalla syntyy uudenlainen villasukka, hän sanoo. 

 

 Lähetysseuran sukkien suunnittelukilpailusta saa lisää tietoa Suomen Lähetysseuran verkkosivuilta ja seuran kehityspäälliköltä Anne Jälköltä, anne.jalko@suomenlahetysseura.fi.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää