Suviseurojen juhlakentät löytyvät nyt kotipihoilta

Suurtapahtuma Suviseurat on saanut uusia muotoja koronapandemian keskellä. Seuraväen ilonaiheena ovat muun muassa herätysliikkeen rippileirit, joissa on aiempaa enemmän osallistujia.

||

Lastenkirjailija Tiina-Liisa Lohi kirjoitti vuonna 2018 kirjan Niila-pojasta, joka ei päässyt Suviseuroihin, mutta päätti viettää seuroja kotipihallaan.

Kirjassa Niilan perhe pystyttää teltan omaan pihapiiriinsä, ja Niila myy karkkia leikkimökistään, joka toimii kioskina. Vieraana pihalla oli pojan tuttuja, ystäviä ja sukulaisia.

Kirjassa Suviseuroihin ei lähdetä, koska perheen isä on loukannut jalkansa.

Kesällä 2020 kotisuviseurat pihatelttoineen ovat ajankohtainen, todellinen ja kenties isokin ilmiö.

Perheet toimivat kekseliäästi

Vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä päätettiin jo hyvissä ajoin keväällä, että Suviseuroja Reisjärvellä ei järjestetä koronapandemian vuoksi, vaan tapahtuma vietetään radioseuroina ja netissä.

Osassa lestadiolaiskoteja seuraohjelmia ryhdytään viikonloppuna seuraamaan omalla, ystävien tai mummolan pihamaalla tuttujen ihmisten kesken.

Kuunneltavaa riittää, sillä seurojen ohjelmassa on  muun muassa neljäkymmentä seurapuhetta.

Seuramerkissä voi nähdä ääniaaltoja, juhlateltan ja ihmisiä yhdessä.

Varoja kerätään monilla tavoilla

Seurojen tiedotustilaisuudessa torstaina puhuneen Matti Taskilan mukaan pihoille rakennetaan jopa pieniä juhlaportteja ja lapset myyvät herkkuja kioskeista.

Teltassa yöpyminen vie perheiden pienimpiä suviseuratunnelmiin.

Taskila kertoi, että perheet voivat ostaa leikkimielisesti suviseuramerkin ja maksaa kannatuksen vuoksi kotikenttämaksun.

Seuramerkin tunnus on Suviseurojen tunnuslause Isä Meidän -rukouksesta, Tapahtukoon sinun tahtosi.

Videolähetyksien lisääntyminen on uutta

Suviseurat FM-radion ja netin välityksellä järjestetään lähes kokonaan talkoovoimilla. Kesäseuraradion päätoimittaja Vilja Paavola kertoo, että vapaaehtoisia on töissä reilusti yli sata.

He välittävät kuuntelijoille 120 eri ohjelmaa, seurapuheiden lisäksi muun muassa veisuutta, Psalmien luentaa ja paneelikeskusteluja.

Radio- ja nettilähetyksiä seuroista on tullut aiemminkin, mutta videolähetyksien määrää on nyt lisätty.  Muun muassa seurojen avajaiset perjantaina 26.6. kello 10 välitetään livelähetyksenä.

Videolähetykset löytyvät osoitteesta srk.fi.

Kesäseuraradion kotivuilla on ollut kuunneltavissa lähetyksiä nettiradion kautta toukokuusta saakka ja FM-lähetys alkoi kesäkuun puolivälissä. Varsinainen suviseuralähetys käynnistyi tällä viikolla 24.6.

Paavola kertoo, että nettiradiolla on ollut keväällä jatkuvasti noin 3500 kuuntelijaa.

– Suviseurojen aikana seuraajaluvut moninkertaistuvat, hän tietää.

Paavola myöntää pohtineensa, mitä tapahtuu, kun korona sallii jälleen yhteen tulemisen.

– Ovatko ihmiset silloin jo niin tottuneet verkkopalveluihin, että niiden välityksellä osallistutaan esimerkiksi seuroihin aiempaa ahkerammin. Toisaalta niin moni kertoo ikävöivänsä yhteistä veisuuta ja kohtaamisia, että uskon ihmisten palaavan seuroihin paikan päälle, kun se mahdollistuu turvallisesti.

 

Olli Lohi esittelee paikkaa, josta videolähetykset tehdään. Tila sijaitsee SRK:n toimistossa Oulussa.

Ruoka-avun tarve kasvoi, lahjoituksia tarvitaan

Suviseuroissa kerätään sähköisesti kolehteja ja yksi kohde on  Resurssipankki, jonka kautta liikkeessä tehdään auttamistyötä, SRK:n viestintäpäällikkö Olli Lohi selvittää.

Koronapandemia on koetellut keväällä perheitä myös vanhoillislestadiolaisen liikkeen parissa, kun ihmisiä on lomautettu ja irtisanottu työpaikoiltaan. Vaikeat tilanteet näkyvät muun muassa ruoka-avun tarpeen kasvuna.

Resurssipankki on toimittanut ruokalahjoituksia perheisiin, joissa taloudelli­nen tilanne on tiukka.

Perheiden henkistä jaksamista tuetaan muun muassa välittämällä koteihin Resurssipankin vapaaehtoista apua, jotta vanhemmat saavat hengähdyshetkiä arkensa keskelle.

Rippikoululaisia on aiempia vuosia enemmän

Monet seurakunnat päättivät toukokuussa, että ne eivät järjestä kesällä rippileirejä, vaan rippikoulut pidetään päiväkouluina. SRK:ssa päätettiin, että leirit pidetään.

– Leirejä on suunniteltu niin, että ne täyttävät viranomaismääräykset, Lohi korostaa.

Leirejä on kesällä noin 50 ja ne on jaettu leiriryhmiin. Leiriläisiä on kaikkiaan noin 2700.

Lohen mukaan SRK:n rippileireille osallistuvien nuorten määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hän pitää mahdollisena sitä, että nuoria tulee leireille myös perheistä, joissa vanhemmat ovat itse etääntyneet herätysliikkeestä.

–  Toisaalta emme kysele nuorilta heidän syitään osallistumiselle. Palvelu on kaikille tarkoitettu. Uskon, että suosiota on kasvattanut leirien hyvä sisältö.

Lohi pitää suosiota riemullisena. Hän kertoo, että leiritoiminta yleisesti, esimerkiksi aviopuolisoleirit, ovat suosittuja liikkeen aikuisten parissa.

Ilonaihe Lohen mukaan koronakeväänä on ollut myös se, että herätysliikkeen omia julkaisuja on innostuttu ostamaan verkkokaupasta. Julkaisuista kertyneet tuotot ovat merkittävä tulonlähde organisaatiolle.

Kulkutaudit eivät ole uusi asia seurojen historiassa

Koronavirus ei ole ensimmäinen tartunta- ja kulkutauti, jonka vuoksi Suviseurat on jouduttu perumaan joukkokokoontumisena, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila kertoi tiedotustilaisuudessa.

Peruutus oli edessä 1914 sekä 1915.

Sotien aikana vuonna 1941 Haapajärvellä valmisteltiin seuroja, mutta ne peruuntuivat viime hetkellä jatkosodan alettua. Sota esti pitämästä seuroja myös vuonna 1944.

Jos Jumala suo, todetaan myös tänä kesänä

Niila-pojan tarinan lopussa jalkansa loukannut isä toteaa perheelleen, että seuraavana kesänä Suviseuroihin jälleen lähdetään, jos Jumala sen suo.

Kirjailija Tiina-Liisa Lohi toteaa, että näin tapahtuu myös vuonna 2021. Seuroihin Reisjärvelle mennään, jos Jumala suo.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää