Suvivirsi soi verkossa ja pihoilla kesäloman alkamisen kunniaksi

Kaikki suomalaiset on haastettu kajauttamaan lauantaina 30.5. kello 18 Suvivirsi ympäri maan. Koulujen ja eskarin päättymistä voi juhlistaa myös uudella Kevät kutittaa -laululla.

Suvivirsi on osa suomalaista kulttuuriperinnettä ja monille siirtymäriitti keväästä kesään.  Kuluvan vuoden poikkeusoloissa virsi soi erityisesti verkossa, mutta myös parvekkeilla, pihoilla ja luokkahuoneissa.

Arkkipiispa Tapio Luomalle Suvivirsi palauttaa mieleen tärkeitä muistoja kouluajoilta ja alkavasta kesälomasta.

Virren sanat kannustavat luottamaan Jumalan johdatukseen sekä kunnioittamaan luontoa ja kiittämään sen Luojaa, hän toteaa. 

Alun perin Suvivirsi ei liittynyt kouluun, lakkiaisiin ja kevättodistuksiin. Virsi syntyi poikkeusoloissa keskellä 1600-luvun lopun nälkävuosia.

 

Suvivirren sanat ovat syntyneet puutteen ja hädän keskellä.

 

– Suvivirren sanat ovat syntyneet puutteen ja hädän keskellä. Ne muistuttavat, miten riippuvaisia olemme luonnosta ja sen antimista, jotka ovat Jumalan lahjaa. Silti virressä on valoisa sävy. Se vahvistaa toivoa ja luottamusta, että kesä tuo mukanaan uutta kasvua ja elämää, arkkipiispa kuvaa.

Eskarin ja koulun päättyminen on iso juttu

Lastenkirkko-media julkaisee musiikkikouluttaja Riikka Jäntin säveltämän ja sanoittaman Kevät kutittaa -laulun. Se tulkitsee poikkeuskevään tunnelmia yhdessä lasten kanssa ja heidän kielellään. Kappaletta voi laulaa perinteisen Suvivirren rinnalla pienemmällä porukalla ja etänä järjestetyissä juhlissa.

– Vaikka perinteisiä juhlia ei pääsisikään tänä vuonna viettämään, on koulujen loppuminen ja eskarin päättyminen lapsille iso juttu. Siksi halusimme muistaa lapsia omalla kappaleella juuri tänä vuonna. Laulu sopii hyvin niin koulujen, varhaiskasvatuksen kuin seurakuntienkin käyttöön, kertoo Lastenkirkon päätoimittaja Anita Ahtiainen.

Halusimme muistaa lapsia omalla kappaleella juuri tänä vuonna.

Kevät kutittaa on leikkisä, vauhdikas ja lämmin laulu, joka on tehty juuri tämän vuoden erityisiin tunnelmiin, mutta kestää aikaa yli koronakevään. Sanoitus on toivoa antava ja kertoo jälleennäkemisestä sekä kesäloman ihmeellisyydestä.

Musiikkivideon kappaleelle on ohjannut Antti Vuori, joka vastaa myös musiikkituotannosta yhdessä Henrik Sirelän kanssa.

– Riikka on onnistunut vangitsemaan lauluunsa jotain kevääseen oleellisesti kuuluvaa tunnetta: kaikkialle tulvivaa valoa ja vapautunutta iloa. Yritin sisällyttää samaa tunnetta laulun sovitukseen ja videoon, kuvailee ohjaaja ja tuottaja Antti Vuori.

Kevät kutittaa on Lastenkirkko-median tuote, jota ovat olleet rahoittamassa myös Espoon ja Helsingin seurakunnat sekä Kirkkohallitus.

Laulutempauksia ympäri Suomea 

Seurakunnat ja järjestöt ilahduttavat suomalaisia Suvivirsi-videoilla sekä erilaisilla tempauksilla ympäri SuomeaMonet seurakunnat ovat haastaneet ihmisiä yhteislauluun lauantaina 30.5. kello 18. Laulaa voi siellä, missä sattuu tuohon aikaan olemaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää