Hävikkiruokaa hyödyntävän Prikkakeskuksen toiminta laajenee
Prikkakeskuksessa puhutaan yhteisöllisen ruoan puolesta. ”Haluamme puhua yhdenvertaisesta ruoka-avusta”, Prikka kiertoon -hankkeen projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg sanoo.
Huonot pois, hyvät lähtevään kuormaan.
Oulun Prikkakeskuksessa työskentelevästä Ritasta on kehittynyt parissa vuodessa melkoinen hedelmien ja vihannesten asiantuntija, vaikka koulunsa hän on käynyt muulle alalle.
Rita on lajittelutyössään nopea: maanantaisen työvuoronsa aikana hänen käsiensä kautta saattaa kulkea parisenkymmentä laatikkoa ”heviä” ruoka-avuksi tarvitseville.
Rita on yksi ruoka-apua Oulussa koordinoivan Prikan monista vapaaehtoisista. Hän kehuu keskuksen työilmapiiriä hyväksi, mutta ennen kaikkea vapaaehtoistyöhön motivoi Prikan idea: hävikkiruoan saaminen hyötykäyttöön.
– Tämä työ on huippuapua ja niin oikea juttu.
Prikkalaiset kuvaavat, että hävikkiä kertyy pieninä puroina monista oululaiskaupoista.
– Jos Prikkaa ei olisi, hirvittää ajatella, mihin kaikki ylijäävä ruoka joutuisi, Rita toteaa.
– Minulle tulee hyvä mieli siitä, ettei ruokaa mene hukkaan.
Valmius lisätä ruoka-apua
Prikka kiertoon -hanke alkoi keväällä 2021 ja uusi hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka.
Prikan autot keräävät elintarvikehävikkiä muun muassa kaupoilta, kouluilta, päiväkodeilta sekä ruuantuotantolaitoksista.
Kerätyt elintarvikkeet kuljetetaan Kaukovainiolla toimivaan hyötyruoan Prikkakeskukseen, jossa ruoka punnitaan, tarkastetaan ja lajitellaan.
Kaikki käyttökelpoinen lähtee eteenpäin kaupungin ruoka-aputoimijoille.
Prikkakeskuksen kautta kulkee jo nyt viikoittain noin 10 000 kiloa ruokaa yli 40 ruoka-aputoimijalle, ja tätä verkostoa halutaan nyt kasvattaa.
Ruoka-apua antavat muun muassa eri järjestöt, asukastuvat ja seurakunnat.
Yhdessä oleminen on osa ruoka-apua
Syksyn alkaessa Prikassa on ryhdytty panostamaan lisää osallisuuteen, siihen, että ruoka-apu olisi mahdollisimman yhteisöllinen kokemus avuntarvitsijoille.
– Haluamme puhua yhdenvertaisesta ruoka-avusta, Prikka kiertoon -hankkeen projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg sanoo.
– Osallisuus on tunnetta joukkoon kuulumisesta. Käytännössä se voi olla esimerkiksi ihmisten osallistumista jakamamme hyötyruoan valmistamiseen aterioiksi.
– Ruoka on aina koonnut ihmisiä yhteen. Ruoan ja kahvikupin ympärille on helppo rakentaa hyviä kohtaamisia, projektikoordinaattori Tiina Nokela kertoo tavoitteista, joihin Prikka ja ruoka-aputoimijat laittavat yhdessä voimiansa.
Yksi yhteisöllisyyttä vahvistava idea on kokkikurssi, jossa ruoanlaittoa opiskellaan yhdessä.
– Tällaiseen toimintaan meiltä on jo pyydetty tukea, McQueen-Winberg iloitsee.
– Suurin osa yhteistyökumppaneistamme on kertonut haluavansa viedä ruoka-apua juuri yhteisölliseen suuntaan.
Harppaus eteenpäin on sekin, että hankkeen kehittämistoiminta on jatkossa laajentumassa koko Oulun alueelle sekä lähikuntiin.
Prikkakokemus on työllistänyt
McQueen-Winbergin mukaan Prikkahankkeessa keskitytään myös rakentamaan ihmisille entistä yksilöllisempiä polkuja kohti työllistymistä.
– Haluamme tukea aktiivisesti nuoria, pitkään töitä hakeneita ja osatyökykyisiä kohti työelämää tai opiskelujen pariin.
McQueen-Winberg ja Nokela kertovat, että Prikkakeskuksessa työtä tekevät yhdessä tasavertaisesti niin vapaaehtoiset kuin esimerkiksi työkokeilussa olevat ja oppisopimuksella työskentelevät.
Keskuksessa työskenteleville Sara Väntsille ja Ville Kankaalalle työpaikka Prikassa on ollut uudenlainen kokemus työelämästä.
– Ensimmäinen työpaikka, jossa voin hyvin, Väntsi sanoo suoraan.
– Prikassa saa tehdä työtä juuri sellaisena ihmisenä kuin on. Salliva henki lisää jaksamista.
– Täällä tuntee kuuluvansa joukkoon. Ketään ei jätetä ulkopuoliseksi, Ville kuvailee.
Molemmat uskovat, että omaan jaksamiseen vaikuttaa positiivisesti se, että tietää tekevänsä merkityksellistä auttamistyötä.
– Koska ruokaa lähtee keskuksesta niin paljon eteenpäin, kertoo se avuntarvitsijoiden suuresta määrästä Oulussa, Väntsi ja Kankaala päättelevät.
– Mutta tarvitsijoiden määrä on tulevaisuudessa varmasti vain kasvamassa, he ennakoivat.
(Pääkuva: Rita ja Asta ovat Prikan pitkäaikaisia osaajia.)
FAKTAA: Mikä Prikka?
– Prikka kiertoon -hanketta toteuttavat yhdessä Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulun Diakonissalaitos, Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä sekä Oulun kaupunki.
– Toiminnan tavoitteena on tukea heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointia. Kohderyhmänä ovat muun muassa työttömät ja työttömyysuhan alla olevat sekä vähävaraiset henkilöt, jotka tarvitsevat arjessaan tukea ruoka-apua.
– Hanke toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston, ESR:n osarahoituksella.
– Prikkakeskus haluaa vakiinnuttaa toimintansa ja olla Oulussa pysyvä hyötyruoan logistiikkakeskus.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.