Tanssiteos vie taivaanrantaan tuhkakeskiviikkona tuomiokirkossa

”Taulun nainen alkoi kertoa minulle tarinaansa ja vastata kysymyksiini”, kertoo Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström tuhkakeskiviikkona ensiesityksensä saavasta Tomusta taivaanrantaan -tanssiteoksesta.

Soolotanssiteos Tomusta taivaanrantaan saa kantaesityksensä Oulun tuomiokirkossa tuhkakeskiviikkona 2. maaliskuuta kello 18.

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström tuo tanssitaideteoksellaan eläväksi Oulun tuomiokirkossa sijaitsevan Taivaanranta-maalauksen keskushahmon tarinan.

Ylikiiminkiläisen Sampo Kaikkosen maalaama Taivaanranta – Divine Horizon -teos julkistettiin syyskuussa 2020. Maalaus herättää ajattelemaan, missä kulkee elämän ja kuoleman raja, ja millaisina täältä lähdemme.

Taivaanranta-taulun naishahmo kertoo tarinansa

– Tanssiteoksen synty on aina mysteeri. Minulla oli onni löytää Kaikkosen maalaus. Taulun nainen alkoi kertoa minulle tarinaansa ja vastata kysymyksiini. Haluan tanssitaiteilijana peilata tätä dialogia teoksessani, kuvailee Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström, joka on esittänyt monia historiallisia naisia aiemmissa teoksissaan.

Tomusta taivaanrantaan -tanssiteoksen visuaalisen ilmeen ja teknisen toteutuksen takana on vahvaa oululaista osaamista. Puvustuksesta vastaa Outi Räsänen ja visuaalisesta ilmeestä taiteellinen tuottaja Anne-Maria Haapala. Valo- ja äänisuunnittelu on Matti Niemen käsialaa. Esitykseen on vapaa pääsy, halutessaan voi ostaa 15 euron hintaisen käsiohjelman.

Tuhkakeskiviikko muistuttaa katoavaisuudesta

Tuhkakeskiviikosta alkaa pääsiäistä edeltävä paastonaika. Tanssitaideteos ja sen jälkeen alkava tuhkakeskiviikon iltakirkko johdattavat pääsiäiseen asti kestävään 40 päivän paastoon.

– Tuhkakeskiviikkona korostuu mielenmuutos ja elämän suunnan pohdinta. Tanssiteoksen jälkeen alkavassa iltakirkossa voi vastaanottaa tuhkaristin otsaansa. Se symboloi katumusta, mutta kertoo myös alkuperästämme. Olemme maan tomusta tehtyjä ja maan tomuun palaamme, kuvailee tuomiorovasti Satu Saarinen.

– Sampo Kaikkosen työssä kuvataan ”tavallisen ihmisen lähtö”. Teos kuvaa olomuotomme muuttumista, pyhää prosessia, joka tapahtuu ihmissilmiltä piilossa. Samoja teemoja käsittelee myös tämä ainutlaatuinen tanssiteos, joka muistuttaa paastonajan alkaessa meitä katoavaisuudestamme.

Kirkko muuttui tuhkaksi 200 vuotta sitten

Tänä vuonna Oulun palosta tulee kuluneeksi 200 vuotta. Vuoden 1822 palossa suuri osa kaupungista paloi tuhkaksi, myös kirkko. Nykyisen kirkon paksut kiviseinät ovat ainoat osat, jotka ovat jäljellä palossa tuhoutuneesta vanhasta kirkosta.

– Ihmisen rakennelmat, turvaverkot, talot ja tavarat ovat lopulta nekin kuin tomua ja tuhkaa. Merkittäviä, mutta kuitenkin alttiina katoamaan ”kuin uni aamun tullen”, kuten kaiken rakentajatkin, pohtii tuomiorovasti Saarinen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää