Tapulikahvit Haukiputaalla auttavat Kolumbian miinaturmien uhreja

Heinäkuun alussa Haukiputaan kirkolla avautuva nuorten pitämä Tapulikahvila kerää tukea Ruben Carreasin tapaisille miinojen viattomille uhreille.

|

Haukiputaan seurakunta avaa heinäkuussa Tapulikahvion. Nuorten pitämän kahvion tuotto menee Suomen Lähetysseuran kautta Kolumbian miinauhrien tukihankkeeseen. Jopa 10 prosenttia miinauhreista on lapsia.

Haukiputaan seurakunnan nimikkolähetti Katja Tynkkynen lähettää Kolumbian terveisiä ja kertoo Rubenista, yhdestä miinojen vammauttamasta nuoresta.

Innokas jalkapalloilija menetti jalkansa ja näkönsä

Monen muun lapsen ja nuoren tavoin kolumbialainen Ruben Carreas, 18, kävi nuorempana koulua, rakasti jalkapallon pelaamista ja haaveili jalkapalloilijan urasta. Yksi päivä viisi vuotta sitten muutti kuitenkin kaiken.

Ruben oli siivoamassa tätinsä pihaa, kun hän astui miinaan. Ruben muistaa lentäneensä räjähdyksen paineesta ilmaan ja huutaneensa tätiään, mutta sen jälkeisistä tapahtumista hän ei muista mitään.

Järkyttävän tapahtuman seurauksena Ruben oli yli kuukauden koomassa. Hän menetti jalkansa, toisen käsivartensa sekä näön molemmista silmistään.

Vuosien kuntoutuksen jälkeen Rubenilla on jalkaproteesi, ja liikkuminen onnistuu kyynärsauvan avulla. Enää hän pysty edes katsomaan jalkapalloa.

– Voin tehdä monia asioita, mutta en pelata enää jalkapalloa, Ruben kertoo.

 

Miinoja on lelujenkin sisällä

Kolumbia on Afganistanin jälkeen maailman raskaimmin miinoitettu maa.

Araucan maakunta, jossa Ruben asuu, on yksi miinoitetuimmista alueista Kolumbiassa.

Alueella toimii useita aseellisia ryhmiä, ja miinoja on kylvetty myös koulujen lähettyville ja piilotettu jopa lelujen sisään, mikä nostaa lasten riskiä joutua miinaonnettomuuteen.

Vuoden 1990 jälkeen miina- ja räjähdeonnettomuuksia on ollut Kolumbiassa lähes 12 000.

Suomen Lähetysseura tukee Araucan miinauhreja auttavaa Asodigpaz-järjestöä, joka tarjoaa miinaonnettomuuksien uhreille psykososiaalista tukea ja oikeusapua sekä tekee vaikuttamistyötä.

Järjestö tekee tunnetuksi räjähdeonnettomuuksien seurauksia ja pyrkii ehkäisemään niitä.

Unelmana on oma maatila

Ruben on yksi hankkeen tukemista henkilöistä. Hän on osallistunut Asodigpazin järjestämiin kokouksiin ja eri toimintamuotoihin sekä saanut vertaistukea.

Nykyään Ruben nauttii erityisesti musiikista, josta puhuminen saa hänet hymyilemään leveästi. Hän kuuntelee perheelle lahjoitetusta radiosta musiikkia ja laulaa mukana.

Yksi unelmakin Rubenilla on.

– Haaveilen siitä, että tulevaisuudessa minulla olisi oma maatila, jossa olisi paljon karjaa.

Katja Tynkkynen lähettää siunauksen toivotuksensa haukiputaalaisille, kiittää kaikista esirukouksista sekä muistelee lämmöllä kelttimessua, jossa hänet siunattiin Latinalaisen Amerikan työhön.

Tapulikahvila

  • Tapulikahvila Haukiputaan kirkonmäellä on avoinna ma-pe 1.7.–6.8. kello 12–18.
  • Käynnillä voi auttaa Rubenin kaltaisia miinaräjähdyksen uhreja.
  • Tukea voi antaa myös suoraan Haukiputaan seurakunnan nimikkokohteille Suomen Lähetysseuran kautta MobilePay 20553 tai pankkitilille: FI38 8000 1400 1611 30, viitenumero: 4 074642 002222 564.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää