Teija on kuulevina korvina tuiralaisille lapsiperheille

Perhetoiminnan ohjaaja Teija Kokko toimii joka maanantai kello 13–15 kuulevina korvina Tuiran seurakunnan alueella asuville lapsiperheille. Teijalle voi soittaa, laittaa WhatsApp-viestiä taikka tekstiviestiä.

Pari-kolme vuotta näihin yhteydenottoihin vastannut Kokko tietää, että lapsiperheissä on monenlaisia arjen haasteita: Vauva itkee koliikkiaan tai valvottaa muuten yöllä. Lapsi ei rauhoitu illalla nukkumaan. Lapsiperheen aikuisista tuntuu, että kaikki kaatuu päälle. Parisuhteessakin on kitkaa.

Kokko kannustaa ottamaan yhteyttä ja purkamaan mieltä:

– Ei kannata jäädä yksin miettimään ja murehtimaan. Helpottaa, kun saa sanoitettua tilannettaan. Moni mielensä päällä olleet huolet minulle pulputtanut on todennut lopuksi: ”Kylläpä helpotti. Kiitos että olet olemassa.”

Joskus perheen tilanne tuntuu sellaiselta, että Kokko ehdottaa kasvotusten tapaamista. Joskus yhteyttä ottanut ehdottaa sitä itse. Kokko sanoo, että tarvittaessa hänestä saa vaikka kärryttelykaverin, kun aikuinen lähtee ulkoilemaan lapsensa kanssa.

– Ja kerran olen käynyt apuna kodissa, jossa äidillä oli vaikeuksia saada esiteini-ikäinen lapsensa aamulla kouluun. Äidin kanssa heräteltiin lapsi ja juteltiin tämän kanssa siitä, miksi koulua pitää käydä.

Toisinaan perheensä ongelmista kertonutta huolettaa, kertooko Kokko niistä  lastensuojeluviranomaiselle tai neuvolaan.

– Vielä ei ole tullut eteen sellaista tilannetta. Mutta jos soittaja toivoo, voin ohjata perhettä eteenpäin, sopivan avun piiriin.

Teija Kokko haluaa muistuttaa parista asiasta:

– Lapsi ei tahallaan koettele vanhempien jaksamisen rajoja. Lapsen haastavan käyttäytymisen taustalla voi olla yksinkertaisesti se, että hänkin tarvitsee vierelleen kuuntelijaa ja läsnä olevaa aikuista.

– Lisäksi on tärkeätä huomata, että kaikissa perheissä on hyviäkin asioita. Pitää muistaa nostaa esille niitäkin, ei yksinomaan negatiivisia tai aikuista harmittavia asioita.

  • Tuiran seurakunnassa puhelinpäivystys maanantaisin kello 13–15. Perhetoiminnan ohjaaja Teija Kokko vastaa soittoihin ja viesteihin numerossa 050 5347477.
  • Karjasillan seurakunnassa puhelinpäivystys lapsille ja perheille tiistaisin kello 13–15. Perhetoiminnan ohjaaja Mari Jääskeläisen tavoittaa numerosta 040 5747 109.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää