"Toivoa ei koskaan kannata heittää pois"
Qstock-festivaaleilla Oulussa esiintyneet artistit vastasivat kysymyksiin arjen ja mielen hyvinvoinnista. Samalla he antoivat vinkkejä esiintymisjännityksestä kärsiville.
Mistä saat rauhaa elämääsi?
- Saa kiljua: Rauhan löytäminen elämässä ei ole helppoa, mutta rauhaa on tuonut se, että olen opetellut sanomaan ei, ja ettei kaikkeen tarvitse suostua. Toinen rauhaa tuova asia on läheisyys, esimerkiksi lapseni tai mieheni halaaminen.
- BESS: Joogamatolta ja ulkoilusta metsässä.
- Slow Fall: Rauhaa elämään antaa musiikki kokonaisuudessaan ja kaikenlainen luovuus. Toinen rauhaa tuova asia on luonnossa liikkuminen etenkin yksin ja elämän eläminen monipuolisesti.
- Eereka: Musiikin tekemisestä ja kuuntelemisesta, sekä luonnossa olemisesta ja kesällä uimisesta.
- Junna: Rauhaa tuovat esimerkiksi kirjan lukeminen, saunassa käyminen ja käsityöt. Yleisesti asiat, jotka vievät kauas arjesta ja vaativat keskittymistä vain yhteen asiaan kerrallaan. Lisäksi auttaminen monissa muodoissa tuo rauhaa, esimerkiksi kissakummitoiminta, jossa autamme pulaan joutuneita kissoja.
Rauhaa on tuonut se, että olen opetellut sanomaan ei.
Mielenterveysongelmien lisääntymisestä on puhuttu paljon. Mikä tsemppaa sinua arjessa ja millaisia vinkkejä antaisit nuorille heidän arkeensa?
- Saa kiljua: Aihe osuu lähelle ja olen hiljattain tehnyt siitä biisin, jonka ydinviesti on, ettei tarvitse ottaa kaikkia ympäristön lähettämiä viestejä ja vaatimuksia vastaan. Niitä voi ja saa torjua. Vaatimusten sijaan kannattaa keskittyä mielummin asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä, ja joissa kokee olevansa hyvä. Monesti itse tietää parhaiten, mikä se oma juttu on, mutta esimerkiksi sosiaalinen media voi sotkea ajatusta siitä, mitä oikeasti haluaa tehdä. Joten mun viesti on, että älä kuuntele kaikkia. Toki lisäyksenä, että sellaisia ihmisiä joita arvostaa tulee kuunnella.
- BESS: Eräässä Raappanan Seittemän-nimisessä biisissä, johon pääsin fiittaamaan, kirjoittajatiimi oli tehnyt oivaltavaa työtä. Biisissä lauletaan: ”joka yön jälkeen on aamu”, niin pyhä yksinkertaisuus kuin se on, muistan, että vaikka tänään kaikki ei mennyt putkeen, niin huomenna on uusi päivä. Toinen tärkeä asia on opetella myötätuntoa itseään ja muita kohtaan.
Olisi tärkeää muistaa olla vertaamatta itseään muihin.
- Slow Fall: Oman jutun löytäminen ja sen tekemiseen syventyminen. Nuoria voi ahdistaa, että maailmassa tapahtuu kaikenlaista synkkää ja asiat menevät välillä huonoon suuntaan monella taholla. Silloin kannattaa keskittyä asioihin, joihin voi itse vaikuttaa ja käyttää voimavaroja niiden asioiden parantamiseen. Toivoa ei koskaan kannata heittää pois ja olisi tärkeää muistaa olla vertaamatta itseään muihin. On myös tärkeää osata irrottautua sosiaalisen median informaatiotulvasta ja arvostaa oikeaa ja aitoa vuorovaikutusta.
Kannattaa uskaltaa kokeilla erilaisia juttuja ja luottaa, että se oma löytyy sitä kautta.
- Eereka: Kannattaa varata aikaa tehdä asioita joista nauttii, eikä välittää mitä muut ajattelevat, tai mitä kuuluisi tehdä. Jos on unelma, josta saa voimaa, kannattaa mennä sitä kohti. Uskon, että meistä jokaiselle on oma juttu, joka meidät on luotu tekemään. Itseä tsemppaa ajatus, että meillä on vain yksi elämä, ja kuinka tämä elämä pitää käyttää juuri elämiseen ja asioiden tekemiseen jotka saavat olon onnelliseksi. On myös okei, jos niitä asioita ei vielä tiedä, mutta kannattaa uskaltaa kokeilla erilaisia juttuja ja luottaa, että se oma löytyy sitä kautta.
- Junna: Tiedon ja ymmärryksen lisääntyminen omista reaktioista ja tunteista, ja niiden hyväksyminen. Muistaisi kohdata omat tunteensa, eikä jäisi hautomaan niitä, koska silloin niiden käsittely ei onnistuisi. Hankalissa elämän solmukohdissa olisi tärkeää osata pyytää apua ja opetella vastaanottamaan sitä. Jos puhuisin omalle nuorelle itselleni, niin haluaisin sanoa, että on vielä olemassa ihmisiä jotka haluavat hyvää toiselle. Uskallusta luottaa, että on ihmisiä jotka auttavat, jos ei itse jaksa. Arkisessa elämässä on hyvä tehdä päätöksiä, jotka eivät näy välttämättä heti, mutta palkitsevat myöhemmin. Myös tieto siitä, että parempaa on luvassa, tsemppaa paljon arjessa.
Jos puhuisin omalle nuorelle itselleni, niin haluaisin sanoa,
että on vielä olemassa ihmisiä jotka haluavat hyvää toiselle.
Millaisilla keinoilla kannustaisit voittamaan esiintymisjännityksen?
- Saa kiljua: Koen, että esiintymisjännitys syntyy ajatuksesta kelpaako, ja se kaikkoaa sitten, kun asiaa ei enää tarvitse kysyä itseltään. Useat esiintymiskerrat auttavat myös esiintymisjännityksen voittamiseen, sekä muiden ihmisten mukaan ottaminen. Yksin esiintyminen on aina vaikeinta, bändin kanssa itselläkin on aivan erilaiset energiat. Se on todella paljon mukavampaa. Suosittelen ottamaan kavereita mukaan, jos mahdollista.
- Slow Fall: Itseluottamus tulee vähitellen, kun voi tutustua keikkapaikkaan ja olla ennen keikkaa omassa rauhassa. Tärkeää on myös esityksen harjoittelu ja luottaminen omaan osaamiseensa. Esiintyessä täytyy olla itselle armollinen ja hyväksyä oma taitotaso sekä muistaa, että jännittäminen on okei. Jännityksen pystyy kääntämään positiiviseksi muistaen, että jännittäminen kertoo kiinnostuksesta ja motivaatiosta omaa tekemistä kohtaan ja kaikki keskittyminen on siinä hetkessä. Myös syvät hengitykset ja huulten puristaminen yhteen ja niiden läpi hengittäminen voi helpottaa.
Esiintyessä täytyy olla itselle armollinen ja hyväksyä oma taitotaso sekä muistaa, että jännittäminen on okei.
- Eereka: Jännityksen tunteen hyväksyminen. Itse yritän kääntää mielessäni jännityksen tsempiksi ja ajatukseksi siitä kuinka siistiä on päästä esiintymään. Konkreettiset vinkit ovat tilanteen mielessä läpikäyminen ja syvähengitysharjoitukset, jotka rauhoittavat koko hermostoa.
- Junna: Syvähengitys, riittävä määrä unta ja mielen puolelta on tärkeää hyväksyä jännitys. Konkretian tasolla auttaa paljon, jos oman esityksen treenaamisen ja pohjatyön on tehnyt hyvin. Esiintyessä voi yhtäkkiä tulla hetkiä, milloin ei muista, miten melodia menee, joten on tärkeää yrittää antaa anteeksi, jos sattuu joku kömmähdys. Esiintymisjännitykseen auttaa myös ystävällisyys ympärillä olevia ihmisiä kohtaan. Se heijastuu monesti takaisin. Lievittää jännitystä, kun tietää olevansa turvallisten ihmisten ympäröimänä. Mikä olisi rauhoittavampaa, kuin sellainen lempeä hymy toiselta ihmiseltä, kun tässäkin hommassa tehdään niin paljon ihmisten kanssa yhdessä töitä. Siinä on kiva säilyttää lempeys ja ystävällisyys niin pitkälle kuin pystyy. On ollut tosi osaavaa ja ystävällistä porukkaa Oulu2026-lavalla.
Mikä olisi rauhoittavampaa, kuin sellainen lempeä hymy toiselta ihmiseltä.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.