Touko siunattiin ja myllyn lavat käännettiin Lumijoella

Lumijoella otettiin aloitettiin kasvukautta perinteisellä toukosiunauksella. Kirkkopuistoon istutettiin myös uusia hedelmäpuita.

Paavo Sallinen kylvi siemenet vanhan ajan malliin vakasta.

Keväistä kylvön siunaamisen perinnettä pidetään yllä vielä muutamissa seurakunnissa. Yksi niistä on Lumijoki.

Eläkeliiton Lumijoen yhdistys ja Lumijoki-seura järjestävät keväisin ja syksyisin kunnan keskustan lähellä Siikajoentien varrella olevalla Kyrön myllyllä tapahtuman, jossa myllyn siipiä käännetään puoli kierrosta.

Siipien kääntö on tärkeää, jotta kulttuurihistoriallisesti arvokkaan myllyn siipitukki ei pääsisi lahoamaan

Mylly rakennettiin 1800-luvulla, jolloin lähes jokaisella suuremmalla talolla oli oma tuulimylly jauhojen jauhamista varten. Tuulimyllyjä oli eniten 1800-luvulla, mutta ne vähenivät nopeasti höyrymyllyjen yleistyttyä.

 

Kun huoltotoimenpide on tehty, siirrytään pellolle toukosiunaukseen. Siinä pyydetään Jumalaa siunaamaan kasvu, sato ja viime kädessä jokapäiväinen leipämme.

Kylvönsiunaukseen sisältyvät rukoukset, raamatunkohdat ja virret muistuttavatkin, että mikään ei ole itsestään selvää, ellei Luoja anna sadolle sopivia olosuhteita. Kuten virressä 845 lauletaan: Jumalamme, sinä yksin olet luoja elämän. Kylvölle ja kasvullekin annat ajan, tehtävän. Kuule, Herra, pyyntömme: siunaa työmme, kylvömme, että jyvä sadon antaa, täyden, kypsän tähkän kantaa. 

Siunauksen toimitti Olli Lohi

Touko on suomen kielen vanhimpia sanoja. Sana tarkoitti alun perin kevättä. Nyttemmin sanaa käytetään, kun puhutaan keväisistä peltotöistä – viljan kylvöstä ja sen valmisteluista – tai kasvamassa olevasta viljasta.

Siipien käännön ja toukosiunauksen jälkeen kokoonnuttiin seurakuntatalolle Eläkeliiton tarjoamalle lounaalle.

Kirkkopuisto sai uusia puita

Lumijoen kirkkopuistossa kasvaa tänä kesänä seurakuntamestari Tapio Jurvakaisen istuttamia hedelmäpuita. Puistossa on ainakin omena-, päärynä- ja luumupuita.
Puiden kasvatus liittyy seurakunnan ympäristödiplomiin ja suunnitelmiin kehittää kirkkopuistoa. Viime vuonna kirkkopuistoon tuli puistoalttari ja kukkaketoja.

Kuva: Martta Koski-Vähälä


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää