Oulun tuomiokirkon remontti alkaa huhtikuussa

Työt vaikuttavat kirkon käyttöön ja ulkoasuun kolmen vuoden ajan. Kirkko on huputettuna joka vuosi huhtikuusta lokakuulle. Valmista pitäisi olla syksyllä 2025.

||

Oulun seurakuntayhtymä aloittaa tuomiokirkon remontin 24. huhtikuuta.

Kolmen seuraavan vuoden aikana kunnostetaan kirkon julkisivurappaus ja portaat, maalataan puiset ulkoverhousosat ja uusitaan ulkovalaistus. Remontti vaikuttaa tuomiokirkon käyttöön ja ulkoasuun seuraavan kolmen vuoden ajan huhtikuusta lokakuulle.

Rappauksen korjauksen ja maalauksen vuoksi osa kirkon seinistä on kesäisin huputettuna ja piha-alueella on rakennustelineitä ja työmaakontteja. Arkipäivisin remontista aiheutuu myös meluhaittoja.

Valumajälkiä kirkon seinässä. Kuva: Elsi Salovaara

Cafe Krypta siirtyy Vanhaan pappilaan

Remontin aikana kirkkoa voidaan käyttää viikolla, mutta vihkimisiä ja muita juhlatilaisuuksia pidetään vain viikonloppuisin. Sanomakelloja soitetaan ainoastaan lauantaisin.

Tuomiokirkon kellarissa kesäisin pidettävän Cafe Kryptan toiminta siirtyy Vanhaan pappilaan Asemakadulle.

Lisäksi kirkon ovia tulee olemaan suljettuina, esimerkiksi pääovi ja eteis­aula ovat kiinni remontin alusta neljän viikon ajan.
Lisätietoja kirkon käytöstä saa tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Tuomiokirkon pintamateriaalissa näkyy myös halkeamia. Kuva: Elsi Salovaara

Ulkoseiniä kunnostettiin viimeksi 1980-luvulla

Kirkon sileiden, keltaisiksi maalattujen ulkoseinien rappaukset on kokonaisuudessaan uusittu viimeksi vuonna 1986. Samana vuonna kunnostettiin myös räystäs- ja kerroslistat. Julkisivun puiset osat kunnostettu viimeksi vuonna 2015.

Nyt tehtäviin korjauksiin päädyttiin kuntotutkimuksen jälkeen. Julkisivurappauksen arvioidaan kestävän seuraavat 50 vuotta.

­– Korjauksen jälkeen kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde on ansaitsemassaan kunnossa myös julkisivujen osalta, toteaa Oulun seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Pekka Syrjäpalo.

Remontin arvioidaan valmistuvan syyskuussa 2025. Kolmevuotisen remontin kokonaisbudjetti on 2,6 miljoonaa euroa.

=> Kommentoi aihetta täällä


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää