Tuuli Kankaansyrjä voitti Pikku-Finlandian

Oululainen Tuuli Kankaansyrjä voitti toisen asteen opiskelijoille suunnatun kirjallisuusesseekilpailun. Tuuli pitää mahdollisena, että kirjoittamisesta tulisi myös ammatti. ”Haluaisin valmistua äidinkielenopettajaksi, mutta opettamisen ohella toivottavasti voisin kirjoittaa esimerkiksi lehtiin”, Tuuli miettii.

|

Helsingin kirjamessuilla lokakuun viimeisenä viikonloppuna oli myynnissä kasapäin kirjoja, uusia ja vanhoja. Oululainen Tuuli Kankaansyrjä ei kuitenkaan tuntenut houkutusta ostaa.

– En juuri omista kirjoja, olen enemmänkin kirjastojen ystävä, Kankaansyrjä sanoo.

Kirjamessuille hänellä oli toisenlaista asiaa: Tuuli voitti Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen Kirjasäätiön Pikku-Finlandia -kirjallisuusesseekil­pailun ja nousi lavalle ottamaan vastaan palkintonsa.

Voittoisa teksti oli essee Sylvia Plathin runosta Terä. Palkintoraati kehui tapaa, jolla Kankaansyrjä analysoi runon merkityksiä, sen muodon ja sisällön yhteyttä, ja liikkui runon teeman käsittelyssä sujuvasti Raamatun ja antiikin myyttisistä naisista Simone de Beauvoiriin.

”Kankaansyrjän teksti on kielellisesti hyvin taitava”, raati tiivisti. Kankaansyrjää palaute ilahduttaa, olihan tuomaristo arvovaltainen; mukana olivat muun muassa kirjailijat Karo Hämäläinen ja Virpi Hämeen-Anttila.

Pikku-Finlandia on toisen asteen opiskelijoille suunnattu kilpailu. Äidinkieli on lukiossa opiskelevan Tuulin lempiaine ja yksi vahvoista oppiaineista.

– Opin lukemaan tosi nuorena ja luinkin jo alakouluikäisenä tosi paljon. En osaa tarkkaan sanoa, mistä rakkaus kirjoihin tuli, mutta äitini on töissä kirjastossa, varmaan sekin on vaikuttanut.

– En osaa olla niin, ettei minulla olisi mitään kirjaa luettavana. Aika lailla koko ajan on jokin kirja menossa. Lukioaikana olen lukenut erityisesti naiskirjallisuutta. Se on tietoinen valinta, koska kirjallisuuden historiassa valtaosa on miesten kirjoittamaa.

Nykykirjallisuuden suhteen Tuuli sanoo olevansa nirsompi, mutta sitäkin tulee luettavaksi iso pino lähiaikoina. Rahapalkinnon lisäksi Pikku-Finlandian voittaja saa nimittäin omakseen teokset, jotka pääsevät tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiksi. Teokset julkistetaan 10. marraskuuta.

Tuuli kertoo kirjoittavansa tekstejä jatkuvasti.

– Varsinkin runoja mulla on paljon ja pidän intohimoisesti päiväkirjaa. Haluaisin kokeilla myös proosan kirjoittamista.

Kirjoittamisesta voisi tulevaisuudessa tulla Tuulille ammatti.

– Minulla on ollut moniakin ammattitoiveita. Oikeustieteen tai arkkitehtuurin opinnot ovat kiinnostaneet, mutta tällä hetkellä vahvin on kiinnostus kirjoittamista kohtaan.

– Suomen kieltä ja kirjallisuutta voi opiskella useammassakin eri yliopistossa. Valmistuisin äidinkielenopettajaksi, mutta toiveena on, että sivussa voisin kirjoittaa esimerkiksi lehtiin.

Esimerkiksi Turku voisi olla mukava opiskelukaupunki. Olen silti miettinyt, että mieluiten jäisin opiskelemaan Ouluun. Rakastan Oulua enkä ole valmis lähtemään täältä muualle ainakaan tässä vaiheessa elämää.

Tuuli osallistui kirjoituskilpailuun nyt ensimmäistä kertaa.

– Jatkossa todennäköisesti osallistun muihinkin. J.H. Erkon kirjoituskilpailua olen miettinyt, mutta se on sen verran kovatasoinen, etten taida olla siihen vielä kypsä, 19-vuotias Tuuli miettii.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää