Tyrnäväläiset saivat piispalta siunauksen

Piispantarkastus päättyi yhteiseen messuun, jossa siunattiin tehtäviinsä Tyrnävän seurakunnan uusi kanttori Salla Kujala sekä luottamushenkilöt. Tyrnävän seurakunta sai kiitosta, mutta kehittämiskohteitakin löytyi.

|||||||||

Suomen siemenperunakeskukseen tutustumista, pipolätkää Markkuussa, kouluvierailu Murron koululla, iltateehetki Temmeksellä ja monta muuta kohtaamista kuului piispan ja hänen seurueensa viikonloppuun Tyrnävän seurakunnassa 20.–22. tammikuuta.

– Minulla on hyvä mieli kaikista käymistäni keskusteluista, totesi piispa Jukka Keskitalo sunnuntaina Tyrnävän kirkossa.

Piispanmessu keräsi kirkkoon väkeä tavallista sunnuntaita enemmän.

Viimeisen viikonlopun tapahtumat ovat kuitenkin vain loppuhuipennus noin vuoden aikana vaiheittain tehdylle piispantarkastukselle. Piispantarkastuksen tehtävänä on Keskitalon mukaansa katsoa eteenpäin ja rohkaista.

– Selkeästi vierailulla esille nousi se, että Tyrnävällä on hyvä asua.

Siunaus uudelle kanttorille ja kaikille luottamushenkilöille

Piispantarkastuksen päättäneessä messussa siunattiin työhönsä seurakunnan uusi kanttori Salla Kujala sekä kaikki syksyn seurakuntavaaleissa luottamushenkilöiksi valitut.

Salla Kujala (alttarin edessä) ja seurakunnan luottamushenkilöt siunattiin tehtäviinsä.

Siunausta edelsi saarna, jonka Tyrnävän kirkkoherra Teemu Isokääntä aloitti tietokilpailukysymyksellä.  Hän kysyi, moniko tiesi, kuka oli Iida Eerika Juntti ja miten ja milloin hän on vaikuttanut Tyrnävän seurakunnassa.

Pian kuulolla olleille selvisi, että Torniojokilaaksosta, Karungista, lähtöisin ollut Iida Eerika näkyi yhä kirkossa, vaikka onkin kuollut jo vuonna 1931.

Iida Eerika toimi Tyrnävän kirkon alttaritaulun maalanneen T.J. Tuhkasen mallina Jeesuksen äidille, Marialle. Kirkossa kävijöille hänen kasvonsa ovat siis hyvinkin tutut.

Iida Eerikaan liittyen Isokääntä kertoi toisenkin mielenkiintoisen jutun. Yksi Iida Eerikan jälkeläisistä on nimittäin piispana Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa. Kyseessä ei ole Oulun piispa Jukka Keskitalo, vaikka hänen sukujuurensa vievätkin samalle kylälle Karunkiin, vaan Turun piispa Mari Leppänen.

– Tuskinpa olisi Iida Eerika aikanaan uskonut, että hänen lapsenlapsenlapsensa, tyttö vieläpä, olisi eräänä päivänä piispa, Isokääntä pohti.

Kirkkoherra totesi, että aivan kuten taiteilija Tuhkasella oli tapana käyttää teoksissaan malleina ihan tavallisia ihmisiä, myös messussa siunattaisiin tehtäviinsä ihan tavallisia ihmisiä.

– Teidät on kutsuttu palvelemaan sillä moninaisella lahjojen kirjolla, joka teillä on.

 

Asessori Mirva Ahola, piispa Jukka Keskitalo, lääninrovasti Erja Oikarinen ja notaari Lauri Hämeenniemi kertoivat messun päätteeksi piispantarkastuksen tuloksista.

Vahvuutena aktiivisuus, haasteena työikäiset

Messun jälkeen kirkossa kuultiin piispantarkastuksen loppulausunto.

Seurakunnan vahvuuksiksi piispa listasi monipuolisen ja kokoavan toiminnan kaikenikäisille, työntekijöiden ulospäin suuntautuneen työotteen ja suhteet alueen muihin toimijoihin.

– Lähdetään kylille, kouluille ja päiväkoteihin. Toiminnassa on missionäärinen ote, ja siihen kannustan, piispa luonnehti.

Seurakunnan talous on myös hyvällä tolalla.

– Temmeksen kirkon tulevan remontin jälkeen on kiinteistöstrategian tekemisen ja tarkan harkinnan paikka. On listattava, millaista korjausvelkaa on ja mihin rahat riittävät.

Haasteena Tyrnävällä, kuten monessa muussakin seurakunnassa, on työikäisten tavoittaminen. Myös seurakuntalaisten osallistaminen jumalanpalveluselämään ja viestinnän kokonaisvaltainen kehittäminen nousivat esiin.

Temmeksen kappeliseurakunnalla on tärkeä rooli paikallisen identiteetin kannattelijana kun palvelut ovat kylällä vähentyneet.

– Tämä asema on syytä säilyttää, piispa totesi.

 

Kirkkoherra Teemu Isokääntä (seisomassa pöydän päässä) kierteli jututtamassa lihakeittoa nauttineita seurakuntalaisia.

 

Salla Kujala (keskellä) kiitteli edeltäjiään, eläkkeelle jäänyttä Pentti Korkiakoskea ja virkansijaisena toiminutta Heinituuli Holopaista.

Lihakeitto maistui seurakuntatalossa

Piispanmessun jälkeen kirkkoväki kutsuttiin yhteiselle lounaalle seurakuntatalolle. Tarjolla oli lihakeittoa, leipiä ja jälkiruuaksi porkkanapiirakkaa kahvin tai mehun kera. Ruoan ohessa laulettiin pari virttä, kuultiin uuden kanttorin Salla Kujalan puheenvuoro ja jaettiin lahjat myös piispalle ja muille piispantarkastukseen osallistuneille.

Tyrnävän seurakunnan kirkkovaltuutetut Hanne Bräysy ja Riitta Liukko saivat siunauksen tehtäväänsä messussa. Juttuseurana oli pitkän opettajanuran kirkonkylällä tehnyt Anneli Jäälinoja.

Pöydissä tapasivat niin uudet kuin vanhat tutut. Oulussa nykyisin asuva, mutta Tyrnävältä kotoisin oleva ja siellä pitkään opettajana toiminut Anneli Jäälinoja tapasi lounaalla Riitta Liukon, jonka lapsia hän kertoi aikanaan opettaneensa.

– Täällä on minulle kyllä todella monta tuttua, aikanaan myös seurakunnan diakoniatoiminnassa aktiivisesti mukana ollut Jäälinoja naurahti.

Ensimmäisen kautensa kirkkovaltuutettuna aloittanut Liukko vaihtoi kuulumisia myös jo kokeneemman kirkkovaltuuston jäsenen, Hanne Bräysyn kanssa.

–  Tämä on ollut kyllä todella mielenkiintoinen viikonloppu, totesi Bräysy ja kertoi että luottamushenkilöt ja työntekijät olivat tavanneet piispan seurueineen myös lauantaina.

 

Lilja (8), Aappo (4) ja Tiitus (6) osallistuivat piispanmessuun ja lounaalle yhdessä vanhempiensa Julia ja Antti Ojanperän kanssa.

 

Julia ja Antti Ojanperä osallistuivat piispanmessuun ja lounaalle. Mukanaan heillä oli 8-vuotias Lilja, 6-vuotias Tiitus ja 4-vuotias Aappo.

–  Päätettiin tulla, kun piispakin oli paikalla, vanhemmat kertoivat.

Seurakunnan toiminta on tuttua perhemessuista, joissa he ovat toisinaan käyneet, sekä  seurakunnan päiväkerhoista, joihin lapset ovat osallistuneet.  Pian lihakeiton syömisen jälkeen päiväunet kutsuivat, joten oli aika lähteä kotiin.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää